Kati Immosen ja Laura Pehkosen taideteokset koristavat nyt Matinkylän alikulkutunneleita

25.10.2022 12.17
Näkymä alikulkutunneliin, jonka seinää koristaa värikäs, abstrakti taideteos.
Laura Pehkosen teos Domino sijaitsee Nuottaniemen alikulkutunnelissa.Kuva: Paula Virta / EMMA

Kahteen Espoon Matinkylässä sijaitsevaan alikulkutunneliin on valmistunut uudet julkiset taideteokset. EMMAn kuratoimat Kati Immosen ja Laura Pehkosen teokset ovat osa taidehanketta, jonka avulla Matinkylän alikulkutunneleihin tuodaan taidetta osaksi kaupunkilaisten arkea. Matinkylän taidetunnelit -niminen hanke on saanut alkunsa Matinkylä-seuran aloitteesta lisätä julkisen taiteen avulla synkkien alikulkutunnelien viihtyisyyttä sekä turvallisuuden tunnetta.

EMMA – Espoon modernin taiteen museo on kuratoinut Matinkylän alikulkutunneleihin teoksia erilaisin tekniikoin työskenteleviltä taiteilijoilta. Espoon kaupungin kulttuurin tulosyksikkö on toiminut hankkeen käynnistäjänä, ja tavoitteena on pitkäjänteinen yhteistyö EMMAn, kaupunkiympäristön toimialan ja Matinkylä-seuran kanssa. Hanke syntyi Matinkylä-seuran aloitteesta, ja EMMA on vastannut teosten toteutuksesta.  

Matinkylä-seura laati ehdotuksessaan listauksen olemassa olevista alikulkutunneleista sekä loi tärkeysjärjestyksen niille tunneleille, jotka olisi hyvä ottaa ensimmäisenä mukaan hankkeeseen. Viljonpolun alikulkutunneliin valmistunut Kati Immosen ja Nuottaniemen tunnelissa sijaitseva Laura Pehkosen teokset ovat ensimmäiset Matinkylään valmistuneet taidetunnelit. Hanke tulee jatkumaan vuosien aikana ja tavoitteena on myös antaa asukkaille mahdollisuus osallistua eri tavoin teosten suunnitteluprosessiin.

”Matinkylä-seuran ehdotus hankkeesta on erinomainen osoitus seuran aktiivisesta toiminnasta asukkaiden hyväksi ja myös julkisen taiteen merkityksellisyydestä kaupunkitilan viihtyisyydessä. EMMAlle hanke on erityinen mahdollisuus sekä tukea kaupunkilaisten oma-aloitteisuutta taidehankkeessa että toteuttaa uudenlaisia julkisia taideteoksia Espoon kaupunkitilaan,” EMMAn intendentti Henna Paunu iloitsee.

Kati Immosen Muistomerkki-teos sijaitsee Viljonpolun alikulkutunnelissa Matinkylässä.Kuva: Paula Virta / EMMA

Taidetunneleihin toteutetaan muun muassa toisinnettavia konseptisidonnaisia teoksia ja hyödynnetään jo olemassa olevia kokoelmateoksia. Laura Pehkosen Nuottaniemeen valmistunut Domino-teos kuuluu EMMAn kokoelmaan. Keraamisista paloista koostuva teos on ollut aiemmin esillä Espoon Keran halleilla. Kati Immosen Viljonpolun alikulkutunneliin suunnittelema teos Muistomerkki on puolestaan luotu EMMA-kokoelmaan vuonna 2021 hankitun vesivärimaalaussarjan pohjalta.

Keväällä 2023 Länsiväylän alikulkutunneliin toteutetaan uusi taideteos, joka tehdään yhteistyössä paikallisten nuorten kanssa. Kuitinmäen ja Tynnyripuiston väliseen tunneliin suunnitteilla olevan teoksen toteuttaa katutaideteoksista tunnettu Yamahamay (Yasmin May Jaafar), jolla on entuudestaan kokemusta useista osallisuuteen pohjaavista teoksista erityisesti nuorten kanssa. Yamahamay suunnittelee teoksen yhteistyössä Tiistilän koulun 9.-luokkalaisista koostuvan ryhmän kanssa.

Matinkylän taidetunnelit täydentävät kaupunginosan julkista taidetta uudella tavalla ja uusin tekniikoin. Matinkylässä on ennestään muun muassa Laila Pullisen ja Ernst Mether-Borgstömin julkiset veistokset sekä monia muraaleja niin talojen julkisivuissa kuin alikulkutunneleissa. Yhteistyössä EMMAn, Matinkylä-seuran, Espoon kaupungin kaupunkiympäristön toimialan sekä kulttuurin tulosyksikön kanssa toteutettu hanke on uudenlainen avaus julkisen taiteen tuomiseksi katukuvaan. Vuonna 2024 valmistuvan taidetunnelin suunnittelu aloitetaan vuodenvaihteen jälkeen.

Taidetunneleiden tausta on Matinkylä – lähiöstä metrokeskukseksi -projektissa, jossa tuetaan asukkaiden hyvinvointia ja alueen elinvoimaisuutta. Projekti kuuluu valtakunnalliseen, ympäristöministeriön koordinoimaan lähiöohjelmaan 2021–2022, ja sen toimenpiteiden on tarkoitus vahvistaa asukkaiden osallisuutta, lisätä yhteisöllisyyttä ja parantaa ympäristön viihtyisyyttä kestävä kehitys huomioiden. Ympäristöministeriön koordinoimassa lähiöohjelmassa ovat mukana sosiaali- ja terveysministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, sisäministeriö ja oikeusministeriö sekä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA.

Lisätiedot hankkeesta

Tiina Kasvi

Kulttuuripäällikkö

Kulttuurin edistäminen ja kumppanuudet

Matinkylä