Erkännande till dem som bygger upp sammanhållningen och framtiden i Esbo

29.8.2022 8.05Uppdaterad: 29.8.2022 9.35
Familj Laukkanen med 5 personer är på estrad och tar emot stadsdirektörens uppmuntringsprisen. Stadsdirektören håller ett barn i famnen som har belönats som årets nykomling.
Den 300 000:e invånaren i Esbo belönade på Esbodagen med priset för årets nykomling.Bild: Pauli Boström.

Stadsdirektören delade ut de traditionella uppmuntringsprisen som en del av Esbodagens program.

Årets nykomling 2022 är den 300 000:e invånaren i Esbo, ”fröken Laukkanen”. Esbos invånarantal överskred gränsen på 300 000 invånare i somras, och precis samtidigt fick familjen Laukkanen en ny familjemedlem. Nykomlingen välkomnades till Esbo genast på Esbo sjukhus och belönas på Esbodagen med priset för årets nykomling.

Årets pedagog i Esbo 2022 är Sampo Suihko. Suihko har gjort en omfattande karriär inom utbildning och bildning både i Finland och i internationella nätverk. Åren 2012–2016 var Suihko bildningsdirektör på Esbo stad och åren 2004–2012 och 2017–2021 verkställande direktör för samkommunen Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia. Suihko har också arbetat aktivt bland annat med hembygdsfrågor. Hans kärlek till kultur syns som passion för musik och sång. Sampo Suihko har också aktivt arbetat med att köra i gång verksamheten vid Huvudstadsregionens idrottsakademi URHEA och Omnia Basketball Academy, som också belönas i år.

Årets fostrande samfund i Esbo 2022 är Omnia och Omnia Basketball Academy. Omnia Basketball Academy (OBA) och basketlaget har varit verksamma sedan 2019 som en del av verksamheten vid Omnias idrottsskola. Det är fråga om ett målinriktat U19-basketlag på FM-nivå som förenar toppidrott, studier, främjande av delaktighet och integration samt växelverkan mellan olika kulturer. Hittills har nästan 70 spelare deltagit i projektet som inleddes läsåret 2019–2020. Det fungerande samarbetet mellan de olika förvaltningsorganen har varit en viktig bidragande orsak till att verksamhetsmodellen varit framgångsrik. I verksamheten deltar Walter ry, URHEA, Omnia, Koripalloliitto, Undervisnings- och kulturministeriet samt Esbo stad.

Priset tas emot av:

  • Simo Tarvonen, Huvudstadsregionens idrottsakademi URHEA
  • Maurizio Pratesi, Walter ry
  • Henrik Dettmann, Suomen koripalloliitto
  • Petra Sillanpää, Tuula Antola, Sampo Suihko och Justice Graham, Omnia
  • Hannu Tolonen, Undervisnings- och kulturministeriet

Till ära av Esbos 50 år som stad ingår en särskild hyllning i priset för årets adepter i Esbo. På den nya Ilmatar-arenan i Mattby får rinken namnet Jere-kaukalo (Jere-rinken) enligt vinnarna av priset för årets adepter. Namnet på rinken är ett erkännande till Jere Lehtinen och Jere Sallinen för deras meriter som främjare av Finlands framgång i ishockey. I fortsättningen påminner rinkens namn alla juniorer som spelar i rinken om att man i Esbo, om man så vill, kan växa upp till en framgångsrik spelare, aktör inom ishockey och en främjare av sammanhållning.

Årets adepter i Esbo 2022 är Jere Lehtinen och Jere Sallinen som varit inspirationskällor för rinken Jere-kaukalo. Priset tas emot också av Miro Heiskanen, Riku Koivunen, Mika Kortelainen och Tero Tolvanen, som i hög grad har bidragit till ishockeyframgången i Finland, vars senaste toppstunder är världsmästerskapet och den olympiska segern i år.

Stadsdirektören började dela ut uppmuntringspris i Esbo år 2011. Med prisen främjas sammanhållningen i Esbo och positiva gärningar får den uppmärksamhet de förtjänar.

I år är det 50 år sedan Esbo blev stad. Därför har den traditionella Esbodagen utvidgats till en stadsfest som pågår hela veckan lång.

  • Esbo50