Tunnustusta espoolaisen yhteisöllisyyden ja tulevaisuuden rakentajille

26.8.2022 13.00Päivitetty: 29.8.2022 9.32
Laukkasen 5-henkinen perhe on lavalla vastaanottamassa kaupunginjohtajan kannustuspalkintoa. Kaupunginjohtaja pitää sylissään vuoden tulokkaana palkittua vauvaa.
Espoon 300 000. asukas palkittiin Espoo-päivänä vuoden tulokas -palkinnolla.Kuva: Pauli Boström.

Espoon kaupunginjohtajan jo perinteeksi muodostuneet kannustuspalkinnot jaettiin perinteisesti osana Espoo-päivän ohjelmaa.

Vuoden 2022 tulokas on Espoon 300 000. asukas ”Neiti Laukkanen”. Espoon asukasluku ylitti kesällä 300 000 asukkaan rajan ja juuri tuona hetkenä Laukkasen perheeseen syntyi uusi perheenjäsen. Tulokas toivotettiin tervetulleeksi Espooseen heti tuoreeltaan Espoon sairaalassa ja palkitaan nyt Espoo-päivänä vuoden tulokas -palkinnolla.

Vuoden 2022 Espoon kasvattaja on Sampo Suihko. Suihko on tehnyt mittavan uran koulutuksen ja sivistyksen parissa sekä Suomessa että kansainvälisissä verkostoissa. Suihko toimi vuosina 2012–2016 Espoon kaupungin sivistystoimenjohtajana sekä vuosina 2004–2012 ja 2017–2021 Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian toimitusjohtajana. Suihko on toiminut aktiivisesti myös mm. kotiseutuasioiden parissa. Hänen rakkautensa kulttuuriin näkyy intohimona musiikkiin ja laulamiseen. Sampo Suihko on ollut aktiivisesti mukana myös Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia URHEAn sekä Omnia Basketball Academyn toiminnan käynnistämisessä, jotka ovat myös tämän vuoden palkittavia.

Vuoden 2022 Espoon kasvattajayhteisö on Omnia ja Omnia Basketball Academy. Omnia Basketball Academy (OBA) ja koripallojoukkue on toiminut vuodesta 2019 osana Omnian urheiluoppilaitostoimintaa. Kyseessä on tavoitteellisesti opiskeleva ja pelaava SM-tason U19-koripallojoukkue, jossa yhdistyvät huippu-urheilu, opiskelu, osallisuuden ja kotoutumisen edistäminen sekä kulttuurien välinen vuorovaikutus. Lukuvuonna 2019–2020 aloittaneen projektin parissa on tähän mennessä ollut jo lähes 70 pelaajaa. Toimintamallin onnistumisen yksi päätekijä on ollut toimiva yhteistyö hallintotahojen kesken. Toiminnassa ovat mukana Walter ry, URHEA, Omnia, Koripalloliitto, Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Espoon kaupunki.

Palkinnon vastaanottavat:

  • Simo Tarvonen, Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia URHEA
  • Maurizio Pratesi, Walter ry
  • Henrik Dettmann, Suomen koripalloliitto
  • Petra Sillanpää, Tuula Antola, Sampo Suihko ja Justice Graham, Omnia
  • Hannu Tolonen, Opetus- ja kulttuuriministeriö

Espoo 50 vuotta kaupunkina -vuoden juhlistuksena Espoon kasvattipalkintoon liittyy erityinen huomionosoitus. Uudella, Matinkylässä sijaitsevalla Ilmatar-areenalla nimetään jääkiekkokaukalo Espoon kasvattipalkinnon saajien mukaan Jere-kaukaloksi. Kaukalon nimeäminen on tunnustus Jere Lehtiselle ja Jere Salliselle heidän ansioistaan Suomen jääkiekkomenestyksen rakentajina. Jere-kaukalo muistuttaa jatkossa jokaista kaukalossa pelaavaa junioria siitä, että Espoosta voi halutessaan kasvaa menestyksekkääksi pelaajaksi, lätkävaikuttajaksi ja yhteisöllisyyden edistäjäksi.

Vuoden 2022 Espoon kasvatteja ovat Jere-kaukalon innoittajat Jere Lehtinen ja Jere Sallinen. Palkintoa vastaanottamaan kutsutaan myös Miro Heiskanen, Riku Koivunen, Mika Kortelainen ja Tero Tolvanen, jotka ovat olleet vahvasti myötävaikuttamassa Suomen jääkiekkomenestykseen, jonka tuoreimpina huippuhetkinä tänä vuonna saavutetut maailmanmestaruus ja olympiavoitto.

Kaupunginjohtajan kannustuspalkintojen jakoperinne aloitettiin 2011. Huomionosoituksilla edistetään kasvavan Espoon yhteisöllisyyttä ja kiinnitetään huomiota myönteisiin tekoihin.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Espoosta tuli kaupunki. Tästä syystä perinteinen Espoo-päivä on laajentunut koko viikon kestäväksi kaupunkijuhlaksi. Espoo juhlii! -viikkoa vietetään parhaillaan.

  • Espoo50