Taiteellinen johto
Tapiola Sinfonietta vastaa itse ohjelmasuunnittelustaan. Taiteelliseen johtoryhmään kuuluu intendentti ja kaksi muusikkojäsentä. Tapiola Sinfoneittalle on tunnusomaista monivuotinen yhteistyö valitsemiensa taiteellisten partnereiden kanssa. Partnereina toimii kapellimestareita ja solisteja. Lisäksi orkesteri valitsee itselleen kausittain vaihtuvan residenssitaiteilijan.
Sisältöä ei voida näyttää

Tapiola Sinfoniettan taiteellisesta suunnittelutsa vastaa ylikapellimestarin sijaan taiteellinen johtoryhmä. Siihen kuuluu intendentti Maati Rehorin ohella kaksi orkesterin keskuudestaan valitsemaa muusikkojäsentä. Kaudella 2022/23 he ovat huilun äänenjohtaja Hanna Juutilainen ja I konserttimestari Janne Nisonen.
Taiteellisen johtoryhmän päätehtävä on orkesterin ohjelmiston suunnittelu ja taiteellisen tason kehittäminen. Johtoryhmä valitsee konserttien ohjelmat sekä vierailevat kapellimestarit ja solistit. Tällainen hallintomalli on verraten harvinainen. Tapiola Sinfoniettassa malli on ollut käytössä vuodesta 2001 alkaen.

Kapellimestari Ryan Bancroft on työskennellyt Tapiola Sinfoniettan taiteellisena partnerina syksystä 2021 alkaen.
Bancroftin ura on ollut viime vuosina vahvasti nousujohteinen. Hän nousi kansainvälisen yleisön tietoisuuteen vuonan 2018 voitettuaan nuorten kapellimestareiden Malko-kilpailun ensimmäisen palkinnon ja yleisöpalkinnon. Marraskuussa 2021 lopulla hän sai Royal Philharmonic Societyn Vuoden kapellimestari -palkinnon. Joulukuussa 2021 hänet nimitettiin Tukholman kuninkaallisen filharmonisen orkesterin ylikapellimestariksi kaudesta 2023/24 alkaen.
Syksyllä 2020 Bancroft aloitti työnsä BBC:n Walesin kansallisen orkesterin ylikapellimestarina. Malko-kapellimestarikilpailun voitettuaan hän on debytoinut useissa kansainvälisissä orkestereissa, näiden joukossa ovat BBC:n sinfoniaorkesteri, Tukholman kuninkaallinen filharmoninen orkesteri, Ruotsin radion sinfoniaorkesteri, Tanskan kansallinen sinfoniaorkesteri, Rotterdamin orkesteri, Norjan kansallisoopperan orkesteri, Rai Torino sekä Göteborgin ja Islannin sinfoniaorkesterit. Kaudella 2021/22 Bancroft teki deyyttinsä Ensemble InterContemporain -orkesterissa ja Baltimoren sinfoniaorkestereissa. Pohjois-Amerikassa hän on vieraillut myös Atlantan, Seattlen ja Cincinnatin sinfoniaorkestereissa. Kiinan debyyttinsä hän teki Pekingissä johtaen NCPA-orkesteria.
Bancroft on kiinnostunut vahvasti uudesta musiikista. Hän on esiintynyt mm. Amsterdamin kiitetyn Nieuw Ensemblen kanssa ja toiminut Pierre Boulezin avustajana Los Angelesissa sekä kantaesittänyt mm. Sofia Gubaidulinan, John Cagen, James Tenneyn ja Anne LeBaronin teoksia. Hän on tehnyt läheistä yhteistyötä myös improvisatorisen musiikin parissa trumpetisti Wadada Leo Smithin ja basisti Charlie Hadenin kanssa.
Los Angelesissa syntynyt Bancroft on opiskellut Kalifornian taideinstituutissa trumpetinsoittoa sekä sivuaineina harpun, huilun ja sellon soittoa sekä ghanalaista musiikkia ja tanssia. Myöhemmin hän siirtyi opiskelemaan orkesterinjohtoa Skotlannin kuninkaalliseen konservatorioon, jossa hän suoritti orkesterinjohdon loppututkinnon. Jatko-opintoja hän on tehnyt Amsterdamin konservatoriossa ja Haagin kuninkaallisessa konservatoriossa.
Lue lisää tästä linkistä.(ulkoinen linkki)
Sisältöä ei voida näyttää

