En experimentell föreställning av konstnären Essi Kausalainen uppförs i en ateljélägenhet i Hagalund

5.5.2023 12.18Uppdaterad: 11.5.2023 12.39
 Personen sitter på huk i golvnivå och lutar sig mot golvet med händerna.

Barbara och svansen är en experimentell föreställning som har regisserats och visualiserats av Essi Kausalainen. Den handlar om att bygga verkligheter och veta annorlunda. Kausalainen är årets yrkeskonstnär i Esbo 2023.

Barbara och svansen (Barbara ja häntä) är en experimentell föreställning som har regisserats och visualiserats av Essi Kausalainen. Den handlar om att bygga verkligheter och veta annorlunda. Kausalainen är årets yrkeskonstnär i Esbo 2023.

Verket har producerats i samarbete med performanskonstnären Florian Feigli, perkussionisten Minna Koskenlahti och skådespelaren Yuko Takeda.

Verket består av rörelse, text, scenkonstruktioner av trä, presentationstextilier och akustiska landskap. I centrum står Barbara, vars partner är Kromosomen och Åkern. En central roll har också svansen, som försvunnit i takt med evolutionen, samt en bostad som fungerar som föreställningsplats.Verket uppförs i en ateljélägenhet i Hagalund.

Inspirationen till verket kommer från pionjären inom cytogenetik, forskaren Barbara McClintock (1902–1992). Enligt McClintock var forskningen samarbete och vänskap med majsens celler. Teorierna var så långt före sin tid att de erkändes först flera årtionden senare. I stället för forskningsresultaten utgår Barbara och svansen från McClintocks fördomsfria och nyfikna inställning, förmågan att se och göra något på ett annat sätt.

Föreställningen varar cirka en timme och uppförs på finska, engelska, tyska och japanska.

Platsen är inte tillgänglig, utan nås bara via en brant trappa.

Föreställningar:
ons 17.5 kl. 19 (utsåld)
tors 18.5 kl. 19
fre 19.5 kl. 19
lör 20.5 kl. 15

20.5 streamas föreställningen som direktsändning. Se på streamen genom att logga in via den här länken: Logga in på webcast (webcasting.fi)(extern länk)

Förfrågningar och bokning:
aija.hannula@gmail.com

Arbetsgrupp:
Koncept, regi, text, textilier: Essi Kausalainen 
Föreställning: Florian Feigl, Minna Koskenlahti, Yuko Takeda 
Planering och genomförande av scen- och produktionsstrukturer: Aija Hannula 
Ljusteknik: Sofia Ivarsson

Arbetet med och fullbordandet av verket har understötts av Esbo stad, Finlands kulturfond, stiftelsen Koneen säätiö sr och Berlin Senate Department for Culture and Europe.

Hagalund