Timo Torikkas monolog besöker biblioteken i Esbo i början av 2023

30.11.2022 10.09Uppdaterad: 30.11.2022 13.17
 Timo Torikka väljer en bok från bokhyllan.
Bild: Darina Rodionova

Ett samarbete mellan Esbo Stadsteater, Esbo stadsbibliotek och Timo Torikka genomför på försök ett sätt att med låg tröskel introducera scenkonst för allmänheten. Esbo stad har beviljat Torikka ett årsstipendium för yrkeskonstnärer som möjliggör produktionen.

"Det är fint att få Esbo Stadsteaters föreställningar också till biblioteken. Biblioteket är en plats där alla människor möts och biblioteksmiljön ger dessutom föreställningarna helt unika ramar som utgör en betydande del av föreställningens innehåll", gläder sig bibliotekspedagogen Oskari Mänttäri som utvecklar Esbo stadsbiblioteks evenemangsverksamhet.

Biblioteket planerar att vidareutveckla samarbetet med teatern och andra aktörer samt skapa nya evenemangshelheter för att glädja sina kunder. För Esbo Stadsteater är samarbetet en del av den fortgående utvecklingen av teaterverksamheten och av att nå nya publiker. 

"Genom samarbete kan vi hämta en del av scenkonstens magi till Esbobornas vardag och öppna vår verksamhet mer regionalt", kommenterar teaterkurator Julia Pajunen.

En kväll med en skådespelare 

Skådespelaren Timo Torikka har ägnat största delen av sitt liv åt scenkonst. Ilta näyttelijän kanssa (En kväll med en skådespelare) är en monolog där man dyker in bakom kulisserna, fördjupar sig i skådespelarprocessen och sättet att läsa pjästexter.

För Torikka innebär införandet av scenkonst i biblioteket att man öppnar scenkonsten för en ny publik:

"Biblioteket är en lättillgänglig kulturinstitution. Alla har tillträde. Och trots att det finns många fina kulturinstitutioner i Esbo är tröskeln för att besöka dem mycket högre än att stiga in genom dörren till biblioteket ".

En kväll med en skådespelare är en öppen inbjudan att fira en slags konstnärsfest på den sköra gränsen mellan fakta och fiktion. Vad skulle vara en mera naturlig plats än just biblioteket, invid den tryckta texten. Frågan är inte bara hur man ska spela teater utan vad och varför man spelar, förhållandet till den förändring som skådespelaren upplever under sin karriär.

Föreställningens språk är finska, speltid ca. 1 timme. Fritt inträde. 

Föreställningar: 
Hagalunds bibliotek ons. 18.1 kl. 18 evenemangslokal Kaija
Sellos bibliotek tors. 19.1 kl. 18 Lava
Entresse bibliotek tors. 26.1 kl. 18 Estradi
Lippulaivas bibliotek ons. 1.2 kl. 18 Salonki
Iso Omenas bibliotek ons. 15.2 kl. 18 Stage

Planering, text och på scenen: Timo Torikka
En samproduktion med Esbo Stadsteater och Esbo bibliotek. 

Hela Esbo