17-åriga Uni Kujamäki grundade ett sommarföretag som avspeglar just henne

26.9.2022 13.02

Esbobon Uni Kujamäki, 17 år, fick inte något av de sommarjobb som hon sökte och bestämde sig för att bli företagare. Hennes närstående hjälpte henne att känna igen sina färdigheter och starka sidor, som kunde ge glädje åt någon annan. Slutligen blev det mer efterfrågan på tårtor och barnvaktstjänster än Uni kunde erbjuda. Förutom av den egna familjen fick Uni också stöd från programmet Sommarföretagare, som ordnades av Esbo stad samt Ekonomi och ungdom TAT.

Ett företag föddes ur de egna intressena

- I det här företaget får jag göra det som intresserar mig, säger den nya företagaren och gymnasisten Uni Kujamäki.

Genom sitt företag Unimaista har hon under sommaren erbjudit ståtliga tårtor samt barnvakts- och djurvaktstjänster. Idéen om att bli företagare föddes i maj, när Unis styvmor, som också är företagare, gav ett tips om programmet Sommarföretagare, som är avsett för unga. I ansökan gällde det att beskriva sin företagsidé, vilket inte var helt lätt. Uni tycker om djur och har hållit på med ridning. Dessutom har familjen katter, så hennes första tanke var att hon kunde ta hand om djur.

- Min familj uppmuntrade mig och sade att visst är jag ju bra också på annat. Vi funderade över vad människor behöver under sommaren och vad jag kunde hjälpa dem med. 

Tidigare har Uni jobbat på ett basketläger för barn och gjort sin prao på ett daghem, så det kändes naturligt att också ta hand om barn. Slutligen blev det mest efterfrågan på gräddtårtor, som folk ville beställa för sommarens fester i större mängder än Uni hann baka.

- Jag var inte ens speciellt van vid att baka tårtor, men jag såg företagarskapet som en chans att öva mig.

Uni blev intresserad av bakning under skolans lektioner i huslig ekonomi, när hon tillsammans med kompisarna bakade en tårta.

- Det kändes genast som något för mig, eftersom jag fick använda mig av min fantasi när jag dekorerade tårtan. Jag har alltid tyckt om att pyssla, teckna och måla. Jag fick också utnyttja min kreativitet och visuella förmåga när jag planerade hur mitt företags Instagramkonto (@niin.unimaista) skulle se ut.

Under sommarens lopp utvecklades företagsidén så att Uni kunde dela med sig av sin iver och sina kunskaper.

- Min mentor föreslog att jag skulle sammankoppla tårtorna och idén om att göra saker tillsammans med barn. Så föddes idén om en tårtklubb, som genast fick många deltagare.

 

Jag hittade företagaren i mig

När Uni funderade på att gå med i programmet för sommarföretagare kom hon först bara på saker som hon inte kunde eller inte klarade av.

- Jag kände mig inte alls självsäker när jag gick till företagarkursen som hör till programmet. Jag var osäker på om min idé var tillräckligt bra och om alla andra har mycket bättre idéer, säger Uni.

På kursen visade det sig att också de andra sommarföretagarna funderade på samma saker. Andra i samma situation gav stöd och uppmuntran. Krumelurerna kring affärsplaner, bokföring och fakturering började också så småningom nystas upp med hjälp av familjemedlemmar och mentorer.

Överraskande nog visade det sig att det lättaste skedet var att skaffa kunder.

- Jag skrev några meddelanden i lokala Facebookgrupper och folk meddelade sitt intresse innan jag ens fick i gång min marknadsföring ordentligt, skrattar Uni.

Det kom uppmuntrande meddelanden via sociala medier och den unga företagarens idéer fick beröm. Speciellt bra kändes det när en nöjd kund gav feedback:

- Jag bakade tårtor för olika fester och en kund sade att med min attityd kan jag komma långt.

En del av kundrelationerna fortsätter också efter sommaren.

- Jag fortsätter att arbeta som företagare vid sidan av gymnasiestudierna och basketträningarna. Som företagare kan jag lyckligtvis själv bestämma om mina tidtabeller och fatta beslut om hur mycket jobb jag tar.

Tanken om att vara företagare känns inte längre främmande, utan det har blivit till ett alternativ också med tanke på framtiden. Under sommaren har Uni kommit fram till vilka delområden hon ännu vill lära sig mer om, så som kundservice och digital marknadsföring. Som företagare har Uni lärt sig att vara självständigare och att stå ut med osäkerhet bättre än hon hade gjort om hon hade haft ett traditionellt sommarjobb. Hon upplever att det viktigaste hon lärt sig hänger ihop med hennes attityd:

- Mina fördomar gentemot det som känns svårt har minskat. Tidigare var jag nervös när jag skulle ringa upp eller träffa kunder, men det har börjat kännas lättare – till och med roligt! Vilken tur att jag vågade tänja på mina gränser. I det här programmet fick jag pröva på att vara företagare utan en känsla att jag måste vara framgångsrik.

 

Sommaren 2022 deltog sammanlagt 34 unga personer på 17–29 år i programmet Sommarföretagare, som ordnades av Esbo stad och Ekonomi och ungdom TAT.   Programmet erbjuder en företagarkurs, en uppmuntrande gemenskap och en mentor samt ett ekonomiskt stöd på 300 euro för att grunda ett eget företag.

På temaveckan #UpptäckDittKunnande 5.9–11.9.2022 uppmuntrar och synliggör man kompetens som uppstår i olika miljöer. Vi deltar!