Näyttelijä Timo Torikka on etsinyt tapoja irrottautua teatterin seinistä

5.1.2023 12.28Päivitetty: 10.2.2023 6.06
Näyttelijä Timo Torikka.
Kuva: Darina Rodionova.

Näyttelijä Timo Torikka on vuoden ajan pilotoinut, kuinka viedä taidetta teatterin seinien ulkopuolelle.

”Minua on kiinnostanut kulttuuri-instituutioiden ulkopuolinen teatteritoiminta. Kyllähän sitä ansiokkaasti tehdään eri laitoksissa, mutta silti Suomessa kulttuuri on institutionaalista ja seiniin sitoutunutta. Seinät voisivat olla ohuemmat, jotta elämä ja yhteiskunta virtaisivat sinne sisään ja päinvastoin”, Torikka pohtii.

Torikka on kokeillut erilaisia tapoja tehdä teatteritaidetta uusissa ympäristöissä. Ensi töikseen Torikka vei yhdessä Jussi Lehtosen ja Juha Sääsken kanssa Lehman Brothers -näytelmästä lyhennetyn koululaisversion espoolaisiin oppilaitoksiin. Torikan mukaan taiteen tekemisen ydin on vuorovaikutuksessa, mikä korostui myös oppilasyhteistyössä.

”Opiskelijoiden kanssa käytiin voimakasta dialogia. Mietin, kuinka vähän tämän kaltaista taidetta tehdään ja kuinka edullista sen tekeminen kuitenkin on”, Torikka sanoo.

Yksi Torikan apurahavuonna toteuttamista projekteista vie taidetta espoolaisten yhteiseen olohuoneeseen, kirjastoon. Torikka kuvailee kirjastoa kulttuurilaitokseksi, jossa on kaikkein matalin kynnys vierailla. Kirjasto on ollut hänelle itselleen aikoinaan portti taiteen pariin.

Alkuvuodesta 2023 Espoon kirjastoissa esitetään Torikan monologia, joka kertoo näyttelemisen lyhyen historian näyttelijäntyön kehityksestä 1500-luvulta tähän päivään. 

”Yritän esimerkkien avulla valottaa, millä tavalla näyttelijäntyö on kehittynyt. Toivon, että seuraavan kerran, kun ihminen menee teatteriin tai katsoo TV-sarjaa, hän katsoo näyttelemistä vähän eri tavalla”, Torikka kertoo.

Ilta näyttelijän kanssa -monologi tehdään Espoon Kaupunginteatterin ja Espoon kaupunginkirjaston ja Torikan yhteistyönä.

Torikan apurahavuoteen on kuulunut myös Didier Eribonin ranskankielisen teoksen Paluu Reimsiin suomentaminen. Tekstiä dramatisoidaan teatteriesityksen muotoon, ja esitystä on tarkoitus harjoitella syksyllä 2023.

Torikan kokeilevan työskentelyn mahdollistaa Espoon kaupungin myöntämä ammattitaiteilijan vuosiapuraha, joka myönnetään yhdelle taiteilijalle vuodeksi kerrallaan.

Torikka kiittelee apurahavuoden tuomasta mahdollisuudesta pysähtyä oman työn äärelle. Vuoden aikana hän on voinut miettiä, millä tavalla omasta työstä voi tehdä merkityksellisempää. Vuosi on vienyt Torikan oman turvallisen tilan ulkopuolelle.

”Omien kuplien rikkominen avaa omaa ajattelua ja saa pohtimaan myös taiteen tekemisen rakenteita ja niiden turvallisuutta.”

Ilta näyttelijän kanssa -monologia esitetään Espoon kirjastoissa 18.1. alkaen. Monologin esityskieli on suomi, ja esitys kestää noin tunnin. Avoin pääsy. Katso esitysaikataulut Helmet.fi-sivuilta(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan).

Koko Espoo