Sellosalen firar sina jämna år med galakonserter fre 15.9 och lö 16.9.2023

29.5.2023 5.58Uppdaterad: 29.5.2023 6.32

Förtrollande kulturupplevelser har fyllt salen i 20 år! Sellosalen firar sina jämna år med en galakonsert, där man reser från år 2003 till idag i mångbegåvade konstnärers sällskap. Underhållande musikaliskt fyrverkeri och ett handplockat utbud av de två senaste decenniernas bästa inhemska musik utlovas.

De mest minnesvärda låtarna och melodierna tolkas av fyra solister, Sami Saari, Nina Tapio, Aili Järvelä och Petrus Kähkönen. Multikonstnären Katja Lappi, som är bekant från tv, leder festorkestern och som kvällens charmerande programledare får vi se Krisse Salminen och Mikko Silvennoinen. De låtar som solisterna tolkat för berättelsen från år 2003 till idag – men eftersom Sellosalen är känd som en mångsidig scen för kultur och alla musikgrenar utlovas det naturligtvis överraskningar i stjärnklass inom jazz, sång- och konstmusik. Vi offentliggör överraskningsartisterna senare, håll ögonen öppna och öronen på spänn!

Galakonsertens musikaliska innehåll består av inhemska hits från 2003–2023. Som arrangör skapar Katja Lappi nya spännande versioner av låtarna: hur skulle hitlåten "Syntisten pöytä" låta i rymt av tango och med kryddor av elektronisk musik? Eller den evigt älskade ”Rakkauden haudalla” komponerad av Juice, som blomstrade upp på nytt med Jonna Tervomaa, med folkretro-arrangemang? Krisse Salminen och Mikko Silvennoinen erbjuder bakgrundsinformation om musiken och garanterar en kväll med sprudlande humor där alla trivs.

I festorkestern spelar Juho Puronaho (gitarr, banjo, mandolin), Kalle Ylitalo (bas), Sami Zimmermann (klarinett, saxofon, keyboard) och Janne Mathlin (trummor, perkusioner).

Programledare:

Krisse Salminen är komiker, skådespelare och programledare. Hon har underhållit finländarna med sin särpräglade prinsessa-stil i drygt 20 år. Krisses scenfigur sparar inte på glitter eller smycken.

Mikko Silvennoinen är journalist, producent och programledare som många känner till som kommentator för Eurovisionen och UMK. För närvarande är han ansvarig producent för helheten Yle Ungdom. Han har också en egen podcastserie som heter All Male Panel.

Sångsolister:

Sami Saari, känd som frontfigur för finländsk soul, är en sångare, gitarrist och en mångsidig låtskrivare. Fram till slutet av 1990-talet har han blivit känd med sina radiohittar som t.ex. Ainutkertainen, Mä teen oikein och Onnen kyyneleet. Förutom det legendariska Veeti & The Velvets har Saari bland annat sjungit som solist i Dallapé och fungerat som programledare för musikprogram vid sidan av sin solokarriär. Den nyaste ensemblen, Sami Saari ja Jazzpojat är budbärare för sprudlande jazzschlager.

Nina Tapio har gjort en lång karriär som sångare och musikalartist. Hon är känd bl.a. från bandet Taikapeil, Idols-juryn och många musikaler som Mamma Mia, We Will Rock You och Les Miserables. Ninas fantastiska röst är också bekant från många tecknade filmer. Hon har även gjort internationell karriär med gruppen Adiemus. Hösten 2023 har Nina Tapio huvudrollen i Helsingfors Stadsteaters musikal "Rakas Evan Hansen".

Den kreativa och mångsidiga Aili Järvelä är känd som en själfull tolkare och en mångsidig låtskrivare. Vid sidan av sin solokarriär medverkar Järvelä bland annat i Bergå Folk Project som belönats med Etno-Emma samt som musiker-skådespelare och kompositör i musikalen Katrina, som har premiär i januari 2024 på Lilla Teatern. Järvelä publicerade sitt senaste soloalbum "Älä pelkää" våren 2023.

Petrus Kähkönen är en mångkunnig skådespelare-musiker som fick en anknytning till Helsingfors stadsteater som 21-åring och har uppträtt i tiotals pjäser och musikaler. Sedan 2019 har Petrus fortsatt sin karriär som frilansare. Hans senaste roller har varit Charlie i hitmusikalen Kinky Boots vid Helsingfors stadsteater, Quasimodo i Klockringaren i Notre Dame vid Tammerfors Teater samt Dimitri från Anastasia. Petrus är också känd som röstskådespelare för hundratals tecknade och tiotals animerade filmer såsom Turbo i Turbo, Kvist i Trolls och Kristofina i Frozen 2. 

Kapellmästare:

Katja Lappi, musikalisk ledare för konserten, kapellmästare för festorkestern och musiker som ansvarar för kurateringen och arrangemangen av låtarna, är bekant som pianist-kapellmästare för många tv-program. Katja Lappi, hemma från Esbo, har gjort många kompositions- och arrangemangsarbeten både för teater och tv. Hennes mest kända arbeten på tv är bl.a. Siskonpeti, Putous och Rakkaat lapset.

Fre 15.9.2023 kl. 19 
Lö 16.9.2023 kl. 19
Sellosalen 20 år – Galakonsert

Längd 2 h, inkl. paus
Biljetter 35/25 € +
bokningsavgift (från 1,50 €), lippu.fi(extern länk)

Sellosalen
Musikantplatsen 1 A, 02600 Esbo
www.sellosali.fi(extern länk)

 

  • Sellosalen
Alberga