Parkering
Esbo stads parkeringsövervakning håller ett öga på bilar som stannat, står stilla, parkerats eller gå på tomgång på gator och parker i såväl Esbo och Grankulla. Övervakningen baserar sig på vägtrafiklagen. Det är alltid på förarens ansvar att följa regler och vägmärken. Parkeringsövervakningen har som mål att garantera parkering för bilister som sköter ärenden i staden samt att främja trafiksäkerheten och en smidig trafik. Parkeringsövervakarna ger råd och handledning i parkeringsrelaterade frågor om man ber om det.
Parkering vid gatan
Det är gratis att parkera vid gatan, men tiden är så gott som alltid begränsad. I ett område där parkeringstiden är begränsad måste man ange när parkeringstiden börjat med parkeringsskiva eller på något annat tydligt sätt. Den tillåtna parkeringstiden varierar mellan 5 minuter och 24 timmar. Om parkeringsrutor målats på gatuområdet är parkering endast tillåtet i de målade rutorna.
Parkering i ett privat område
Också privata gårdsområden kan lyda under vägtrafiklagen. Det är i regel förbjudet att parkera på privata områden utan tillstånd av fastighetens ägare eller innehavare. Förbudet visas med vägmärken eller på ett annat tydligt sätt.
Inleda och avsluta parkering
Ett vägmärke kan ha en tilläggsskylt med bild av en parkeringsskiva. I så fall är den som parkerar skyldig att meddela tidpunkten då hen parkerade bilen. Som tidpunkt när parkeringen inleddes anges följande heltimme eller halvtimme, beroende på vilken som är den tidigare. Tidpunkten anges antingen med parkeringsskiva eller på något annat tydligt sätt. I tilläggsskylten anges också längsta möjliga parkeringstid. I ett sådant område måste man alltid ange parkeringstiden.
Det är inte längre obligatoriskt att använda parkeringsskiva, utan det är också tillåtet att ange parkeringstiden på något annat sätt.
Parkeringsförbudszon
Parkeringsförbudszon innebär att ett område har ett enhetligt parkeringsförbud eller en enhetlig begränsning. Vägmärket placeras vid infartsvägarna och det gäller ända tills förbudet upphävs med ett separat vägmärke som visar att parkeringsförbudszonen avslutas. Innanför parkeringsförbudszonen kan det finnas vägmärken som visar att parkering är tillåtet på ett visst område innanför zonen.
Parkeringstillstånd
I detaljplaner och bygglov krävs att husbolag och andra fastigheter bygger ett visst antal egna bilplatser. I Esbo anvisas bilplatser för invånare och gäster samt vid arbetsplatser i första hand på husens gårdar och på särskilda parkeringsplatser.
På många områden har fastigheterna ändå inte tillräckligt med egna bilplatser. Då försöker man ordna parkering också längs gatorna om det med tanke på trafikens smidighet och gatuunderhåll är möjligt.
Det finns många privata parkeringshus, både avgiftsfria och avgiftsbelagda.
Parkeringsområdena finns i huvudstadsregionens servicekarta(extern länk).
I Esbo är parkeringen avgiftsbelagd på vissa gator som ägs av staden samt på parkeringsområdena i Mattby, Alberga och Hagalund.
Du hittar de aktuella områdena i Esbo stads karttjänst(extern länk).
I slutet av sidan hittar du kartbilder som visar var de avgiftsbelagda parkeringsplatserna i Mattby, Alberga och Hagalund ligger.
Parkeringen är avgiftsbelagd vardagar kl. 8–20 och lördagar kl. 8–18. Vägmärken visar när parkeringen är avgiftsbelagd.
De avgiftsbelagda parkeringsplatserna är indelade i två zoner:
- parkering inom zonen kostar 2 euro/timme
- parkering inom zonen kostar 1 euro/timme
Undantag i prissättningen:
- På det tillfälliga V-området kostar parkeringen 0,2 euro per timme.
- Renodlade elbilar har rätt till 50 procents rabatt på parkeringsavgiften. Ansök om rabatten här(extern länk)[KO1] .