Marzi Nyman ei ehkä edusta perinteisintä ajatusta klassisen kamariorkesterin taiteellisesta partnerista. Hänen kiistattomat taitonsa kitaristina, laulajana, säveltäjänä ja sovittajana soveltuvat kuitenkin orkesterimusiikkiin niin klassisemmissa kuin kevyemmissäkin merkeissä.
”Koen syvää intohimoa kamari- ja orkesterimusiikkia kohtaan. Kun Sinfoniettan soittajat pyysivät minua partneriksi, minun piti nipistää itseäni. Tunteisiini oli vastattu! Partnerius on ehdottomasti yksi tärkeimpiä saamiani kunnianosoituksia. Yhteys soittajiin on minulle äärimmäisen tärkeää, ja haaveeni on että dialogi välillämme syvenee, ja että konserteissamme kuullaan oikeaa ”bändiä”, jonka jäsen minulla on etuoikeus olla. Tunnelmani on tämä: ”Leikkikenttä on avattu, tervetuloa!”.
Lue lisää tästä linkistä.(ulkoinen linkki)
Yhdysvaltalais-alankomaalainen Katharine Dain tunnetaan kansainvälisesti erittäin monipuolisena sopraanona. Hän esiintyy oopperalaulajana, kamarimuusikkona sekä orkesteri- ja oratoriosolistina, jonka ohella hän työskentelee kuraattorina ja osallistuu moniin luoviin projekteihin.
Viime kausien huippuhetkien joukossa ovat debyytti Royal Concertgebouw -orkesterissa Antony Hermusin johdolla Bram Kortekaasin tilausteoksen kantaesityksessä, Donna Annan rooli Mozartin Don Giovanni -oopperassa 18. vuosisadan orkesterin kanssa, Dutilleux’n ja Berlioz’n orkesterilaulusarjat BBC:n Skotlannin sinfoniaorkesterin kanssa Ryan Bancroftin johdolla sekä Reinbert de Leeuwin sovittamia ja johtamia Bergin ja Zemlinskyn yksinlauluja.
Dain on kotonaan 1900-luvun ja nykymusiikin parissa. Hän esiintyi Claude Vivierin oopperassa Kopernikus ensi kertaa Alankomaiden kansallisoopperassa ja on sittemmin esittänyt teosta Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Kaudella 2021–2022 hän oli laulajana ja yhtenä suunnittelijana uudessa produktiossa Alankomaiden kansallisoopperan Opera Forward -festivaalilla. Hän työskentelee usein Askon ja muiden kokeellisia ja monitaiteellisia projekteja toteuttavien ryhmien kanssa, ja häntä on usein pyydetty lyhyellä varoitusajalla esiintymään epätavallisen ohjelmiston parissa.
Dain esittää yhtä lailla sujuvasti oratorio-ohjelmistoa. Huippuhetkistä voidaan mainita Matteus-passio Academy of Ancient Music -orkesterin ja Cambridgen Kings Collegen kuoron kanssa, Messias Carnegie Hallissa, Mozartin Requiem St. Luke’s -orkesterin kanssa, Stravinskyn Les noces New York City Ballet’n kanssa sekä Brahmsin Requiem Cappella Amsterdamin kanssa.
Kamarimusiikin ja laulumusiikin innokkaana puolestapuhujana Dain on perustanut useita kokoonpanoja, mm. Damask Vocal Quartetin, jonka vuonna 2018 julkaisema Brahmsin ja tämän aikalaisten musiikkia sisältävä levy O schöne Nacht voitti Choc de Classica -palkinnon Ranskassa. Hän on esiintynyt useiden jousikvartettien kanssa ja esiintyy säännöllisesti kansainvälisillä kamarimusiikkifestivaaleilla ja konserttisarjoissa.
Dain on suorittanut loppututkinnot Harvardin yliopistossa, Guildhallin musiikki- ja teatterikorkeakoulussa sekä Mannesin musiikkiopistossa. Hän asuu nykyisin Rotterdamissa.
Lue lisää tästä linkistä.(ulkoinen linkki)


Ranskalainen kapellimestari-viulisti Jean-Jacques Kantorow nimitettiin Tapiola Sinfoniettan kunniakapellimestariksi vuonna 2011. Hän toimi orkesterin taiteellisena johtajana 1993-1999 ja vakituisena kapellimestarina vuosina 2000-2006. Kantorowin kaudella oli keskeinen merkitys Tapiola Sinfoniettalle tunnusomaisen jousisoinnin muodostumiselle. Hänen kanssaan orkesteri on tehnyt myös huomattavan määrän levytyksiä: kaikkiaan noin 70 levytyksestä kolmannes on tehty Kantorowin kanssa. Kapellimestarin työnsä ohella Kantorow on tehnyt menestyksekkään uran konserttiviulistina.
Lue lisää tästä linkistä.(ulkoinen linkki)
Medialle ei ole käännöstä valitsemallasi kielellä.
Tapiola Sinfonietta on tehnyt vuodesta 2001 alkaen tiivistä yhteistyötä valitsemiensa taiteellisten partnereiden ja residenssitaiteilijoiden kanssa.
Ylikapellimestarit 1987-2001
1987-1988 Jorma Panula
1987-1990 Juhani Lamminmäki
1990-1992 Osmo Vänskä
1993-2006 Jean-Jacques Kantorow
1999-2001 Tuomas Ollila
Taiteelliset partnerit 2001-2022
2001-2002 John Storgårds
2003-2009 Olli Mustonen
2006-2013 Pekka Kuusisto
2006-2012 Stefan Asbury
2010-2019 Mario Venzago
2011-2014 Santtu-Matias Rouvali
2013- Marzi Nyman
2014-2019 Alexander Melnikov
2018-2021 Klaus Mäkelä
2021- Ryan Bancroft
Residenssitaiteilijat
2019/2020 Taavi Oramo, kapellimestari
2020/2021 Tuuli Takala, sopraano
2021/2022 Sebastian Fagerlund, säveltäjä
2022/2023 Katharine Dain, sopraano
Koska Tapiola Sinfonietta on suhteellisen pieni, 44 jäsentä, jotka ovat soittaneet yhdessä pitkään, yhtye esiintyy usein ilman kapellimestaria. Tällaiset konsertit korostavat jokaisen muusikon henkilökohtaisia taitoja ja musiikillisen esityksen oleellista kamarimusiikkiluonnetta.
Kaikkia teoksia ei kuitenkaan voi esittää ilman kapellimestaria, joten jokainen ohjelma harkitaan huolellisesti rytmin, tekstuurin ja orkestroinnin suhteen.
Tapiola Sinfonietta on kehittänyt kapellimestarittoman esiintymisen tärkeäksi formaatiksi muiden esitysten rinnalle.