Esbo Catering minskar matsvinnet tillsammans med mathjälpsorganisationer
Esbo Catering Ab har inlett ett samarbete med mathjälpsorganisationer för att donera överbliven lunchmat från skolköken. Samarbetspartner är Manna-talo, Esbovikens församling och invånarhuset Kivenkolo. Donationerna inleddes i början av året med en framgångsrik försöksperiod, varefter man bestämde sig för att fortsätta verksamheten.
Verksamhetsmodellen är följande:
- Efter att skollunchen är avslutad meddelar Esbo Catering mathjälpsorganisationerna om överbliven mat som kökspersonalen packar i lådor.
- Aktörer från mathjälpsorganisationerna hämtar maten från köket och delar ut den till hjälpbehövande.
Samarbetet har löpt utmärkt och är ett fint exempel på effektiv användning av överskottsmaten samtidigt som man hjälper dem som behöver det mest.
Esbo Caterings primära mål är att det inte ska uppstå någon matsvinn alls. Om matsvinn ändå uppstår, kan den överblivna lunchmaten tas tillvara med hjälp av samarbetet. Skolköken har glatt sig åt att maten som blir över i serveringslinjen inte går till spillo.
Esbo Catering deltar i projektet FoodWaste Ecosystem i huvudstadsregionen, där målet är att minska matsvinnet och använda svinnmaten. Att utveckla sätten att donera överbliven mat är en del av projektet.