Mukavaa kesätekemistä lapsille - Espoon varhaiskasvatuksen parhaat loma-ajan puuhavinkit

Julkaistu: 1.7.2022 8.29Päivitetty: 14.7.2022 17.41
Lapsi tutkii metsässä luupilla kaatuneen puun pintaa.
Kuva: Olli Häkämies

Jos kaipaat ideoita mukavaan loma-ajan puuhailuun varhaiskasvatusikäisten lasten kanssa, kurkkaa vinkkimme alta! Nämä 20 erilaista ideaa ulos ja sisään pelastavat loman niin helteellä kuin sadesäälläkin.

Kesäpuuhaa ulkona

 1. Erilaiset pihapelit viihdyttävät kesällä. Haarahippa, peili tai erilaiset pallopelit ilahduttavat koko naapuruston lapsia ja aika kuluu kuin siivillä.
 2. Menkää leikkipuistoon. Viisi asukaspuistoa - Suvelan, Tapiolan, Matinkylän, Viherkallion ja Soukan asukaspuistot - palvelevat läpi kesän. Puistoissa järjestetään monenmoista mukavaa ohjattua ohjelmaa. Lue lisää asukaspuistojen kesästä.(ulkoinen linkki)
 3. Rakentakaa maja. Käyttäkää erilaisia vilttejä, oksia ja muita luonnosta tai kotoa löytyviä materiaaleja.
 4. Vesileikit viilentävät mukavasti kesähelteillä. Menkää rannalle tai kaada saaviin/kylpyammeeseen/puhallettavaan uima-altaaseen vettä ja leluja omalla pihalla tai parvekkeella, niin leikit ovat pystyssä alta aikayksikön! Ei haittaa, vaikka vaatteet kastuvat. Huom. Muista aina valvoa lasta veden äärellä!
 5. Kesä on parasta pyöräilyaikaa. Pyörällä voi karauttaa vaikka jätskikiskalle tai läheiseen puistoon.
 6. Ottakaa eväät mukaan ja lähtekää metsäretkelle. Metsän siimeksessä on vilpoista hellekeleilläkin ja ruoka maistuu ulkona yleensä paremmin kuin kotona. Tutkikaa metsästä löytyviä kasveja ja ötököitä. Hei, mitä tuo muurahainen kantaa selässään?
 7. Lähettäkää pullopostia. Kirjoittakaa yhdessä kirje, sulkekaa se pulloon ja lähettäkää matkaan. Kirjeeseen voi kirjoittamisen lisäksi vaikka piirtää jotakin. Yhdessä voi pohtia ja kuvitella, minne pullo päättyy: Kulkeutuukohan se maailman toiselle puolelle? Kukakohan sen löytää?
 8. Menkää onkimaan. Yhdessä voi kaivaa kastematoja ja suunnata sitten laiturinnokkaan narraamaan kaloja.
 9. Katuliitujen avulla pihatie muuttuu taidenäyttelyksi. Väritä tie täyteen upeita kuvia tai piirrä vaikka ruutuhyppelyruudukko.
 10. Pankaa pystyyn mehukoju. Valmistakaa yhdessä kylmää mehua ja rakentakaa koju, mikä toimii tarjoilupisteenä. Yksi voi olla myyjä ja muut asiakkaita. Kun on leikitty jonkin aikaa, rooleja voi vaihtaa.
 11. Värinauttien sivuilta löydät erilaisia hauskoja kesätehtäviä ja -haasteita, kuten kivan kesäbingon.(ulkoinen linkki) Nämä mainiot ajanvietteet karkottavat tylsyyden ja kannustavat ulkoiluun!

Sadepäivän tekemistä sisällä

 1. Muistipelit, lautapelit tai vaikka korttipelit pelastavat sadepäivän.
 2. Sadesäällä voi myös askarrella, piirtää tai maalata. Kaivakaa esiin väriliidut tai vesivärit.
 3. Käykää kirjastossa tai lukekaa kirjoja omasta hyllystä. Kuvakirjat, pitkät tarinat, lukemisesta kertominen ja keskustelu ovat mukavaa ajanvietettä.
 4. Leipokaa mansikkakakku tai paistakaa lettuja. Koristelussa voi käyttää luovuutta ja mikä parasta, lopputuloksen saa syödä!
 5. Laittakaa mehua tai hedelmiä pakastimeen jäätymään. Kesäinen mehujääherkku viilentää mukavasti sitten, kun aurinko taas paistaa. Kokeilkaa yhdessä pakastaa myös banaania tai vesimelonia. Testatkaa, miltä jäinen meloni maistuu ja tuntuu suussa. Hui, se on kylmää!
 6. Saduttakaa yhdessä. Sadutuksessa aikuinen kannustaa lasta kertomaan sadun ja kirjaa sen ylös juuri niin kuin lapsi sen kertoo. Tämän jälkeen saduttaja lukee tarinan lapselle ja lapsi saa halutessaan muuttaa tai korjata sitä. Sadutuksessa on kyse lapsen kuuntelemisesta ja kohtaamisesta, pysähtymisestä lapsen ajatusten ja mietteiden äärelle. Lue lisää sadutuksesta täältä.(ulkoinen linkki)
 7. Pikkulin pelit(ulkoinen linkki) tarjoavat iloa, leikkiä ja oppimista turvallisessa digiympäristössä.
 8. Pikku Kakkosen Eskari(ulkoinen linkki) on sovellus, joka täydentää Pikku Kakkosen alle kouluikäisille suunnattuja vuorovaikutteisen digitaalisen leikin palveluja.
 9. Kaupassakäyntiä voi harjoitella Papunetin Papumarketissa(ulkoinen linkki). Valitse ostoskoriisi erilaisia tuotteita ja maksa lopuksi leikisti kassalla.

 

Lisää toimintavinkkejä kotiin Google Sitesissä(ulkoinen linkki).

 • Varhaiskasvatus
 • Kasvatus ja opetus