För Årets företagare i Esbo är valborg julafton

8.5.2023 14.09

Årets företagare i Esbo 2023 är Ilmapallokeskus Balloon Center Oy:s grundare och ägare Petri Nieminen och Jonna Nieminen.

Ilmapallokeskus Balloon Center Oy är ett familjeföretag som grundades 1991. Företaget har byggt upp ballong- och festkulturen i Finland i redan mer än 30 år. Ilmapallokeskus Balloon Center har sju egna Juhlamaailma-butiker och en webbutik.

Företaget har år efter år, med beaktande av omständigheterna, varit framgångsrika ända sedan starten. Ilmapallokeskus klarade genast efter grundandet av lågkonjunkturen på 1990-talet, under nästkommande årtionde finanskrisen 2008 och nu senast corona, även om branschen är en av dem som problemen som skakade om företagens ekonomi drabbade särskilt hårt. Företagets solida ekonomi har hjälpt dem att klara av svårigheterna.

Omsättningen steg enligt den senast avslutade redovisningsperioden till över 12 miljoner euro, där ökningen mot året innan var hela 35 procent. En del av tillväxten förklaras av att corona under de ett par föregående åren påverkade försäljningsintäkterna. Redovisningsperiodens resultat var 725 000 euro och omsättningen 7,8 procent. Företaget sysselsätter fler än 70 experter inom branschen som står redo att hjälpa till med att ordna såväl privata gester som företagens evenemangssynlighet.

Valborg och vårens festperiod är Ilmapallokeskus Balloon Center Oy:s viktigaste säsong. ”Under våren gör vi cirka 40 procent av hela redovisningsperiodens omsättning. Men förberedelserna inför innevarande års vår startade redan genast efter valborg förra året. Valborg är således närvarande hos oss året runt”, beskriver direktör Jonna Nieminen långsiktigheten i företagets verksamhet.

Ilmapallokeskus Balloon Center verkar ansvarsfullt och ombesörjer kvaliteten på både produkterna som säljs och servicen som ges. Företaget medverkar bland annat i rådet Balloon & Party Council, vars mål är att trygga branschens produktsäkerhet, enhetliga verksamhetssätt och idka samarbete med myndigheterna i frågor med anknytning till branschen.

”Ilmapallokeskus har för avsikt att växa ytterligare. Vi funderar konstant på nya verksamhetsmodeller, men med ett öga på riskerna. Företagets mål är att vara Nordens populäraste samarbetspartner inom branschen för fester och evenemangssynlighet”, konstaterar verkställande direktör Petri Nieminen.

Priset Årets företagare överräcktes till Jonna och Petri Nieminen vid Business Espoos Elinkeinofoorumi 18.4.2023 av Esbos stadsdirektör Jukka Mäkelä och verkställande direktör för Företagarna i Esbo Erkki Pärssinen. Årets företagare utses årligen av företagarkollegor i styrelsen för Företagarna i Esbo.

Mer information:

Ilmapallokeskus Balloon Center Oy, verkställande direktör Petri Nieminen, tfn +358 40 5438006
Ilmapallokeskus Balloon Center Oy, direktör Jonna Nieminen, tfn +358 40 7028998
Företagarna i Esbo, verkställande direktör Erkki Pärssinen, tfn +358 50 4111104

Ballongernas historia

Ballonger har under sin långa historia förändrats väldigt mycket, men till glädje för barn har de nästan alltid varit. Barn har under århundradena haft bollar som varit fyllda djurblåsor som leksaker. Senare var ballonger i hundratals år uppblåsta ballonger av djurblåsor, som bland annat narrar och ambulerande underhållare roade folk med på torgen.

De första gummiballongerna tillverkades 1824 av professor Michael Faraday för användning i tester med väte, som genomfördes vid Londons kungliga akademi. De första ballongerna av gummi började säljas redan året efter, 1825.

Sedan gick det mer än ett hundra år innan man lyckades utveckla maskinellt tillverkade ballonger som var produkter i olika färger, olika former, tunna, jämntjocka över hela ballongen, enkla att blåsa upp, förmånliga och ofarliga för hälsan.

I början av 1990-talet fick gummit ge väg för folie som material i valborgsballongerna. Folie som material har överlägsna fördelar: den håller sig längre i luften och man kan göra flerfärgstryck på dem. Folieballonger är återvinningsbara och tack vare den patenterade automatventilen kan de tömmas och fyllas på nytt. Folie förmultnar inte som naturgummi.

Företagarna i Esbo

Företagarna i Esbo är en lokalförening inom Företagarna i Finland och fungerar som en lokal intresseorganisation för företagare. Föreningen förbättrar förutsättningarna för framgångsrik verksamhet för små och medelstora företag i Esbo och främjar medlemsföretagarnas välbefinnande.

Vid sidan av intressebevakningen ordnar föreningen utbildningar och social verksamhet för medlemmarna. Föreningen har fler än 2 100 företagarmedlemmar.

Företagarna i Esbo utser årligen Årets företagare i Esbo.

_ _ _ 

Business Espoo är ett servicenätverk för företag och företagare i Esbo och grannkommunerna. Nätverket består av sju aktörer. Målet är att få fler arbetstillfällen och mer livskraft till Esbo genom att producera kundcentrerade, högklassiga och kostnadseffektiva företags- och företagartjänster. Mera information: BusinessEspoo.com 

  • Företagande