Lukuviikko huipentui nuorten Houkutus-tapahtumaan Sellon kirjastossa

Julkaistu: 20.5.2022 7.07Päivitetty: 20.5.2022 9.19
Nuori katsoo kameraan. Hänen edessään on värikäs hyrrä, jota pyörittämällä saa eriteemaisia lukusuosituksia.
Nuorten ideoimassa Houkutus-tapahtumassa sai pyörittää onnenpyörää, joka antoi erilaisiin tunnetiloihin sopivia lukuvinkkejä.Kuva: Heikki kemppainen

Valtakunnallinen lukuviikko huipentui Espoossa huhtikuun toisena sunnuntaina Leppävaaran Sellon kirjastossa järjestettyyn, nuorten ideoimaan Houkutus-tapahtumaan.

Houkutus keräsi paikalle noin 50 kävijää, jotka saivat tapahtumassa muun muassa lukuvinkkejä, tekivät kirjatestin, pyörittivät onnenpyörää, joka antoi erilaisiin tunnetiloihin sopivia lukuvinkkejä, ja nauttivat kakusta ja tuoremehusta. Nuorten järjestäjien haastateltavana oli Eläinoikeusjuttu-elokuvan tekijä Saila Kivelä.

Houkutus-työryhmän nuoret olivat suunnitelleet myös ARG- eli alternate reality game-mysteerin, jota lukioissa ratkottiin pitkin viikkoa. Mysteerin ratkaisi onnistuneesti lopulta viisi nuorta ja nopeimmat arkun numerolukon avanneet Sellon kirjastossa olivat Kuninkaantien lukion opiskelijat.

Lukuviikon teemana oli ”lukemalla parempi maailma”.

Nuorten ideoima tapahtuma

Houkutuksen ja lukuviikon järjestämisestä vastasi noin kymmenen nuoren espoolaislukiolaisen tiimi, joka oli suunnitellut ja ideoinut tapahtumaa tammikuusta lähtien yhdessä Espoon kaupunginkirjaston ja lukiokoulutuksen kanssa.

-Hienoa, jos tämä tapahtuma auttaa nuoria innostumaan lukemisesta, Aaro Korenius Tapiolan lukiosta tiivisti Houkutuksen tavoitteet. Hän oli yksi Houkutuksen järjestäjistä.

Koreniukselle lukeminen on ollut tärkeää, sillä sitä kautta on voinut käsitellä omia tunteitaan ja myös elämän suuria kysymyksiä. Lempikirjailijakseen hän nimeää Franz Kafkan, jonka absurdius kuvaa hänen mielestään hyvin maailman järjettömyyttä.

Ida Pirttisaari Viherlaakson lukiosta kertoi, ettei tapahtuman järjestäminen ole edes tuntunut työltä, sillä kaikilla nuorilla on ollut samat kiinnostuksen kohteet ja työyhteisö on ollut tosi hyvä. Pirttisaari lukee noin 40 kirjaa vuodessa ja suosikkikirjailijakseen hän nimeää Stephen Kingin.

-Lukemisen määrä riippuu elämäntilanteesta, sillä lukio aiheuttaa paljon stressiä. Lomalla tulee luettua, hän kertoi.

Helmi Pikkarainen Kuninkaantien lukiosta osallistui lukuviikon järjestämiseen äidinkielenopettajansa vinkistä.

-Olen kaivannut lukemisen ympärille yhteisöllisyyttä ja tämä on tuonut sitä, hän kehui Houkutuksen tiimiä.

Pikkarainen laski, että luki viime vuonna noin 40 kirjaa. Hänelle lukeminen on vastapainoa koululle ja mieluiten hän lukee jännitystä ja nuortenkirjoja, mutta on kuitenkin lukijana kaikkiruokainen.

”Erilainen maailma kuin missä nyt eletään”

Houkutus keräsi Sellon kirjastoon nuoria lukijoita lukuvinkkien äärelle.

14-vuotias Helmi oli tullut tapahtumaan Vantaalta ja löysi yhden kirjan lainattavaksi Houkutus-tapahtumaan kootusta kirjakärrystä.

-Luen aika paljon, eniten fantasiaa ja scifiä. Niissä on luotu erilainen maailma kuin missä nyt eletään, Helmi vastasi kysymykseen, minkä takia hän lukee juuri fantasiaa.

Lukevatko nuoret paljon sinun koulussasi?

-Muutama lukee tosi paljon, mutta on paljon sellaisia, jotka eivät lue yhtään enempää kuin on pakko, hän kertoi.

 

 

Opiskelijat haastattelivat taiteilija Saila Kivelää. Kuva: Heikki Kemppainen

Eläinoikeusjuttu-elokuva puhuttelee nuoria

Nuorten tiimi oli valinnut vieraaksi kaikista ehdokkaista elokuvantekijä Saila Kivelän, jonka elokuva Eläinoikeusjuttu kertoo eläinteollisuudesta, eläinten oikeuksista ja ennen kaikkea aktivismista. Idea elokuvaan lähti yli kymmenen vuotta sitten, jolloin Kivelä sai syyteet tuotantotilojen salakuvaamisesta.

Houkutuksen järjestäneet lukiolaiset kertoivat, että he halusivat valita vieraaksi henkilön, joka on ajankohtainen ja puhuttelee nuoria.

Kivelä sai vastata Houkutuksessa Ida Pirttisaaren ja Mika De Ruyterin kiperiin kysymyksiin muun muassa miten hänen perheensä suhtautui syytteisiin ja salakuvaukseen, ja vastaavatko elokuvan klipit todellisuutta suomalaisilla eläintiloilla.

Nuoret tenttasivat myös, onko mitään todellista muutosta tapahtunut ja voivatko yksittäiset ihmiset loppujen lopuksi vaikuttaa.

-Olen todellakin nähnyt, että yksittäiset ihmiset voivat tehdä valtavan muutoksen. Kasvissyönti ja veganismi on noussut aivan ennennäkemättömällä tavalla. Miten ihmiset suhtautuvat eläimiin ja ruokiin on tosi paljon muuttunut, Kivelä vastasi kysymykseen.

Houkutus-tapahtuma oli osa Opetushallituksen rahoittamaa Espoossa toteutettavaa hanketta, jonka tavoitteena on muun muassa innostaa nuoria lukemaan.

Eläinoikeusjuttu-elokuvan tekijää Saila Kivelää tällä hetkellä inspiroivat kirjat:

Kristo Muurimaa: Eläintehtaat

Henriikka Tavi: Tellervo

Niko Hallikainen: Kanjoni

Johanna Vehkoo: Oikeusjuttu

E.L. Karhu: Veljelleni

Maggie Nelson: Argonautit

Koko Hubara: Ruskeat tytöt

Reetta Aalto: Vadim

Linkkejä:

Persoonallisuustesti ”Mikä kirja olet?” bit.ly/Kirjatesti(ulkoinen linkki)

Nuoret olivat laatineet lukusuosituksia erilaisille lukijoille.Kuva: Heikki Kemppainen
  • Lukiokoulutus
  • Nuorisopalvelut
Leppävaara