Esbo är chockad över broolyckan i Hagalund

11.5.2023 10.50Uppdaterad: 11.5.2023 13.55

En tillfällig gångbro gav vika på Östanvindsgränden i Hagalund i morse. Flera elever i årskurs 8 från skolan Kalasataman peruskoulu i Helsingfors skadades i olyckan. Ingen av de skadade har livshotande skador. Esbo stadsdirektör Jukka Mäkelä är chockad och djupt ledsen över det som hänt. ”Vi gör allt vi kan för att se till att orsakerna bakom olyckan utreds noggrant.”

De skadade har förts till Mejlans brosjukhus, Nya barnsjukhuset samt till Pejas och Jorvs sjukhus. Enligt HUS har sjukhusen tillräcklig beredskap att vårda patienterna som skadats i olyckan.

Helsingfors krisjour betjänar på nummer +358 9 31044222.

För Esbo krisjour svarar Västra Nylands social- och krisjour på nummer +358 29 1512221.

Bron som rasade var på stadens ansvar, orsaken till olyckan utreds

Östanvindsgrändens förbindelser har skötts genom tillfälliga gångrutter. Det fanns två broar, varav den ena rasade i morse. Bron var på stadens ansvar. Planeringen och genomförandet av den har beställts av en ställningsleverantör.

Broarna inspekteras regelbundet varje vecka. Den senaste inspektionen genomfördes fredag 5.5 och över detta finns ett inspektionsprotokoll. Olycksutredningscentralen utreder orsaken till olyckan. 

Delar av gångrutterna är också på andra aktörers ansvar. Esbo stad ser till att alla broar i området inspekteras utan dröjsmål.