Kati Immonens och Laura Pehkonens konstverk pryder nu gångtunnlar i Mattby

25.10.2022 12.32
Näkymä alikulkutunneliin, jonka seinää koristaa värikäs, abstrakti taideteos.
Laura Pehkonen, Domino.Bild: Paula Virta / EMMA

Två gångtunnlar i Mattby i Esbo har fått nya offentliga konstverk. Verken av Kati Immonen och Laura Pehkonen har kuraterats av EMMA och är en del av ett konstprojekt för att hämta in konst i invånarnas vardag, i gångtunnlarna i Mattby. Projektet som går under namnet Mattby konsttunnlar har kommit till genom ett initiativ av Mattbysällskapet (Matinkylä-seura) för att med hjälp av offentlig konst göra de dystra gångtunnlarna trivsammare och för att stärka känslan av trygghet i dem.

EMMA – Esbo moderna konstmuseum har för gångtunnlarna i Mattby kuraterat verk av konstnärer som arbetar med olika tekniker. Projektet har dragits igång av Esbo stads resultatenhet för kultur vars mål är är ett långsiktigt samarbete med EMMA, Esbo stads stadsmiljösektorn och Mattbysällskapet (Matinkylä-seura). Projektet föddes på Mattbysällskapets initiativ och EMMA har ansvarat för genomförandet av verken.  

I sitt förslag gjorde Mattbysällskapet upp en lista över befintliga gångtunnlar och en prioriteringsordning för de tunnlar det skulle vara bra att inleda projektet med. Verken av Kati Immonen i Viljamsstigens gångtunnel och av Laura Pehkonen i Notuddens tunnel är de första som blivit klara för Mattby konsttunnlar. Projektet kommer att fortsätta under flera år och ett av målen är att också ge invånarna möjlighet att på olika sätt delta i planeringsprocessen för verken.  

”Mattbysällskapets projektförslag är ett utmärkt exempel på föreningens aktiva verksamhet för invånarnas bästa, och också på den offentliga konstens betydelse för trivseln i det urbana rummet. För EMMA erbjuder projektet en möjlighet både för att stöda stadsbornas initiativkraft och för att producera offentliga konstverk av ett nytt slag i det urbana rummet”, säger EMMAs intendent Henna Paunu som gläder sig över projektet. 

Kati Immonen, Monument.Bild: Paula Virta / EMMA

I konsttunnlarna utförs bland annat reproducerbara konceptbundna verk, och redan befintliga verk ur samlingarna utnyttjas också. Laura Pehkonens verk Domino som satts upp i Notuddens gångtunnel hör till EMMAs samling. Verket består av keramikbitar och har tidigare visats i Kera-hallarna i Esbo. Kati Immonens verk Monument som hon planerat för Viljamsstigens gångtunnel har för sin del skapats utifrån en serie akvareller som förvärvades till EMMA-samlingen år 2021. 

På våren 2023 utförs ett nytt konstverk i en gångtunnel under Västerleden, i samarbete med lokala ungdomar. Verket som planeras för gångtunneln mellan Kvisbacka och Tunnparken utförs av Yamahamay (Yasmin May Jaafar) som är känd för sina gatukonstverk och som har tidigare erfarenhet av verk som bygger på delaktighet, särskilt med unga. Yamahamay planerar verket tillsammans med en grupp från årskurs 9 i Distby skola. 

Mattby konsttunnlar kompletterar den offentliga konsten i stadsdelen på ett nytt sätt och med nya tekniker. I Mattby finns sedan tidigare offentliga verk av bland annat Laila Pullinen och Ernst Mether-Borgstöm samt ett flertal väggmålningar både på husfasader och i gångtunnlar. Projektet som genomförs som ett samarbete mellan EMMA, Mattbysällskapet, Esbo stads stadsmiljösektorn och resultatenheten för kultur är en ny form av utspel för att hämta in offentlig konst i gatubilden. Planeringen av konsttunneln som ska stå klar år 2024 inleds efter årsskiftet. 

Konsttunnlarna har sitt ursprung i projektet Mattby – från förort till metrocentrum vars syfte är att stärka invånarnas välbefinnande och områdets livskraft. Projektet ingår i ett nationellt förortsprogram som miljöministeriet koordinerar åren 2021–2022, och syftet med de åtgärder som vidtas inom det är att öka invånarnas delaktighet, stärka gemenskapen och förbättra miljöns trivsamhet med beaktande av en hållbar utveckling. I förortsprogrammet som miljöministeriet koordinerar deltar social- och hälsovårdsministeriet, undervisnings- och kulturministeriet, arbets- och näringsministeriet, inrikesministeriet och justitieministeriet samt Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet ARA.

Kontakter

Mattby