Timo Torikan monologi Ilta näyttelijän kanssa kiertää kirjastoja Espoossa alkuvuodesta 2023

25.11.2022 12.51Päivitetty: 30.11.2022 13.15
Timo Torikka valitsee kirjaa kirjahyllystä.
Kuva: Darina Rodionova

Espoon Kaupunginteatterin, Espoon kaupunginkirjastojen ja Timo Torikan yhteistyö pilotoi matalan kynnyksen tapaa tuoda esittävää taidetta yleisölle. Tuotannon mahdollistaa Espoon kaupungin Torikalle myöntämä ammattitaiteilijan vuosiapuraha.

”On hienoa saada Espoon Kaupunginteatterin esityksiä myös kirjastoihin. Kirjasto on koko kansan kohtaamispaikka, lisäksi kirjastoympäristö antaa esityksiin aivan omanlaisensa puitteet ollen merkittävä osa esityksen sisältöä”, iloitsee Espoon kaupunginkirjastojen tapahtumatoimintaa kehittävä kirjastopedagogi Oskari Mänttäri.

Kirjaston suunnitelmissa on kehittää edelleen yhteistyötä teatterin ja muiden toimijoiden kanssa sekä luoda uudenlaisia tapahtumakokonaisuuksia asiakkaidensa iloksi. Espoon Kaupunginteatterille yhteistyö on osa teatterin jatkuvaa toiminnan kehittämistä ja uusien yleisöjen tavoittamista. 

”Yhteistyön kautta pystymme tuomaan esittävien taiteiden taian espoolaisten arkeen ja avaamaan toimintaamme alueellisesti laajemmin”, teatterikuraattori Julia Pajunen kommentoi.

Ilta näyttelijän kanssa 

Näyttelijä Timo Torikka on omistanut suurimman osan elämästään näyttämötaiteelle. Ilta näyttelijän kanssa on monologi, jossa sukelletaan kulissien taakse, syvennytään näyttelemisen prosessiin ja näytelmätekstin lukutapoihin.

Torikalle esittävän taiteen vieminen kirjastoon merkitsee esittävän taiteen avaamista uusille yleisöille:

”Kirjasto on helposti saavutettava kulttuurilaitos. Sinne on pääsy kaikilla. Ja vaikka Espoossa onkin lukuisia hienoja kulttuurilaitoksia, on kynnys niihin menemiseen paljon korkeampi kuin kirjaston ovesta sisään astuminen.”

Ilta näyttelijän kanssa on avoin kutsu tulla viettämään eräänlaista taiteilijajuhlaa faktan ja fiktion hauraalla rajapinnalla, mikä sen luontevampaa kuin kirjastossa, painetun tekstin äärellä. Kysymys ei olekaan vain siitä, miten näytellä vaan mitä ja miksi näytellä, suhde siihen muutokseen, jonka näyttelijä kokee uransa aikana.

Monologin esityskieli on suomi, ja esitys kestää noin tunnin. Avoin pääsy. 

Esitykset: 
Tapiolan kirjasto(ulkoinen linkki) ke 18.1. klo 18 tapahtumatila Kaija
Sellon kirjasto(ulkoinen linkki) to 19.1. klo 18 Lava
Entressen kirjasto(ulkoinen linkki) to 26.1. klo 18 Estradi
Lippulaivan kirjasto(ulkoinen linkki) ke 1.2. klo 18 Salonki
Ison Omenan kirjasto(ulkoinen linkki) ke 15.2. klo 18 Stage

Suunnittelu, teksti ja näyttämöllä: Timo Torikka
Yhteistuotanto Espoon Kaupunginteatterin ja Espoon kirjastojen kanssa. 

Koko Espoo