Skolornas matsvinn på tapeten – nu testas nya metoder för att utnyttja överskottsmat

I skolorna i Esbo serveras dagligen tiotusentals måltider. En hållbar skolbespisning innebär att matmängden planeras noga enligt antalet personer som äter, så att matsvinn kan undvikas. Arbetet för att minska svinnet utförs tillsammans med skolor, måltidsproducenter och Esbo stads måltidstjänster. Vi har intensifierat vårt samarbete med det lokala nätverket för mathjälp, Espoon Ruoka-apuverkosto. Målet är att utveckla användningen av överskottsmat och inspirera nya aktörer att delta i nätverket.
Genom sina åtgärder stöder Esbo stad samtidigt Finlands nationella mål att halvera matsvinnet före år 2030. Det är viktigt att minska matsvinnet, både för att minska på klimatavtrycket och med tanke på hållbarhet i ett vidare perspektiv. Ätbara livsmedel borde inte bli till avfall, eftersom det går åt mycket värdefulla råvaror vid tillredningen och dessutom är själva maten värdefull.
Vi kan undvika matsvinn genom att helt och hållet motverka att matsvinn uppstår. Det kan vi bland annat göra genom att utveckla menyn tillsammans med eleverna och genom att kommunicera om målen att minska på matsvinn. Utöver det matsvinn som uppstår på tallriken när somliga inte äter upp allt, uppstår det överskottsmat i skolorna till exempel om folk äter mindre av maten än man uppskattat. Överskottsmat är ätbar mat och vi söker aktivt nya sätt att utnyttja den. När skolan eller mathjälpen använder överskottsmat vinner alla. Någon får en måltid av maten och inget avfall uppstår. Utnyttjandegraden för överskottsmat kan höjas genom samarbete. Till exempel har välgörenhetsorganisationer i åratal samarbetat med butiker och partihandeln. Nu ska nätverket för mathjälp förstärkas och samarbetet ska utvidgas till skolor.
”Under coronapandemin hade vi nära samarbete med föreningar inom mathjälp för att dela ut lunchpaket som blivit över från skolmåltiderna. Vi lärde oss bland annat att öka medvetenheten om användningen av överskottsmat och hur viktigt en fungerande logistik vid mattransporter är. Det vi lärt oss kan också utnyttjas i det framtida samarbetet”, berättar Minna Ahola, måltidstjänstdirektör på Esbo stad.
Enkät utredde mängden överskottsmat och olika sätt att utnyttja maten
Esbo stad utredde i tillsammans med aktörer inom mathjälp och måltidsproducenter möjligheterna att bättre organisera behandlingen av överbliven mat, utveckla nätverket för mathjälp och inspirera nya aktörer att delta i nätverket. Två enkäter skapade en grund för möjligheterna till samarbete. En av dem skickades till skolköken och den andra till aktörer inom mathjälp. Genom enkäterna utreddes hur mycket överskottsmat som uppstår och hur den utnyttjas samt önskemål och tankar om hur samarbetet inom försäljning och donationer av överskottsmat kunde utvecklas.
Enligt enkäten uppstår ett överskott i skolorna varje vecka och utnyttjandegraden varierar i skolorna från 10 procent till upp till 80 procent. Skolorna kan alltså också lära av varandra. Överskottsmaten kan till exempel i någon mån utnyttjas i skolans egen servering. En del skolmatsalar använder dessutom ResQ-appen, genom vilken överskottsmat säljs vidare till skolans personal och också till andra intresserade då det är möjligt. De aktörer inom mathjälp och skolköken som besvarade enkäten anser att försäljning och donation av överskottsmat är ett viktigt mål.
”När vi minskar matsvinnet är det viktigaste målet alltid att undvika att matsvinn alls uppstår. Om det ändå blir mat över är det viktigt att utnyttja den så bra som möjligt. ResQ-appen har fått ett varmt mottagande på Esbo Caterings matställen och vi samarbetar gärna med mathjälpen. Huvudsaken är att ätbar mat kan utnyttjas”, berättar kvalitets- och utvecklingschef Johanna Andsten från Esbo Catering.
Behov av ett nytt slags samarbete
Som möjliga sätt att öka försäljningen och donationen av överskottsmat lyfte enkätsvaren bland annat fram marknadsföring, en större användning av ResQ-appen och samarbete med välgörenhetsorganisationer. På nästan alla ställen där folk svarade på enkäten finns möjlighet att kyla ner och packa in överbliven mat så att den kan utnyttjas senare. Dessutom önskar många ett samarbete för att ordna logistiken.
Aktörerna i nätverket för mathjälp i Esbo har varje vecka sammanlagt cirka 3 500 kundkontakter, och utifrån enkäten är det möjligt att öka mängden mat som erbjuds jämfört med nuläget. Aktörerna delar ut livsmedel som riskerar att förvandlas till matsvinn och serverar måltider lagade av donerade, ätbara livsmedel i sina egna restauranger. Enligt aktörernas erfarenheter har överskottsprodukterna som de får från affärer minskat under de senaste åren, så de vill hitta nya samarbetspartner. De flesta som svarade på enkäten hade som mål att öka utnyttjandet av färdig mat i sin verksamhet. Utöver nya samarbetsparter och bättre tillgång till överskottsmat önskade de som svarade samarbete för att koordinera verksamheten och logistiken.
Enkäterna visar att både måltidstjänsterna och mathjälpen ser det som en intressant möjlighet att donera överskottsmat från skolor till välgörenhet. Överskottsmat som uppstår i skolorna kan användas för mathjälp, förutsatt att man löser frågor som gäller logistik, tidtabeller, förpackning och lagring av mat. Nätverket Espoon Ruoka-apuverkosto och måltidsproducenter försöker i samarbete med Esbo stad hitta svar på utmaningarna med hjälp av ett pilotförsök. Beredningen av försöket inleds hösten 2023 och avsikten är att under år 2024 testa hur samarbetet inom att utnyttjandet av överskottsmat fungerar mellan skolor och aktörer inom mathjälp.
”Nätverket för mathjälp i Esbo anser att gemenskap och delaktighet, mångsidig välfärd och ekologisk hållbarhet är viktigt. Att utnyttja det matsvinn som uppstår vid skolmåltiderna främjar dessa mål och medför ett viktigt tillägg till den mathjälp som delas ut. Det finns dock många utmaningar, av vilka en del redan blivit lösta genom samarbete. Det planerade pilotförsöket för att utnyttja färdig mat kommer förhoppningsvis att utveckla en fungerande, god praxis för alla parter. Nu när mathjälpen från butikerna har minskat, tar aktörerna i nätverket med glädje emot skolornas överskottsmat”, säger utvecklingschef för Edistia Jyrki Myllärniemi.
Text: Inka Karvonen
Skribenten sommarjobbade vid Esbo stads kompetenscenter för hållbar utveckling sommaren 2023.