Varje framgång är värd att fira – i höst lär Styrkekråkan 4 000 förstaklassister i Esbo att identifiera sina styrkor

15.8.2022 11.38
En ruta i ett klassrum med texten "Huomasin hyvää!".
Bild: Marika Tuominen

Esbo stad erbjuder Hitta glädjen igen-paketet till 4 000 förstaklassister och deras vårdnadshavare samt 200 lärare. Paketet innehåller bland annat utbildningar samt en mobilapplikation som stöd för att identifiera barnets styrkor och framgångar.

I höst erbjuder Esbo stad nya förstaklassister och deras vårdnadshavare stöd i att identifiera barnets styrkor. Hitta glädjen igen-paketet baserar sig på serien Se det goda! och har utarbetats av företaget Positive Learning. Företaget har skräddarsytt helheten för skolor och elever med familjer i Esbo. Helheten för förstaklassister är en del av utvecklingsprogrammet Ett välmående Esbos mål att stärka Esbobornas psykiska välbefinnande. 

Ett välmående Esbo är ett av Esbos fyra utvecklingsprogram under denna fullmäktigeperiod. Inom programmet utvecklar man bland annat lösningar för återhämtningen från coronatiden och förebyggande av psykiska problem.  

– Vi verkar för barnens och de ungas bästa genom ett intensivt och målmedvetet samarbete med vårdnadshavarna. Vi vill tillsammans stödja deras välbefinnande och lärande, säger Harri Rinta-aho, sektordirektör för sektorn för fostran och lärande inom Esbo stad.  

– Vi vill på detta sätt även erbjuda vägledning för gemensamma stunder tillsammans med barnen hemma och stöda familjer vid den spännande tid då barnet övergår från småbarnspedagogiken till grundskolan, fortsätter Rinta-aho. 

App och utbildningar hjälper hela familjen att se det goda varje dag 

Hitta glädjen igen-paketet innehåller sex webbinarier för vårdnadshavare på finska, svenska och engelska. Webbinarierna förklarar den grundläggande idéen med positiv pedagogik: även små upplevelser av framgång är värda att uppmärksammas och ökar självförtroendet, vilket ger barnet kraft att sträva mot nya framgångar.   

Vårdnadshavarna får också tillgång till Se det goda-appen, som kan användas på mobil eller dator. Den digitala tjänsten, som baserar sig på pedagogisk forskning, ger information om karaktärsstyrkor och hur man stöder dem. Karaktärsstyrkor kan vara exempelvis empati, uthållighet och nyfikenhet. Som hjälp ges konkreta verktyg, med vilka vårdnadshavaren kan stöda utvecklingen av barnets styrkor.  

Förstaklassisternas vårdnadshavare erbjuds en användarvänlig tjänst, genom vilken hjälp för positiv fostran finns i vars och ens ficka. Appen uppmuntrar till att se det goda i barnet, ge respons på det direkt till barnet samt glädjas över och diskutera framgångar. Appen dokumenterar barnets och hela familjens framgångar samt synliggör gemensamma framsteg.  

Appen stöder utvecklingen av socioemotionella färdigheter och stärker barnets delaktighet. Med dess hjälp kan familjen ställa upp gemensamma positiva mål, och den dagliga övningen garanterar många upplevelser av framgång.  

Även för förstaklassisternas lärare ordnas utbildningar under hösten. För lärarna erbjuds också tryckta Se det goda!-material, med vars hjälp de kan öva på känslo-, interaktions- och styrkofärdigheter med sin klass. 

Närmare information om tidpunkterna för utbildningarna kommer i Wilma och på stadens webbplats under hösten.  

Positiv fostran stöder lärandet och välbefinnandet 

Företaget, som i folkmun är känt som Positive, är känt bland många för sina utbildningar, styrkekort och böcker i serien Se det goda! Styrkekråkan undervisar om olika karaktärsstyrkor genom vardagliga exempel.  

– Välbefinnande och lärande går hand i hand, och barnets välbefinnande kan stödas genom positiv fostran. Forskning både från Finland och från övriga världen ger starka belägg för detta. En positiv socioemotionell utveckling främjar barnets mentala och fysiska hälsa, förebygger beteendeproblem, förebådar god framgång i skolan och hållbara relationer samt skyddar och förebygger riskfaktorer, berättar Positives grundare och vd Kaisa Vuorinen

– Exempelvis att identifiera barnens styrkor och erbjuda detta paket just till förstaklassister är viktigt, eftersom stöd som riktas till alla barn erbjuder alla möjlighet att komma in på framgångens stig redan från första klass, konstaterar Vuorinen.  

Undervisningen om karaktärsstyrkor stöder också utvecklingen av mångsidig kompetens, som är central i den nationella läroplanen.

Mer information

Kaisu Toivonen

Direktör för välfärdsutveckling

Kaisa Vuorinen

Positives grundare och vd
  • Fostran och lärande
  • Grundskola