Läsveckan kulminerade i evenemanget Lockelser för unga i Sellobiblioteket

20.5.2022 8.43

Den nationella läsveckan kulminerade i Sellobiblioteket i Alberga i Esbo den andra söndagen i april i form av evenemanget Houkutus – Lockelser som hade planerats av unga. Evenemanget var en del av Esbo stads 50-årsjubileum.

Lockelser samlade omkring 50 besökare som bland annat fick boktips, tog ett boktest, snurrade på lyckohjul som gav boktips som passar olika sinnesstämningar och njöt av kaka och juice. De unga arrangörerna intervjuade Saila Kivelä, som är aktuell med filmen Eläinoikeusjuttu.

De unga i arbetsgruppen för Lockelser hade också planerat ett alternate reality game-mysterium som studerandena i gymnasier försökte lösa hela veckan. Slutligen lyckades fem personer lösa mysteriet. De som snabbast öppnade nummerlåset på kistan i Sellobiblioteket var studerande från gymnasiet Kuninkaantien lukio.

Läsveckans tema var ”lukemalla parempi maailma” (läs världen bättre).

Unga bakom idéerna för evenemanget

Ett team på ungefär tio unga gymnasister från Esbo hade ansvar för att ordna Lockelser och läsveckan. Teamet började planera och kläcka idéer redan i januari tillsammans med Esbo stadsbibliotek och gymnasieutbildningen.

– Det är fint om det här evenemanget hjälper de unga att bli ivriga att läsa, säger Aaro Korenius från gymnasiet Tapiolan lukio om tankarna bakom Lockelser. Korenius var en av de unga som ordnade evenemanget.

För Korenius är läsning viktigt, eftersom han genom att läsa kunnat behandla sina känslor och också livets stora frågor. Som sin favoritförfattare nämner han Franz Kafka, vars absurda verk enligt Korenius väl beskriver det bisarra i världen.

Ida Pirttisaari från gymnasiet Viherlaakson lukio berättar att det inte ens kändes som arbete att ordna evenemanget, eftersom alla unga hade samma intressen och arbetsgemenskapen var mycket god. Pirttisaari läser omkring 40 böcker per år och hennes favoritförfattare är Stephen King.

– Hur mycket jag läser påverkas av min livssituation, eftersom studierna orsakar mycket stress. När jag har semester läser jag mera, berättar hon.

Helmi Pikkarainen från gymnasiet Kuninkaantien lukio deltog i arrangerandet av läsveckan efter att hennes modersmålslärare tipsat henne om det.

– Jag har saknat en gemenskap kring läsande och det här har fört med sig det jag önskat, säger Pikkarainen och berömmer teamet som arbetat med Lockelser.

Pikkarainen räknar att hon läste omkring 40 böcker i fjol. För henne är läsning en motvikt till skolan. Helst läser hon spänning och ungdomsböcker, men är öppen för all slags böcker.

”En annorlunda värld än den vi lever i idag”

Lockelser samlade unga läsare som ville få boktips till Sellobiblioteket.

Helmi, 14 år, hade kommit till evenemanget från Vanda och hittade en bok hon ville låna i bokkärran som samlats ihop för evenemanget.

– Jag läser rätt så mycket, mest fantasy och scifi. I dem har författaren skapat en annorlunda värld än den vi lever i idag, svarar Helmi på frågan om varför hon läser just fantasy.

Läser tonåringarna i din skola mycket?

– Några läser massvis, men det finns många som inte läser alls mer än de måste, berättar hon.

Filmen Eläinoikeusjuttu tilltalar de unga

Teamet av unga hade valt ut en besökare för evenemanget, Saila Kivelä, som finns bakom filmen Eläinoikeusjuttu. Filmen handlar om djurindustrin, djurens rättigheter och framför allt om aktivism. Idén till filmen föddes för över tio år sedan, när Kivelä blev åtalad för att i smyg ha filmat produktionsgårdar.

Gymnasisterna som ordnade Lockelser berättade att de ville ha en gäst som är aktuell och som tilltalar unga.

Kivelä fick svara på knepiga frågor av Ida Pirttisaari och Mika De Ruyter, bland annat om hur hennes familj reagerade på att hon blev åtalad och på att hon hade filmat olovligt samt om djurens förhållanden på de finska lantgårdarna verkligen motsvarar det som man såg i filmklippen.

De unga ville också veta om det skett någon verklig förbättring och om enskilda människor slutligen har en möjlighet att påverka.

– Jag har verkligen sett hur enskilda människor kan göra en otrolig förändring. Fler människor än någonsin förr har blivit vegetarianer eller veganer. Människornas förhållande till djur och mat har ändrats massvis, svarar Kivelä på frågorna.

Evenemanget Lockelser var en del av ett Esboprojekt som finansieras av Utbildningsstyrelsen och som bland annat ska locka unga att läsa.

 

Saila Kivelä, aktuell med filmen Eläinoikeusjuttu, inspireras just nu av följande böcker:

Kristo Muurimaa: Eläintehtaat

Henriikka Tavi: Tellervo

Niko Hallikainen: Kanjoni

Johanna Vehkoo: Oikeusjuttu

E.L. Karhu: Veljelleni

Maggie Nelson: Argonauterna

Koko Hubara: Bruna flickor

Reetta Aalto: Vadim

Länkar:

Personlighetstest ”Vilken bok är du?” (på finska) bit.ly/Kirjatesti(extern länk)

 

Nuoret olivat laatineet lukusuosituksia erilaisille lukijoille.
  • Gymnasieutbildning
  • Ungdomstjänster
Alberga