- Parkeringsavgift tas inte ut för poolbilstjänster.
Betalning
Du kan betala parkeringen med din mobiltelefon: med valfri mobilbetaltjänst, textmeddelande eller genom att ringa.
Mobilbetalning
I Esbo verkar för närvarande följande tjänsteleverantörer:
Easypark(extern länk), Parkman(extern länk) och Moovy(extern länk).
Du måste registrera dig i tjänsten för att kunna betala avgiften.
Utöver parkeringsavgiften betalar du operatörens serviceavgift.
Textmeddelande
Med ett textmeddelande kan du betala parkering för en timme åt gången. Betalningen kräver inte registrering. Utöver parkeringsavgiften betalar du operatörens serviceavgift, som är 1 euro. Betalningsanvisning: zon 1(extern länk) och zon 2(extern länk)
Telefontjänst
En del av operatörerna för mobila betaltjänster gör det möjligt att betala parkering också genom att ringa.
Bakgrund till den avgiftsbelagda parkeringen
Avgiftsbelagd parkering är ett sätt att styra trafiken i staden mot de klimatmål som staden ställt upp. De avgiftsbelagda parkeringsplatserna finns i anslutning till stadens servicekoncentrationer och knutpunkter som kan nås väl med kollektivtrafik.
Målen med avgiftsbelagd parkering:
- frigöra parkeringsplatser för dem som sköter ärenden i olika tjänster
- göra det lättare att hitta plats för bilen
- påskynda cirkulationen av bilplatser
- utnyttja digital information om parkering för trafikplaneringen
- dela ut digitaliserad parkeringsdata som öppen data till apputvecklare och applikationer
Parkeringsavgifterna är en del av stadens åtgärdsprogram för parkering i allmänna områden.
Nedladdningsbara bilagor
- Ladda ner: Yleisten alueiden pysäköinnin toimenpideohjelma 2020-2022.Yleisten alueiden pysäköinnin toimenpideohjelma 2020-2022Filen finns endast på finskaFilen finns endast på finska



Infartsparkering
På infartspartsparkeringen kan du lämna bilen eller cykeln när du byter till kollektivtrafik. Du kan parkera ditt fordon på en infartsparkeringsplats i närheten av stationen eller hållplatsen, och därefter fortsätta färden smidigt med kollektivtrafik. Infartsparkeringsplatserna är avsedda endast för kollektivtrafikens kunder.
Det är gratis att parkera med cykel hur länge som helst.
För bilar varierar begränsningarna i olika infartsparkeringsområden. En del av områdena är gratis och för en del är avgiften några euro. Tidsbegränsningen för infartsparkering är vanligen 10, 12 eller 24 timmar. På ett avgiftsbelagt område ska du också identifiera dig som användare av kollektivtrafiken genom att köpa eller visa upp en giltig resebiljett.
När du närmar dig någon av de största infartsparkeringsplatserna hittar du information i realtid om lediga platser på skyltar vid trafiklederna och infartsgatorna. På infartsparkeringsområdet ska du observera vägmärkenas begränsningar samt närmare anvisningar på HRT:s infotavlor.
Mer information finns på Helsingforsregionens trafiks webbsida: Lämna din cykel eller bil på parkering(extern länk)
Du kan också kontrollera om det finns lediga infartsparkeringsplatser genom att klicka på det aktuella parkeringsområdet på webbkartan.
Poolbilsparkering
Poolbilar är en välkommen färdform som utnyttjar de delade resurserna i Esbo. I och med tjänstefieringen av trafiken minskar behovet att äga en bil. En poolbil kan tas i bruk när du behöver den. Att poolbilstjänsterna blir vanligare och utvecklas i Esbo stöder målen för en hållbar trafik i staden.
Information för kunder som använder poolbilstjänster
I Esbo finns flera företag som tillhandahåller poolbilstjänster. Staden bidrar till att göra poolbilar vanligare: för poolbilarna reserveras särskilda bilplatser i stadens centrala områden. Poolbilarna får också parkera gratis på Esbo stads avgiftsbelagda parkeringsplatser.
