Lösningar för utveckling av husbolag genom grannskapssamarbete

3.5.2023 5.15
En grönskande innergård med låghus runt omkring.
I Mattby söder om Västerleden söker man lösningar för att utveckla fastigheter i en mer koldioxidsnål riktning.Bild: Kai Fogelholm

Esbo stad uppmuntrar husbolagen i Mattby söder om Västerleden att delta i ett projekt för att hitta lösningar för en koldioxidsnål utveckling av fastigheterna i området.

Projektet TYKKI, som fokuserar på en koldioxidsnål utveckling av fastigheter och förorter, inleder sin verksamhet under våren 2023. Projektet är en fortsättning på projektet Husbolagsklubben (endast på finska), som genomfördes 2020–2021 och var ett av målområdena var Mattby. Projektet som pågår till slutet av 2024 gör det möjligt att vidareutveckla verksamheten vid husbolag på området söder om Västerleden i Mattby. Projektet koncentreras till ett område där det finns cirka hundra höghusbolag byggda 1960–80.

Kärnan i projektet är att stödja en förändring som gäller livscykelbaserad fastighetshållning och koldioxidsnåla lösningar i husbolag. Målet är att öka planmässigheten i fråga om energiförbrukning och -reparationer, ge råd om flexibla energieffektivitetsåtgärder och kunskapsbaserad utveckling, främja cirkulär ekonomi samt stödja samarbete och ömsesidigt lärande.

"Det nätverk av husbolag som bildas inom ramen för projektet erbjuder en fin möjlighet till diskussioner med staden om strategier för en hållbar utveckling i invånarnas vardag. Till målen hör också behov av att utveckla parkeringen och tillgängligheten, kompletteringsbyggande som utgår från husbolaget, kvartersgrönt och många andra frågor som gäller utvecklingen av området", berättar Kai Fogelholm, projektansvarig vid Esbo stad.

Samarbete i centrum för utvecklingen

Projektets verksamhet begränsas inte enbart till samarbetet mellan husbolagen och Esbo stad. Vanda stad har till exempel inlett ett eget parallellprojekt och målet är att ordna gemensamma nätverksmöten och utbildningar för husbolag för att stöda projektarbetet i de båda städerna. Till partnerskapsnätverket hör också HRM:s Klimatinfo, med vilken man söker lösningar bland annat för att utveckla energirådgivningen, -utbildningen och -kommunikationen. Samarbetsnätverket erbjuder också företag en utmärkt ram för att skapa affärsmodeller som stöder en grön övergång. Man kommer också att samarbeta intensivt med områdets disponentföretag och stadsdelsföreningar.

"Det finns en enorm outnyttjad potential på alla nivåer i samarbetet mellan husbolagen. Det är fint att man nu kan fortsätta och vidareutveckla husbolagsklubbsverksamheten tillsammans med Esbo stad och husbolagen och andra aktörer i Mattbyområdet", konstaterar Kimmo Karvinen vid Good House Oy, som ansvarar för utvecklingen av verksamheten.

Fogelholm uppmuntrar husbolag i området att delta i projektet. ”Samarbetet mellan husbolagen är inte endast klokt ur ekonomisk synvinkel utan även i övrigt mycket inspirerande. Genom att genast komma med kan man bäst påverka utvecklingsarbetets innehåll”, konstaterar Fogelholm.

Kimmo Karvinen

verkställande direktör, Good House Oy

tfn +358 44 5045952

kimmo.karvinen@goodhouse.fi

Kai Fogelholm

projektchef, Esbo stad / staben för stadsmiljön, bostadsenhet

tfn +358 50 5539006

kai.fogelholm@espoo.fi

TYKKI-projektet, som söker lösningar för koldioxidsnål utveckling av fastigheter och förorter genom samarbete husbolag och grannskap emellan, har fått stöd av miljöministeriet från Programmet för en koldioxidsnål byggd miljö. Finansieringen av programmet kommer från EU:s facilitet för återhämtning och resiliens av engångsnatur (RRF).

  • Stadsutveckling
  • Hållbar utveckling
Mattby