Invasiva arter kartläggs och bekämpas med hjälp av ett mobilspel

5.5.2023 11.53Uppdaterad: 2.6.2023 8.45
Lupinen.
Lupinen, som pryder vägrenarna vid motorvägar, är en vacker men skadlig invasiv art.Bild: Jouko Rikkinen

Tjäna fickpengar genom att gå in på Crowdsorsa, en plattform för mobilspel, och markera lupinförekomster som du hittar. Därefter kan du rensa bort de lupiner som du har hittat. Rensa gärna också bort jättebalsamin, som redan har kartlagts. Det här är ett viktigt arbete på försommaren, där du kan kombinerar både nytta och nöje.

Kartläggningen av främmande, invasiva arter i Esbo inleds i slutet av maj. Då börjar växterna blomma och är lätta att känna igen. Vem som helst kan delta, både enskilda personer och föreningar. För att delta ska du ladda ner mobilspelet Crowdsorsa i din mobil.

En euro per observation

För varje observation av invasiva arter får du en euro. I kartläggningen deltar bara större områden i staden. Du hittar dem via appen Crowdsorsa.

– Du deltar i spelet genom att videofilma förekomster av invasiva arter som du hittar. Av data från spelet i din mobil får vi reda på arten och läget, samt också omfattningen, eftersom dina GPS-koordinater ritar en gräns när du går runt förekomsten. På så sätt får vi reda på den exakta arealen, säger Toni Paju, verkställande direktör för Crowdsorsa.

Efter att de invasiva arterna kartlagts med hjälp av crowdsourcing börjar vi rensa bort både lupiner och jättebalsamin. Det här är Esbo stads första försök att få kommuninvånarna att delta genom spelet Crowdsorsa.

Skarpa ögon och flitiga händer efterlyses

Det behövs ännu många par flitiga händer för att bekämpa de invasiva arterna i Esbo. De flesta volontärerna har bekämpat invasiva arter under flera år.

Jättebalsamin kan bilda stora bestånd där inga andra arter växer, som tar plats från det ursprungliga växtbeståndet och leder till en sämre mångfald. Om den sprider ut sig i skogen kan den orsaka problem för återplantering av skog genom att kväva trädplantor.Bild: Aino Peltola

– Vår personal bekämpar de besvärligaste invasiva arterna, såsom vresros, jätteloka och en del andra arter. Lupinen var en gång en vacker prydnad för vägrenarna, men har nu blivit en invasiv art, som erövrar utrymme av ängsarterna. Jättebalsamin täcker redan stora områden på fuktigare bäck- och dikeskanter. Vi vill pröva olika slags talkoformer och olika sätt att samla information om vår omgivning. Crowdsorsas verksamhetsmodell lät intressant, så förhoppningsvis tar Esboborna sig an utmaningen för vår gemensamma, mångsidiga natur, säger stadens parkarbetschef Anne Mannermaa.

Pilotprojekt: Crowdsorsas mobilspel

Det här är första gången som problemet med invasiva arter, som hotar naturens mångfald, bekämpas genom ett mobilspel som bygger på crowdsourcing. Metoden används i sommar i hela 14 kommuner på olika håll i Finland.

Crowdsorsa(extern länk, öppnas i ett nytt fönster) är ett Tammerforsbaserat uppstartföretag, vars koncept blivit populärt i Finland, och som nu också tagits i bruk i Sverige, Estland och England. Mobilspelet har utvecklats för effektiv insamling av bild- och videodata via crowdsourcing.

Med hjälp av spelet har man redan i rekordtakt samlat in information om bland annat gator, cykelvägar, brunnslock och vattenpölar.

 

Kontaktuppgifter:

Anne Mannermaa
Parkarbetschef, Esbo stad
+358 50 5285928
anne.m.mannermaa@esbo.fi

Toni Paju
Verkställande direktör, Crowdsorsa
+358 50 3226263
toni.paju@crowdsorsa.com

  • Natur
Hela Esbo