Dessutom har poolbilsföretagen ingått avtal om parkering med privata aktörer och fastställt sitt eget serviceområde. Det är alltså bra att kontrollera vilka parkeringsplatser som är tillåtna för poolbilar i det aktuella poolbilsföretagets app.
Information för poolbilsföretag
Poolbilsföretag kan hos staden ansöka om parkeringsrätt, som berättigar till parkering på de platser för poolbilar som särskilt anges med vägmärken. Ingen avgift uppbärs för parkeringsrätten och den gäller tills vidare.
Företag som uppfyller behörighetskraven i den separata ansökningsannonser och i bilagorna samt förbinder sig till att följa villkoren för beviljande av parkeringsrätt kan lämna en ansökan.
Parkeringsplatser som Esbo stad anvisat för poolbilar
Parkeringsplatser för poolbilar som särskilt anges med vägmärken på huvudstadsregionens servicekarta(extern länk).
Bilplatserna som är avgiftsbelagda för bilar som inte hör till en bilpool finns på Esbo stads karttjänst.
Felparkeringsavgiften är 60 euro i Esbo och Grankulla. Avgiften ska betalas inom 30 dagar, också i det fall att du lämnat in en begäran om omprövning. Om du inte betalat avgiften inom utsatt tid tillkommer en tilläggsavgift på 14 euro.
Betala felparkeringsavgiften till kontot FI53 8000 1000 8978 02.
En felparkeringsavgift kan skrivas ut om du bryter mot förbud eller bestämmelser som gäller att stanna upp eller parkera fordon samt om du inte uppger vilken tid du parkerade. Det är dessutom möjligt att skriva ut en felparkeringsavgift om någon bryter mot förbud eller bestämmelser som gäller onödig tomgång.
Begäran om omprövning
Om du har fått en felparkeringsavgift kan du kontrollera avgiftens grunder och de fotografier parkeringsövervakningen tagit, och vid behov lämna in en begäran om omprövning på Helgapark(extern länk). Begäran om omprövning ska alltid göras skriftligen. Det är inte möjligt att göra den per telefon.
Om du är missnöjd med felparkeringsavgiften kan du göra en begäran om omprövning inom 30 dagar från händelsen. Om du lämnar in en begäran om omprövning för sent, kan man låta bli att utreda den.
Du kan lämna in begäran i fritt formulerad form, men den ska vara skriftlig. Adress:
Esbo stad
Parkeringsövervakning
PB 48
02070 Esbo stad
Begäran om omprövning ska innehålla ärendenumret (på beslutet som gäller felparkeringsavgiften), ditt namn, din adress, ditt kontonummer och fordonets registernummer.
I begäran om omprövning ska du nämna vilket slags omprövning du kräver och på vilka grunder. Dessutom ska du alltid bifoga alla de handlingar (till exempel en kopia av parkeringstillståndet) som du hänvisar till i din begäran.
En anmärkning över felparkering innehåller ingen summa som ska betalas. Det betyder att den inte behöver betalas och att det inte heller är möjligt att begära omprövning av den.
Ett fordon kan i vissa särskilt nämnda situationer flyttas inom Esbos och Grankullas gränser till en närliggande plats, ett fordonslager eller direkt till avfallshanteringen. Förutsättningarna för att flytta ett fordon har definierats i lagen om flyttning av fordon. Dessa situationer kan vara:
1 Närflyttning på grund av renhållning
I Esbo flyttas ett fordon som hindrar gatuarbete eller renhållning av staden till närmaste för ändamålet lämpliga plats två dygn efter att staden gett en uppmaning att flytta fordonet. Vanligen ges uppmaningen i form av ett trafikmärke som visar en ungefärlig tidpunkt när arbetet kommer att utföras. Ägaren eller innehavaren av fordonet står för kostnaderna för flyttningen. Om det inte finns ett lämpligt ställe i närheten dit fordonet kan flyttas, förs det till stadens fordonslager.
Grankulla stad sköter själv flyttningar i sitt område.
