Esbo spelmanslag firar Esbo50 med skivutgivning

16.5.2022 7.18Uppdaterad: 16.5.2022 10.59
Espoon Pelimannit Esbo spelmanslag.
Esbo spelmanslag på Pentala skärgårdsmuseum.Bild: Eva Monthén

2022 är ett speciellt år för Esbo, eftersom det är 50 år sedan Esbo förklarades som stad. På denna konsert går vi dubbelt så långt tillbaka i tiden! Spelmannamusik från Esbo från förr och nu i nya tonsättningar av Pekka Pentikäinen som också leder Esbo spelmanslag.

Esbo spelmän förr och nu - vi firar Esbo50

En flerårig process når sin höjdpunkt då skivan "Spelmannamusik från Esbo - förr och nu" ser dagens ljus söndag 22.5.2022. Idén till skivan uppkom för flera år sedan då Spelmännens dirigent Pekka Pentikäinen startade sitt forskande bland spelmannamusiken från Esbo. Nya melodier och tonsättare hittades samtidigt som nya historier bland sångerna fick liv. Skivan är en del av Svenska litteratursällskapets "Folkmusik från Finlands svenskbygder" serie.

"I Esbo har vi ett kulturarv som går långt tillbaka i tiden och avspeglas i Esbomelodierna.  Europeiskt inflytande har kommit till bygden via Kungsvägen med omringande byar och gårdar. I den här inspirerande omgivningen har den finlandssvenska musikkulturen haft goda möjligheter att utvecklas." säger orkesterns dirigent Pekka Pentikäinen som också har gjort nya arrangemang till skivans alla sånger.

Skivutgivningskonsert
ESBO SPELMÄN FÖRR OCH NU – ESPOON PELIMANNEJA ENNEN JA NYT”
söndag 22.5.2022 kl. 15.00
Vindängensalen, Vindgränden 6 B (Hagalund)

Inträdet till konserten är fritt.
Programblad 10 €.

Esbo spelmanslag(extern länk) har allt sedan start (1975) fungerat under . Orkestern grundades som stöd för Fallåker folkdanslag. Idag är orkestern välkänd för sin högklassiga musik och deltagande i bl.a. festivaler som RotFest (JuuriJuhla). Dirigent för orkestern är Pekka Pentikäinen.

Konserten och skivutgivningen är en del av Esbo50 årets program

  • Vindängen
  • Esbo Arbis