Konstnärlig ledning
Till skillnad från många andra orkestrar ansvarar orkestern för sina egna konstnärliga inriktningar. Tapiola Sinfonietta har ett långvarit samarbete med sina konstnärliga partner och orkestern besöks regelbundet av vår tids mest lysande dirigenter och solister. Konstnärliga partner på säsongen 2022/23 är dirigent Ryan Bancroft, och gitarrist-kompositör Marzi Nyman. Residensartist på säsongen 2022/23 är sopran Katharine Dain.
Innehållet kan inte visas

Tapiola Sinfonietta har sedan år 2001 haft en förvaltningsmodell där det konstnärliga huvudansvaret ligger på den konstnärliga ledningsgruppen och programdelegationen i stället för på chefdirigenten. Ett fåtal kammarorkestrar i världen leds av en motsvarande grupp.
Från år 2001 har den konstnärliga ledningsgruppen ansvarat för orkesterns konstnärliga riktlinjer. Ledningsgruppens huvudsakliga uppgifter är att planera orkesterns repertoar och utveckla den konstnärliga nivån. Gruppen väljer programmen för konserterna samt de gästande dirigenterna och solisterna och framställer ett förslag till programdelegationen.
Den konstnärliga ledningsgruppen består förutom intendent Maati Rehor samt med två musiker som orkestern väljer bland sina medlemmar. Säsongen 2022/23 är musikermedlemmarna I konsertmästare Janne Nisonen och stämledaren för flojt Hanna Juutilainen.

Dirigenten Ryan Bancroft har varit Tapiola Sinfoniettas konstnärliga partner sedan hösten 2021.
Bancrofts karriär har under senaste år varit starkt stigande. Han blev internationellt känd efter att år 2018 fått både första pris och publikpriset i Malko-tävlingen för unga dirigenter. Efter det har han debuterat i flera europeiska orkestrar, i sitt hemland USA. Hösten 2020 började han arbeta som chefdirigent vid BBC Wales nationalorkester.
I slutet av november 2021 fick han Royal Philharmonic Societys pris Årets dirigent. I december 2021 valdes han till Stockholms Kungliga Filharmonikers chefdirigent med början säsongen 2023/24.
”Det är en ära att få bli Tapiola Sinfoniettas konstnärliga partner. Under dessa svåra tider söker vi glädje och tröst i konsten; det är hoppfullt att vi även blickar entusiastiskt mot framtiden. I samarbetet med denna orkester har jag funnit ett sällsynt och djupt rörande sätt att närma sig musicerandet: ivern att tänka om när det gäller konsertupplevelsen, hängivenheten till kammarmusikidealen samt den anmärkningsvärda ”vi gör det här tillsammans”-inställningen. På grund av de här orsakerna känner jag en oerhörd tacksamhet till de enastående musikerna, personalen och publiken för deras varma välkomnande.”
Ryan Bancroft debuterade i Tapiola Sinfonietta i oktober 2019 och omedelbart uppstod ett varmt förhållande mellan honom, musikerna och orkesterns administration. Bancroft gästade Tapiola Sinfonietta även under säsongen 2020-2021. Orkestern är ivrigt på samarbetet med Bancroft. Hans mångsidiga musikerskap har imponerat både på publiken och kritikerna. Bancroft har en repertoar omfattande olika genrer, djupa tolkningar och förmåga att spela flera instrument.
”Ryan Bancrofts första kontakt med orkestern var elektrisk. Redan under de första övningsdagarna vädjade musikerna till administrationen att Ryan snart skulle komma på nytt” berättar Tapiola Sinfoniettas II intendent Anna Jaskiewicz.
Läs mer i engelska på Intermusicas hemsida här(extern länk).
Innehållet kan inte visas

