17-vuotias Uni Kujamäki perusti itsensä näköisen kesäyrityksen

7.9.2022 9.12
Uni Kujamäen kasvokuva
Kuva: Emma Aalto

Espoolainen Uni Kujamäki ei saanut hakemiaan kesätyöpaikkoja ja päätti ryhtyä yrittäjäksi. Lähipiiri auttoi tunnistamaan taidot ja vahvuudet, joista voisi olla iloa muille. Kysyntää tilauskakuille ja lastenhoitopalveluille tuli lopulta enemmän kuin Uni pystyi tarjoamaan. Oman perheen lisäksi hän sai tukea Espoon ja Talous ja nuoret TAT:in Kesäyrittäjä-ohjelmasta.

Omien kiinnostusten pohjalta syntyi oman näköinen yritys

- Tässä yrityksessä saan tehdä niitä juttuja, mitkä kiinnostaa, summaa tuore yrittäjä ja lukiolainen Uni Kujamäki.

Unimaista -yrityksensä kautta hän on tarjonnut kesän aikana näyttäviä tilauskakkuja sekä lemmikin tai lasten hoitoa. Ajatus yrittäjyydestä syntyi toukokuussa, kun itsekin yrittäjänä toimiva äitipuoli vinkkasi nuorille tarkoitetusta Kesäyrittäjä-ohjelmasta. Hakemuksessa piti kuvailla oma yritysidea, mikä ei ollut heti itsestään selvä. Eläinrakas Uni on harrastanut ratsastusta ja perheellä on kissoja, joten ensimmäiseksi mieleen tuli lemmikkien hoito.

- Perheeni kannusti, että osaan kyllä muutakin. Mietimme, mitä ihmiset kesäaikana tarvitsevat ja missä minä voisin olla avuksi. 

Uni on ollut aiemmin kesätöissä lasten koripalloleirillä sekä TET-harjoittelussa päiväkodissa, joten lemmikkien lisäksi lastenhoito tuntui luontevalta. Eniten kysyntää oli lopulta täytekakuilla, joita ihmiset halusivat tilata kesän juhliin enemmän kuin Uni ehti leipoa.

- En ollut edes kovin kokenut kakkujen tekijä, mutta näin yrittäjyyden tilaisuutena harjoitella lisää.

Leipomisesta Uni innostui kotitaloustunneilla tehdessään kavereiden kanssa ryhmätyönä täytekakun.

- Se tuntui heti omalta jutulta, koska koristelussa saa käyttää luovuutta! Olen aina tykännyt askarrella, piirtää ja maalata. Luovuutta ja visuaalisuutta pääsin käyttämään myös yritykseni Instagram-tilin (@niin.unimaista) ulkoasun suunnittelussa.

Kesän aikana yritysidea kehittyi niin, että Uni pääsi jakamaan innostustaan ja osaamistaan eteenpäin.

- Mentorini ehdotti, että yhdistän kakut ja lasten kanssa tekemisen. Näin syntyi idea kakkukerhosta, joka tuli heti täyteen.

 

Löysin yrittäjän itsestäni

Unin pohtiessa kesäyrittäjäohjelmaan lähtemistä, mieleen tuli aluksi vain asioita, joita hän ei osannut tai tiennyt.

- Minulla ei ollut yhtään itsevarma olo, kun menin ohjelmaan kuuluvalle yrittäjyyskurssille. Mietin, onko liikeideani tarpeeksi hyvä ja riittävä ja onko muilla paljon parempi, hän muistelee.

Kurssilla ilmeni, että myös muut kesäyrittäjät pohtivat samoja asioita ja vertaisilta saikin tukea ja kannustusta. Yksi kerrallaan myös liiketoimintasuunnitelmaan, kirjanpitoon ja laskutukseen liittyvät kiemurat avautuivat perheenjäsenten ja mentoreiden avustuksella.

Helpoimmaksi vaiheeksi osoittautui yllättäen asiakkaiden hankinta.

- Kirjoitin viestin muutamaan kaupunginosan Facebook-ryhmään ja kiinnostuneita alkoi löytyä ennen kuin ehdin saada markkinointia edes kunnolla käyntiin, Uni nauraa.

Somen kautta tuli kannustavia viestejä ja nuoren yrittäjän ideoita kehuttiin. Erityisen hyvältä tuntui tyytyväiseltä maksavalta asiakkaalta saatu palaute:

- Tein kakkuja juhliin ja asiakas kehui, että tällä asenteella voin päästä vielä pitkälle.

Osa asiakkuuksista jatkuu myös kesän jälkeen.

- Yrittäjyys säilyy lukion ja koristreenien ohella. Onneksi yrittäjänä voin vaikuttaa omiin aikatauluihin ja siihen minkä verran otan töitä vastaan.

Ajatus yrittäjyydestä ei tunnu enää vieraalta, vaan on tullut yhdeksi vaihtoehdoksi myös tulevaisuuden urapolulle. Uni on tunnistanut kesän aikana taitoja, joita haluaisi oppia lisää, kuten asiakaspalvelua ja digitaalista markkinointia. Yrittäjänä Uni arvelee oppineensa itsenäisyyttä ja epävarmuuden sietämistä enemmän kuin perinteisessä kesätyössä. Hän kokee, että kesän tärkeimmät opit ovat tapahtuneet asenteissa:

- Ennakkoluulot vaikeita asioita kohtaan ovat vähentyneet. Jännitin aluksi asiakkaille soittamista ja tapaamista, mutta se on alkanut tuntua helpommalta - jopa kivalta! Onneksi menin mukavuusalueen ulkopuolelle. Tässä ohjelmassa pääsin kokeilemaan yrittäjyyttä ilman painetta, että olisi pakko menestyä.

 

Kesällä 2022 Espoon ja Talous ja nuoret TAT:in Kesäyrittäjä-ohjelmaan osallistui 34 iältään 17–29-vuotiasta nuorta. Ohjelma tarjoaa yrittäjyyskurssin, kannustavat yhteisön ja mentorin sekä 300 euron tuen oman yrityksen perustamiseen.

#OsaaminenNäkyviin -viikolla 5.9.-11.9.2022 innostetaan huomaamaan ja tehdään näkyväksi eri ympäristöissä syntyvää osaamista. Olemme mukana!