Mycket kul att göra för barn under sommaren – de bästa tipsen om pyssel under ferien från småbarnspedagogiken i Esbo

Publicerad: 6.7.2022 6.09Uppdaterad: 14.7.2022 17.41
Bild: Olli Häkämies

Om du behöver idéer för roliga aktiviteter tillsammans med barn i förskoleåldern under sommarlovet, se våra tips nedan! Dessa 20 idéer för pyssel utomhus och inomhus räddar lovet när solen gassar eller regnet öser ner.

Sommarkul utomhus

 1. Olika slags spel på gården är trevliga på sommaren. Tafatt, spegel eller olika slags bollspel ger alla barn i grannskapet glädje och får tiden att flyga i väg.
 2. Gå till en lekpark. Fem invånarparker – i Södrik, Hagalund, Mattby, Grönbacka och Sökö – står till tjänst hela sommaren. Parkerna ordnar med trevligt lett program av mångahanda slag. Läs mer om sommaren i invånarparkerna.
 3. Bygg en koja. Använd olika slags filtar, grenar och andra material från naturen eller som finns hemma.
 4. Vattenlekar svalkar skönt i sommarhettan. Gå till stranden, eller häll vatten i en så/ett badkar/en uppblåsbar bassäng på er gård eller balkong och lägg leksaker dit, så startar leken i en blink! Det gör inget om kläderna blir våta.  Kom alltid ihåg att övervaka barn vid vatten!
 5. Sommaren är bästa tiden för cykling. Man kan cykla i väg till glasskiosken eller den närmaste parken.
 6. Ta med matsäck och gör en skogsutflykt. Skogens hägn ger svalka även när solen gassar och maten smakar oftast bättre utomhus än hemma. Undersök skogens växter och småkryp. Hej, vad bär myran där på ryggen?
 7. Skicka flaskpost. Skriv ett brev tillsammans, lägg det i en flaska och skicka i väg den. Man kan också teckna någonting och inte bara skriva i brevet. Ni kan tillsammans fundera och föreställa er vart flaskan tar vägen: Flyter den till andra sidan världen? Vem månne hittar den?
 8. Ge er ut för att meta. Gräv upp metmaskar tillsammans och ta kurs på änden av en brygga för att lura fisk.
 9. En gårdsplan blir en konstutställning med hjälp av gatukritor. Fyll vägen med fantastiska bilder eller rita rutor att hoppa i.
 10. Ställ upp ett saftstånd. Tillred kall saft tillsammans och bygg ett stånd där ni kan servera den. En kan vara säljare, resten kunder. Efter att ha lekt en stund, kan rollerna bytas.
 11. På webbplatsen för Värinautit(extern länk) hittar du olika roliga uppgifter och utmaningar för sommaren, t.ex. botten som du kan använda för att skriva din egen saga, eller för att berätta om ditt sommarlov. 

Att göra inne när regnet öser ner

 1. Minnesspel, brädspel eller kortspel räddar en regnig dag.
 2. Man kan också pyssla, teckna eller måla när det regnar. Plocka fram färgkritor och vattenfärger.
 3. Besök biblioteket eller läs böcker ur den egna hyllan. Bilderböcker, långa historier och att berätta och diskutera vad man läst är trevliga tidsfördriv.
 4. Baka en jordgubbskaka eller stek plättar. Man kan vara kreativ med dekorationen och det bästa är att man får äta resultatet!
 5. Lägg saft eller frukter att frysa i frysen. En somrig isglass svalkar trevligt när solen lyser igen. Pröva tillsammans även på att frysa en banan eller vattenmelon. Pröva vad en isig melon smakar och hur den känns i munnen. Brr, vad kall den är!
 6. Bygg sagor tillsammans. När sagor byggs får en vuxen barnet att berätta en saga och skriver upp den exakt så som barnet berättar den. Den vuxna läser sedan upp sagan för barnet, som valfritt får ändra på eller rätta den. Vid sagobygge är det fråga om att lyssna på barnet och bemöta det, att stanna upp inför barnets tankar och funderingar. Läs mer här om att bygga sagor(extern länk) (på finska).
 7. I BUU-klubbens BUU-app(extern länk) kan man leka, undersöka, upptäcka och skapa tillsammans BUU-stämpeln, Bärtil, Isa Gris och andra bekanta figurer ur BUU-klubben. Pikkulis spel(extern länk) (på finska) ger möjligheter till glädje, lek och lärande i en trygg digital miljö.
 8. Pikku Kakkonens (Lilla Tvåans) Eskari(extern länk) (på finska) är en applikation som kompletterar programmets tjänster kring interaktiv digital lek för barn under skolåldern.
 9. Man kan träna butiksbesök på Papunets Papumarket(extern länk) (på finska). Välj olika varor till köpkorgen och lek sedan att du betalar i kassan.

Det finns fler tips (på finska) på aktiviteter att göra hemma på Google Sites(extern länk).

 • Småbarnspedagogik
 • Fostran och lärande