Svenska dagen 6.11 firas stort i Sellosalen

11.10.2022 7.39

I år firas svenska dagen-festen i Esbo, som också firar 50 år som stad. Festen sänds även på tv och på Yle Arenan med start kl. 18.00 den 6 november. Under kvällen serveras musik, intressanta samtal och spännande prisutdelningar.

Svenska dagen, som ibland kallas finlandssvenskarnas nationaldag, firas för att uppmärksamma svenskan som ett av Finlands två nationalspråk. Dagen firas på olika sätt runt om i landet, i skolor och där folk samlas. 

”På Folktinget är vi glada över att i år igen vara värd för den stora televiserade svenska dagen-festen. I år bjuder vi på ett fint musikaliskt program med fokus på finlandssvenska artister. Festen sänds från Sellosalen i Esbo, som i år firar 50-årsjubileum. Jag ser fram emot att tillsammans med en publik i Sellosalen och med tv-tittare på olika håll i Finland i festliga tecken få fira vårt svenska språk”, säger folktingssekreterare Christina Gestrin. 

Årets programledare är I år leds programmet av Baba Lybeck och Marco Bjurström, medan Thomas Lundin är mingelreporter. Lundin har även rest runt i landet och träffat finlandssvenskar som lever på svenska i en helt finskspråkig omgivning. 

Bland artisterna finns Jannike, Paul Uotila, Josefin Sirén, Sarah Nedergård, Maja Mannila, Christopher Öhman och Rosanna Fellman samt husbandet under ledning av Jan Simons.

Läs mer: svenskaveckan.fi(extern länk)

  • Sellosalen
Alberga