2 Flyttning av fordon från en olycksplats
Ett fordons ägare, innehavare eller förare är skyldig att flytta fordonet bort från olycksplatsen utan dröjsmål och senast inom två dygn. Fordon som äventyrar säkerheten ska flyttas omedelbart från trafikområdet. Polisen eller staden kan utan dröjsmål flytta ett fordon som stör trafiken eller äventyrar trafiksäkerheten till en lämplig plats i närheten eller till ett fordonslager.
3 Felparkerade eller övergivna fordon
Esbo stad flyttar felparkerade fordon i Esbo och Grankulla till stadens fordonslager två dygn efter att felparkeringen upptäckts. Ett felparkerat fordon som parkerats på ett privat område kan också flyttas efter en motiverad begäran av områdets ägare eller innehavare.
Staden är skyldig att de till att ett fordon avlägsnas från stadens område om innehavaren till ett övergivet fordon inte skött om sin lagstadgade skyldighet enligt avfallslagen att lämna in fordonet till en ändamålsenlig mottagningsplats, bort från gator och allmänna parkeringsområden.
Övergivna fordon förs till stadens fordonslager. Före flyttningen får fordonets ägare eller innehavare en uppmaning att flytta bort fordonet inom två dygn. Uppmaningen ges genom att fästa det i fordonet.
Du kan meddela staden om övergivna fordon till kundtjänsten eller lämna respons via responssystemet på webben. Kom ihåg att uppge exakt var fordonet finns, fordonets märke, färg och registernummer. Berätta gärna också hur länge fordonet varit övergivet.
4 Obetalda felparkeringsavgifter
Om ett fordon har fem eller fler obetalda felparkeringsavgifter kan fordonet utan dröjsmål flyttas till stadens fordonslager. Det spelar ingen roll i vilken kommun felparkeringsavgifterna utdelats. Fordonet överlåts från fordonslagret först efter att flyttkostnaderna och felparkeringsavgifterna bevisligen blivit betalda.
5 Utlösande av fordon från fordonslagret
Ägaren till ett fordon har rätt att utlösa sitt fordon från fordonslagret. Ägaren ska då bevisa att hen äger fordonet. Efter att ett fordon flyttats meddelar staden skriftligen den sista ägaren som antecknats i fordonsregistret eller en annan känd ägare eller innehavare. I beslutet uppmanas ägaren att lösa ut sitt fordon från fordonslagret inom 60 dagar. En förteckning över fordon som inte hämtats finns på Esbo och Grankulla städers webbplatser i en månad efter kungörelsen.
Kostnaderna för flyttningen måste betalas innan fordonet kan hämtas. Fordonet överlåts till ägaren mot kvitto. Om fordonet inte hämtas inom utsatt tid fakturerar eller driver Esbo stad in kostnaderna för flyttningen och förvaringen av fordonet.
Om fordonets ägare inte är känd sköts delgivandet genom kungörelse på Esbo och Grankulla städers webbplatser. Om ägaren inte går att utreda överförs fordonet i Esbo stads ägo en månad från kungörelsen. Fordonets ägare eller innehavare är skyldig att ersätta kostnaderna för flyttningsarrangemang, flyttning, förvaring och förvaltning till Esbo stad.
6 Bortskaffande av förstört fordon
Om ett fordon är så pass förstört att det är frågan om ett skrotfordon enligt avfallslagen är fordonets ägare eller innehavare skyldig att föra fordonet för skrotning. Fordonets ägare eller innehavare uppmanas också i den här typen av fall att flytta fordonet inom sju dygn. Om ägaren eller innehavaren inte följer uppmaningen är Esbo stad skyldig att se till att fordonet avlägsnas och flyttas direkt till avfallshanteringen.
Från ett privat område flyttas skrotfordonet på en motiverad begäran av områdets ägare eller innehavare.
