Hurra-priset för byggd miljö gick till höghuskvarteren vid Kirstibacken

10.2.2023 11.21Uppdaterad: 10.2.2023 12.03
Flygfoto av färgstarka höghuskvarteren.
Palkittu Kirstinmäen korttelikokonaisuus koostuu useammasta eri rakennuksesta. Korttelilla on värikäs ilme.Bild: Kuvatoimisto Kuvio Oy

Miljö- och byggnadsnämnden samt byggnadstillsynen i Esbo har delat ut Hurra-priset som erkänsla för en särskilt förtjänstfull och lyckad gärning i den byggda miljön. Hurra-priset för 2022 tillfaller höghuskvarteren i kvartershelheten vid Kirstibacken i Esbo centrum.

I motiveringarna hyllas den lyckade och högklassiga arkitekturen. De färgstarka husen livar upp Södriks bostadsområde i Esbo centrum. Nämnden tycker utvecklingen av förorten och den nya bebyggelsen är ett lyckat projekt.

I kvartershelheten vid Kirstibacken finns flera höghus. Fyra höghus har byggts av Esbo bostäder Ab och Asuntosäätiön Rakennuttaja Oy. I helheten ingår också en parkeringsanläggning under gårdsdäcket samt en gårdskonstruktion. Huvudprojekterare för husen som ligger på Kirstivägen 2 och Kirstiåsen 2 är Veikko Mäkipaja på Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja. Huvudprojekterare för Esbo bostäders och NAL Asunnot Oy:s höghus på Kirstiåsen 4 är Rolf Keränen på Arkkitehdit Ingervo Consulting Oy. Entreprenör för objekten är Jatke Uusimaa Oy.

Fyra höghus har byggts av Fira Oy och Avara Oy. I helheten ingår också en parkeringsanläggning under gårdsdäcket samt en ekonomibyggnad. Huvudprojekterare för husen som ligger på Kirstibacken 8 var Kari Selonen och Tommi Rytkönen på Arkkitehtipalvelu Oy.

Hedersomnämnande till ombyggnad av en skyddad byggnad

Ett hedersomnämnande gick till ombyggnaden av en skyddad byggnad på Norrskensvägen i Hagalund, där MTK-opisto verkat, till service- och vårdhem för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Till helheten hör också en ekonomibyggnad. Huvudprojekterare är Sandra Boman från DAT arkkitehdit Oy.

Nämnden säger i motiveringarna att projektet kombinerar ombyggnad av en skyddad byggnad med genomförande av modern tillgänglighetsanpassning.

Nämnden anser att det är värdefullt att byggnaden används för serviceboende och dagverksamhet för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Det är viktigt att spara byggnadsbestånd från 50-talet i Hagalund och fastigheten har fått ett nytt användningsändamål. I fastigheten produceras tjänster för personer med intellektuell funktionsnedsättning av Rinnekoti, som hör till Diakonissanstalten.

Ett hedersomnämnande gick till ombyggnaden av en skyddad byggnad, där MTK-opisto verkat, till service- och vårdhem för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Hurra-priset har delats ut sedan 2014

Hurra-priset är Esbo stads erkänsla för en aktuell, särskilt förtjänstfull och lyckad gärning i den byggda miljön. Priset har delats ut sedan 2014. I fjol tilldelades priset skolcentret Monikko i Alberga.

  • Stadsutveckling
Esbo centrumHagalund