Skådespelaren Timo Torikka har sökt sätt att föra teatern ut ur teaterhuset

5.1.2023 12.28Uppdaterad: 10.2.2023 6.06
Skådespelare Timo Torikka.
Bild: Darina Rodionova.

Skådepelaren Timo Torikka har i ett års tid utfört ett pilotförsök om hur teaterkonst kunde föras utanför teaterns väggar.

”Jag har varit intresserad av teaterverksamhet utanför kulturinstitutionerna. Visst görs det förtjänstfullt vid olika institutioner, men kulturen i Finland är ändå institutionaliserad och bunden till lokalerna. Väggarna kunde vara tunnare så att livet och samhället kunde strömma in och vice versa”, funderar Torikka.

Torikka har prövat att skapa teaterkonst på olika sätt i nya miljöer. Till att börja med förde Torikka tillsammans med Jussi Lehtonen och Juha Sääski ut en förkortad version för skolelever av pjäsen ”Lehman Brothers” till skolor i Esbo. Torikka anser att kärnan i att skapa konst är växelverkan, vilket även betonades i samarbetet med eleverna.  

”Det fördes en intensiv dialog med eleverna. Jag funderade på hur lite konst av det här slaget som görs, och hur billigt det trots allt är”, säger Torikka. 

Ett av de projekt som Torikka genomförde under sitt stipendieår gick ut på att låta konsten träda in i Esbobornas gemensamma vardagsrum, biblioteket. Av kulturinstitutionerna har biblioteket enligt Torikka den lägsta tröskeln för besökare. För honom själv fungerade biblioteket en gång i tiden som en port till konsten. 

I början av året 2023 framför Torikka en monolog i biblioteken i Esbo. Monologen om skådespelandets korta historia handlar om hur skådespelaryrket har utvecklats från 1500-talet till idag.  

”Genom exempel försöker jag belysa hur skådespelaryrket har utvecklats. Följande gång någon går på teater eller ser på en TV-serie, hoppas jag att hen ser på scenkonsten på ett lite annat sätt”, berättar Torikka.  

Torikka framför sin monolog Ilta näyttelijän kanssa (En kväll med skådespelaren) i samarbete med Esbo stadsteater och Esbo stadsbibliotek. 

Under stipendieåret har Torikka även översatt Didier Eribons verk Retour à Reims (Tillbaka till Reims) från franska till finska. Texten dramatiseras till en pjäs, som man ämnar repetera hösten 2023. 

Torikkas experimentella arbete möjliggörs av ett årsstipendium för yrkeskonstnärer, som beviljats av Esbo stad och som tilldelas en konstnär ett år i taget.

Torikka tackar för att stipendieåret har givit honom möjligheten att stanna upp vid det egna arbetet. Under årets gång har han kunnat fundera på hur han kan göra sitt eget arbete mer meningsfullt. Året har fått Torikka att röra sig utanför sin trygghetszon.

”Då man spräcker sina bubblor öppnar man upp det egna tänkandet, vilket även får en att reflektera över konstens strukturer och den trygghet de ger.”

Monologen Ilta näyttelijän kanssa (En kväll med en skådespelare) spelas i biblioteken från och med 18.1. Föreställningens språk är finska, speltid ca. 1 timme. Fritt inträde. Mer information om föreställningar på Helmet.fi(extern länk, öppnas i ett nytt fönster).

Hela Esbo