7 Fordon som lagrats på gatan, som inte faktiskt används i trafiken
Det är förbjudet att lagra fordon som inte används i trafiken på gatan. Att ett fordon är avställt (inte är i bruk i trafiken) innebär inte automatiskt att fordonet faktiskt inte används i trafiken, så det är inte möjligt att skriva ut en felparkeringsavgift på basis av det eller flytta fordonet till ett fordonslager. Esbo stads parkeringsövervakning förutsätter att minst två av kriterierna i listan nedan fylls för fordon som är registrerade i Finland:
- fordonet är avställt eller slutligt avregistrerat
- fordonet är oregistrerat
- fordonet är obesiktat och har varit det en längre tid
- fordonet har försatts i körförbud
- fordonets skatter är inte betalda
Om fordonet är registrerat utomlands eller saknar registernummer uppskattas på basis av yttre omständigheter om fordonet inte faktiskt används i trafiken.
8 Prislista för flyttning
Esbo stads tekniska nämnd har fastställt avgifter för flyttning av fordon.
Flyttningsavgifterna uppbärs enligt en faktura av en privat tjänsteproducent (inklusive moms). Flyttkostnaden för en personbil är i regel 63,24 euro. Kostnaderna för skrotning uppbärs enligt en faktura av en privat tjänsteproducent (inklusive moms). Dessutom uppbärs följande avgifter per bil:
- förvaring 24 euro per påbörjad vecka (moms 0 %)
- bedömningsersättning 33,00 euro (moms 0 %)
- förvaltningskostnader 41,00 euro (moms 0 %)
Skrotfordon tas emot av skrothandlar och metallåtervinningsbolag såsom Kuusakoski(extern länk) och Romu Keinänen(extern länk).
Om du vill ställa en fråga om parkering, om en felparkeringsavgift du fått eller anmäla ett fordon som parkerats på ett felaktigt eller störande sätt, kontakta vår kundtjänst på tfn +358 9 81625100 vardagar kl. 10–15.30.
Du kan anmäla ett felparkerat fordon också via webbplatsens responstjänst (extern länk)eller med en mobilapp (extern länk)som du lätt kan ladda ner på din smarttelefon.
Vanliga frågor
Varför måste jag betala för parkeringen?
Det är dyrt att bygga parkeringsplatser och underhålla dem. Det blir dessutom dyrare om gatuområdet måste breddas så att det sträcker sig till en tomts eller parks sida.
Det är motiverat att de som använder parkeringsplatser också deltar i kostnaderna för byggandet och underhållet av dem.
Jag ska ordna en fest, men det är inte tillåtet att parkera längs med min hemgata. Var ska gästerna parkera sina bilar?
De egentliga gästparkeringarna brukar ligga på en tomt. Bristen på gästparkering tenderar att orsaka problem speciellt när det ordnas studentfester, examensfester eller konfirmationsfester.
Meddela alltid om festen och om när den ordnas i förväg till stadsmiljösektorns kundtjänst. När du gjort en ändamålsenlig anmälan, är attityden till gästernas parkering i området något mildare än normalt. Vi meddelar parkeringsövervakningen att de ska undvika området i närheten av festen, om det är möjligt. Vi kan emellertid inte lova att ingen absolut får en felparkeringsavgift.
Varför får äldreomsorgens anställda böter för parkering?
Stadsstyrelsen godkände 29.3.2021 att hemvården tar i bruk ett parkeringstillstånd under 2021. Stadsmiljösektorn och social- och hälsovårdssektorn arbetar för stunden med att ta i bruk parkeringstillståndet.
Först testas tillståndet i Hagalund och senare tas det i bruk på bredare front. Också privata hemvårdsproducenter kan ansöka om parkeringstillståndet. Parkeringstillståndet är en digital applikation som delas ut av hemvården. Vi berättar senare under år 2021 mer om hur man ansöker om tillståndet.
Jag såg inte vägmärket som förbjuder parkering. Trots det fick jag böter. Varför?
Då vi får in frågor av det här slaget handlar det oftast om parkering i terrängen. I en tätort är det inte tillåtet att parkera i parker, i terrängen eller på vägrenen.
En annan orsak bakom fundersamhet gäller fall då man inte följt vägmärken om parkeringsförbudszon. Parkeringsförbudszonen gäller hela området, inte bara vägen mellan två korsningar. I områden som är parkeringsförbudszoner är det endast möjligt att parkera på platser där det visas med ett separat vägmärke att parkering är tillåten. Du får ett detaljerat svar om grunderna till din felparkeringsavgift genom att ringa vår kundtjänst på tfn +358 9 81625100.