Marzi Nyman representerar kanske inte den mest traditionella uppfattningen om en konstnärlig partner för en klassisk kammarorkester. Men Marzis kompetens som gitarrist, sångare, kompositör och arrangör samt hans musiknätverk för lätt musik har med framgång använts särskilt vid konserter för barn och ungdom. Då samarbetet fortskrider kommer elgitarren att förenas med kammarorkestern också i en mera klassisk bemärkelse.
"Jag har en djup passion för kammar- och orkestermusik. Då musikerna i Sinfoniettan inviterade mig som partner, fick jag nypa mig i skinnet. Mina känslor hade blivit besvarade! Partnerskapet är absolut en av de viktigaste hedersbetygelserna jag fått. Kontakten med spelarna är ytterst viktig för mig. Min dröm är att dialogen mellan oss fördjupas så att man vid våra konserter hör ett riktigt ”band” spela, ett band som jag har privilegiet att vara medlem av. Min sinnesstämning är denna: Lekplatsen är öppen, välkomna!"
Den amerikansk-nederländska sopranen Katharine Dain är internationellt känd för sin mångsidighet. Hon uppträder som operasångare, kammarmusiker och som orkester- och oratoriesolist, och därtill arbetar hon även som kurator och deltar i många skapande projekt.
Till höjdpunkterna under senaste säsonger hör debuten med den kungliga Concertgebouw-orkestern under ledning av Antony Hermus i uruppförandet av Bram Kortekaas beställningsverk, rollen som Donna Anna i Mozarts opera Don Giovanni tillsammans med det 18:e århundradets orkester, orkestersångsviterna av Dutilleux och Berlioz tillsammans med BBC Scotlands symfoniorkester under ledning av Ryan Bancroft samt Bergs och Zemlinskys solosånger, arrangerade och dirigerade av Reinbert de Leeuw.
Dain är hemma i 1900-talets musik och den samtida musiken. Hon debuterade på Nederländska nationaloperan i Claude Viviers opera Kopernikus och har senare framfört verket i Nord- och Sydamerika. Under säsongen 2021-2022 var hon sångare och en av planerarna i den nya produktionen på Nederländska nationaloperans festival Opera Forward. Hon samarbetar ofta med Asko och andra experimentella och mångkonstnärliga grupper, och hon har ofta ombetts att med kort varsel framföra ovanlig repertoar.
Dain framför oratorierepertoar lika smidigt. Av höjdpunkterna kan nämnas Matteuspassionen tillsammans med orkestern Academy of Ancient Music och Cambridge King’s Colleges kör, Messias i Carnegie Hall, Mozarts Requiem tillsammans med St. Luke’s Orchestra, Stravinskys Les noces tillsammans med New York City Ballet samt Brahms Requiem tillsammans med Cappella Amsterdam.
Dain är en ivrig förespråkare för kammarmusik och vokalmusik, och hon har grundat flera ensembler, bl.a. Damask Vocal Quartet. Ensemblens skiva O schöne Nacht med musik av Brahms och hans samtida utkom år 2018 och fick priset Choc de Classica i Frankrike. Hon har uppträtt tillsammans med flera stråkkvartetter och uppträder regelbundet på internationella kammarmusikfestivaler och i konsertserier.
Dain har examina från Harvards universitet, Guildhalls musik- och teaterhögskola och Mannes musikuniversitet. Hon bor numera i Rotterdam.


Den franske dirigenten-violinisten Jean-Jacques Kantorow utsågs till Tapiola Sinfoniettas hedersdirigent år 2011. Han var orkesterns konstnärliga ledare 1993–1999 och ordinarie dirigent 2000–2006. Kantorows period hade en central betydelse för utvecklingen av Sinfoniettas karakteristiska klang. Med honom har orkestern också gjort en mängd skivinspelningar: av totalt circa 60 inspelningar har en tredjedel gjorts med Kantorow. Vid sidan av sitt arbete som dirigent har Kantorow gjort en framgångsrik karriär som konsertviolinist och vunnit pris i ett flertal internationella tävlingar.
Läs mer i engelska på agentur Diane du Saillants hemsida här(extern länk).(extern länk)
Media har ingen översättning tillgänglig på ditt språk.
Chefdirigenter 1987-2001
1987-1988 Jorma Panula
1987-1990 Juhani Lamminmäki
1990-1992 Osmo Vänskä
1993-2006 Jean-Jacques Kantorow
1999-2001 Tuomas Ollila
Konstnärliga partner 2001-2022
2001-2002 John Storgårds
2003-2009 Olli Mustonen
2006-2013 Pekka Kuusisto
2006-2012 Stefan Asbury
2010-2019 Mario Venzago
2011-2014 Santtu-Matias Rouvali
2013- Marzi Nyman
2014-2019 Alexander Melnikov
2018-2021 Klaus Mäkelä
2021- Ryan Bancroft
Residensartister
2019/2020 Taavi Oramo, dirigent
2020/2021 Tuuli Takala, sopran
2021/2022 Sebastian Fagerlund, kompositör
2022/2023 Katharine Dain, sopran
Tapiola Sinfoniettas storlek (44 musiker) och musikernas långa gemensamma historia gör det möjligt att orkestern ofta spelar utan dirigent. Då tar konsertmästaren största ansvaret för ledandet. Under dessa så kallat ledda konserter framhävs varje musikers färdighet samt orkesterns kammarmusikaliska dimension. Dirigentlösa spelningar passar däremot inte för alla verk, varför de alltid görs med eftertanke; med beaktande av verkets rytmik, textur och orkestration. För Tapiola Sinfonietta har dirigentlösa spelningar blivit en viktig framförandeform bland andra former.