Svenska veckan firas 31.10-6.11.2022

20.10.2022 5.49Uppdaterad: 26.10.2022 7.21
Svenska veckan 2022 logo.
Bild: Folktinget

Enling tradition firas Svenska veckan första veckan i november och veckan koordineras av Folktinget. I år deltar 18 städer runt om i Finland i firandet. Svenskfinlands största kulturfestival! Välkommen med!

Programmet i Esbo är mångsidigt; film, sång, musik, teater, språkcafé, sagostunder... Veckan avslutas med Svenska dagen söndag 6.11 då det blir fest enligt tradition på Carlberg (arrangör Gammelgård ungdoms- och allmogeförening(extern länk)) samt i Sellosalen där Folktingets huvudfest arrangeras och direktsänds även i tv.

Program runt om i stan
Idén om en vecka med svensk kultur väcktes inför år 2000 då Helsingfors valdes till en av Europas kulturhuvudstäder. Kulturstadsåret medförde nya satsningar på stadskultur och en höjd profilering för både konstnärer och kulturproducenter. Programmet i Esbo har utvecklats år för år samtidigt då traditionella program, som t.ex. Svenska dagen festen på Carlberg som har arrangerats allt sedan 1917, har levt vidare.

I Esbo bl.a.

  • Esbo stadsteaters nya svenskspråkiga pjäs "Presidenterna" har premiär i samband med Svenska veckan. Läs mer på www.espoonteatteri.fi (extern länk)
  • Språkcafé på svenska med Esbobygdens ungdomsförbund i Iso Omena biblioteket. 
  • Red Nose Company besöker Vindängensalen med sin fenomenala föreställning "Frankenstein" som lämpar sig för alla 6 år fyllda.
  • Ett flertal konserter med Musikinstitutet Kungsvägen; visor, barock...
  • Esbo spelmanslag besöker på Svenska dagen tre olika bibliotek med sina Esbomelodier.. 

Svenska veckans program hittar du i helhet på www.svenskaveckan.fi (extern länk)

  • Vindängen