Nämnden Svenska rum föreslår en höjning av inkomstgränser för klientavgifterna inom småbarnspedagogik

19.1.2023 16.10

På torsdagens möte beslutade nämnden Svenska rum att föreslå för stadsstyrelsen att inkomstgränserna för klientavgifterna inom småbarnspedagogiken ändras fr.o.m. 1.3.2023.

Enligt nämndens förslag skulle bruttoinkomstgränserna för fastställande av klientavgift för småbarnspedagogik höjas med 33 procent. Genom att höja minimi-bruttoinkomsten med 33 procent ökar bruttoinkomstgränsen för den högsta avgiften med 20 procent i genomsnitt. I övrigt förblir kriterierna för småbarnspedagogik oförändrade. 

Regeringen har i budgetförhandlingarna i september 2022 beslutat att klientavgifterna för småbarnspedagogik ska sänkas genom att inkomstgränserna höjs med 33 procent. Målet med att sänka avgifterna för småbarnspedagogik är att förbättra köpkraften för barnfamiljer och stödja barnfamiljer med låg och medelinkomst på grund av den kraftiga ökningen av levnadskostnader och el.  

Stadsstyrelsen fattar det slutliga beslutet gällande klientavgifterna inom småbarnspedagogiken. 

Övrigt på nämndens möte 

  • Nämnden beslutade om ändringar i delegeringsbeslut för tjänsteinnehavare inom resultatenheten Svenska bildningstjänster och staben för sektorn för fostran och lärande. 

 

Föredragningslistor och möteshandlingar(extern länk, öppnas i ett nytt fönster) 
Mer information om nämnden Svenska rum 

Ytterligare information   

Eva-Lena Gästrin   
Nämndens ordförande   
Nämnden Svenska rum   
Tfn +358 50 5448103   

Barbro Högström  
Direktör för Svenska bildningstjänster  
Esbo stad 
Tfn +358 50 3511497  
barbro.hogstrom@esbo.fi 

  • Svenska rum