Esbo stad deltar i hackaton för hållbar utveckling

10.3.2023 5.32Uppdaterad: 13.3.2023 5.47

Vi deltar i ett hackaton för en bättre framtid. Evenemanget ordnas 31.3–2.4, samtidigt på två kontinenter.

Solve the SDGs är ett hackaton där deltagarna tillsammans arbetar för en bättre framtid genom att utveckla lösningar som hjälper oss nå FN:s mål för hållbar utveckling.

I år ordnas Solve the SDGs samtidigt i Finland, Uganda och Tanzania, vilket möjliggör ett samarbete mellan kontinenterna och ger nya synvinklar på gamla problem.

Årets tema är att arbeta tillsammans för en bättre framtid

Evenemanget, som ordnas av Aalto-universitetets företagarutbildningsprogram Aalto Ventures Program och Junction, sammanför under ett veckoslut en internationell grupp som består av studerande, alumner och mentorer. Tillsammans tar de sig an utmaningar som anknyter till målen för hållbar utveckling. Junction fick sin början i Aalto-universitetet och är i dag en av de största hackatonarrangörerna och en av de största teknologigemenskaperna i Europa.

Esbo stad erbjuder tillsammans med Finlands FN-förbund och Cirecon en utmaning som deltagarna i hackatonet ska försöka lösa.

"Under hackatonet Solve the SDG får vi tillsammans med unga, internationella förmågor leta lösningar på frågor kring hållbar utveckling, med FN:s Agenda 2030 som ram.  Vi deltar nu för tredje gången och trots att vi har rollen som coach lär vi oss varje gång något nytt", säger projektchef Ville Taajamaa som jobbar med Esbo stads projekt för FN:s Agenda 2030.

I år ordnas evenemanget för fjärde gången, men i år är det första gången då allt sker fysiskt på plats. Temat för årets hackaton är att arbeta tillsammans för en bättre framtid. Samarbetet mellan de olika länderna och mötena mellan de olika studieinriktningarna gör det möjligt att hitta på nya lösningar på gamla problem.

"Från tidigare hackaton minns jag hur varierade deltagare det fanns och det internationella intresset. Könsfördelningen har ibland varit nästan 50/50, vilket är ovanligt för teknologievenemang. Dessutom har det varit lyckat att få med deltagare från nästan 50 länder", berättar Tommi Byman från Aalto-universitetet.

I fjol lockade Solve the SDGs över 200 deltagare från olika håll i världen och slutresultatet blev över 30 lösningar på akuta problem i världen.

Deltagarna väljer vinnaren

Hackatonet är öppet för alla, oberoende av i vilket skede av studierna de befinner sig eller vad de studerar, också för personer som inte studerar på universitet. Det behövs ingen tidigare erfarenhet av ett hackaton eller av programmering – det är tillräckligt att man är intresserad av hållbar utveckling och av att utveckla något nytt.

Deltagarna väljer ut vinnaren, som belönas med 3 000 euro och en Golden Ticket-biljett till Junctions huvudevenemang 2023(extern länk), inklusive inkvartering och reseunderstöd. Dessutom belönas den bästa lösningen på varje utmaning av den organisation som står bakom utmaningen.

Anmälan till hackatonet pågår fram till 17.3. Läs mera på www.solvethesdgs.com(extern länk).

  • Hållbar utveckling