Vad betyder att ett område är en parkeringsförbudszon?
Med parkeringsförbudszon menas att parkering är förbjuden i hela området, på båda sidorna av gatan, ända tills det separat meddelas att förbudet avslutas. Förbudet gäller också korsande gator. Efter ett vägmärke om parkeringsförbudszon kan du parkera endast på platser som separat anvisats för parkering med ett vägmärke.
Vem bestämmer hur många parkeringsplatser det finns i Esbo?
I detaljplanen ger man bestämmelser för minimiantalet parkeringsplatser i samband med olika funktioner, såsom bostäder, arbetsplatser, affärslokaler och offentliga tjänster. Målet med parkeringsbestämmelserna är att säkra att alla nya objekt som byggs har tillräckligt många bilplatser. Samtidigt är målet att bilplatserna ska vara i så effektiv användning som möjligt och att kostnaderna för dem riktas till dem som använder bilplatserna. Staden har som mål att hänvisa invånarna till att använda hållbara trafikmedel.
Förutom parkeringsplatser som placeras på tomter reserveras i detaljplanerna också plats för kortvarig gäst- och kundparkering. Allmän parkering kan placeras längs med gatorna eller på allmänna parkeringsplatser (LP) som anvisas i detaljplanen.
I Esbo finns mest bilister i hela landet – varför ska det göras så svårt att använda bil?
Esbo stad har inte som mål att göra det svårt att använda bil, utan att skapa alternativa sätt att ta sig fram. Till exempel cykling och kollektivtrafik är mer miljövänliga alternativ än att åka bil. Dessa kan dock inte helt ersätta privatbilism.
Cyklisterna anser att Esbo är en bilstad. Stämmer det?
Esbo är en stad där man kan röra sig på många olika sätt. Staden strävar efter att allt mer centralisera sina tjänster till stadscentrum med goda kollektivtrafikförbindelser. Målet är att locka invånarna att på ett mångsidigt sätt använda nya, alternativa trafikformer i stället för att åka med privat bil. I Esbo byggs dessutom allt mer kvalitetscykelväg, som skapar allt fler snabba och enhetliga vägar för cyklister.
Är Esbo en bilstad eller en cykelstad?
Esbo är en stad för alla trafikformer, inte bara för bilar eller cyklar. I staden rör vi oss också i framtiden mångsidigt på skenor, med buss, med bil, med cykel och till fots.
Esbo utför för närvarande omfattande investeringar i kollektivtrafik. Med hjälp av nya kollektivtrafikprojekt, såsom Västmetron, Stadsbanan och Spårjokern försöker man göra kollektivtrafiken till ett ännu mer lockande alternativ för dem som rör sig i staden. I och med de stora kollektivtrafikprojekten förbättras också infartsparkeringen. Cykelparkeringen är också ett viktigt förbättringsobjekt och staden försöker ordna uppvärmda lokaler för cyklar.
Målet är att locka invånarna att på ett mångsidigt sätt använda nya, alternativa trafikformer i stället för att åka med privat bil. Esbo har förbundit sig till att motverka klimatförändringen och till utvecklingen av hållbara sätt att röra sig i staden, bland annat genom att dubblera andelen resor som företas med cykel före år 2024. Cykelbanorna och nätverket av stadscyklar utvecklas kontinuerligt.
Bilisterna är inte heller bortglömda. De nuvarande körvägarna kommer inte att räcka till i framtiden, om privatbilismen fortsätter att bli allt populärare. Om ens en del av de nuvarande bilisterna byter ut bilen mot ett alternativt sätt att röra sig, skulle bilisternas problem minska. När de alternativa sätten att röra sig blir allt populärare kan också invånare som inte kan använda andra alternativ än privatbil lida mindre av rusning och av de övriga problem som ett stort antal bilar orsakar.
I Esbo stads detaljplaner ges bestämmelser om parkering.
