Ruotsalaisuuden päivänä 6.11. Sellosalissa juhlitaan suorassa tv-lähetyksessä

11.10.2022 7.33Päivitetty: 13.10.2022 11.33

Vuosittainen ruotsalaisuuden päivän ja kaksikielisyyden juhlagaala järjestetään tänä vuonna 50 vuotta kaupunkina juhlistavan Espoon Sellosalissa. Tilaisuus televisioidaan suorana 6. marraskuuta klo 18. Illan aikana nautitaan musiikista, jaetaan palkintoja ja kuullaan ajankohtaisia keskusteluja.

Suomenruotsalaisten kansallispäiväksikin kutsuttu ruotsalaisuuden päivä juhlistaa ruotsin kielen asemaa Suomen toisena kansalliskielenä. Päivää vietetään eri tavoin eri puolilla maata kouluissa ja paikoissa, joissa ihmiset kokoontuvat.

”Olen iloinen, että Folktinget tänäkin vuonna toimii televisioidun Svenska dagen -juhlan järjestäjänä. Tänä vuonna tarjoamme hienon suomenruotsalaisen musiikkiohjelman. Juhla lähetetään Espoon Sellosalista. Espoo täyttää tänä vuonna 50 vuotta kaupunkina. On mahtavaa päästä juhlistamaan meidän ruotsin kieltä Sellosalin yleisön sekä tv-katsojien kanssa”, sanoo Folktingetin sihteeri, Christina Gestrin.

Gaalan juontavat valovoimaiset Baba Lybeck ja Marco Bjurström. Musiikista vastaa house band kapellimestarinaan Jan Simons. Solisteina ovat mm. Jannike, Paul Elias, Josefin Sirén, Sarah Nedergård, Maja Mannila, I fäälan, Rosanna Fellman ja Christopher Öhman.

Illan aikana jaetaan myös palkintoja:
- Årets klimathöjare -palkinto jaetaan henkilölle, joka kohottaa ja vahvistaa toiminnallaan ruotsinkielisen Suomen ilmapiiriä.  
- Folktingets samvetspris -palkinto jaetaan henkilölle/organisaatiolle, joka on osoittanut sanoillaan tai teoillaan suurta siviilirohkeutta kuluneen vuoden aikana.  
- Bojan Sonntag -palkinto jaetaan ruotsin kielen edistämistyöstä.

Kaksikielistä Suomea juhlistavaa gaalaa koordinoi Folktinget, ja tuotantoyhteistyössä mukana ovat Svenska Yle, Parad Media sekä Sellosali. Folktinget toimii myös kulttuuriviikko Svenska veckanin järjestäjänä, ja siihen liittyvää ohjelmaa järjestetään eri puolilla Suomea. Koko juhlaviikon ohjelma löytyy osoitteesta svenskaveckan.fi(ulkoinen linkki)

Ilmaisliput ruotsalaisuuden päivän juhlagaalaan tulevat jakeluun lippu.fi:n kautta maanantaina 17. lokakuuta.

  • Sellosali
Leppävaara