Syftet med parkeringsbestämmelserna är att:
- reglera minimiantalet bilplatser för bostäder, arbetsplatser, affärslokaler och offentliga tjänster
- säkra att alla nya objekt som byggs har tillräckligt många bilplatser
- främja att bilplatserna är i effektiv användning och att kostnaderna riktas till dem som använder bilplatserna
- styra stadsborna till att använda hållbara färdsätt.
Antalet bilplatser får vara större än minimikravet i detaljplanebestämmelsen, om det ryms. Bilplatserna ska i princip placeras på tomterna.
Förutom bilplatser som placeras på tomter reserveras i detaljplanerna också plats för kortvarig gäst- och kundparkering. Allmän parkering kan placeras längs med gatorna eller på allmänna parkeringsplatser som anvisas i detaljplanen. I de nyaste detaljplanerna ställs krav förutom på bilplatser också på cykelplatser.
Antalet parkeringsplatser bedöms områdesvis
I nya detaljplaner och detaljplaneändringar baserar sig parkeringsbestämmelserna på rapporten(extern länk) (endast på finska) om principerna för parkering och anvisningen om bilplatser för bostäder som ingår i den. Minimiantalet bilplatser enligt anvisningen varierar beroende på läget. I områden med goda kollektivtrafikförbindelser krävs det färre bilplatser än utanför centrumen. Dessutom beror minimiantalet bilplatser på om det ska byggas flervåningshus, radhus eller egnahemshus i området.
I detaljplanebestämmelsen anges två beräkningssätt för antalet bilplatser: både ett som baserar sig på våningsytan och ett som baserar sig på antalet bilplatser per bostad. Bilplatser ska byggas så att minimikravet enligt båda beräkningssätten uppfylls.
Det finns också anvisningar för beräkning av antalet bilplatser för kontors- och affärslokaler, som varierar enligt läge och affärslokalernas karaktär. I fråga om andra lokaler och tjänster utarbetas parkeringsbestämmelserna från fall till fall utifrån funktionerna och läget.
Minskning av antalet bilplatser
Av grundad anledning kan man göra avvikelser från de ovan nämnda anvisningarna för beräkning av bilplatser. Stadsplaneringscentralen har gjort en anvisning om principerna för minskning av antalet bilplatser. Enligt den kan minimiantalet bilplatser minskas om användningen av platserna effektiviseras till exempel med hjälp av alterneringsparkering.
Också olika trafiktjänster kan konstateras minska behovet av bilplatser i objektet. Sådana tjänster kan vara till exempel poolbilar och tjänster i anslutning till cykling eller varuleveranser.
Antalet bilplatser kan också minskas när det byggs bostäder för invånargrupper som statistiskt sett äger färre bilar. Till exempel i fråga om statligt stödda student- och hyresbostäder är en minskning motiverad. Vid kompletterande bebyggelse i områden med goda kollektivtrafikförbindelser krävs dessutom inte lika många bilplatser som för nybyggnader.
Nedladdningsbara bilagor
- Ladda ner: Autopaikkaohjeen täydennykset 2021 saavutettava.pdf.Autopaikkaohjeen täydennykset 2021 saavutettava.pdfFilen finns endast på finskaFilen finns endast på finska
- Ladda ner: Pysäköinnin periaatteet asuntojen suunnittelussa 2017 ei saavutettava.pdf.Pysäköinnin periaatteet asuntojen suunnittelussa 2017 ei saavutettava.pdfFilen finns endast på finskaFilen finns endast på finska
- Ladda ner: Liike- ja toimistotilojen pysäköinti 2015 ei saavutettava.pdf.Liike- ja toimistotilojen pysäköinti 2015 ei saavutettava.pdfFilen finns endast på finskaFilen finns endast på finska
I Esbo görs parkeringsräkningar som stöd för planeringen. Resultaten av parkeringsräkningarna behövs för att bedöma behovet av parkeringsplatser och möjligheterna till alterneringsparkering. Användningsgraden för områden för alterneringsparkering räknas på våren och hösten.
Läs mer om de senaste infartsparkeringsräkningarna i Esbo stads materialbank(extern länk).