Nämnden Svenska rum beslutade om avbrott i undervisningen och begränsning av småbarnspedagogiken under en eventuell strejk

14.4.2022 12.46Uppdaterad: 19.4.2022 6.36

Nämnden Svenska rum beslutade på sitt möte 14.4.2022 att skolarbetet inom förskoleundervisningen och den grundläggande undervisningen som Esbo stad anordnar avbryts under våren 2022 under tiden för eventuella arbetskonfliktåtgärder eftersom undervisningen på grund av personalbrist inte kan ordnas på ett tryggt sätt. Förutom att den fysiska och psykiska säkerheten äventyras under strejken finns också en risk att läroplanen inte fullföljs och stöd för elever uteblir.

Småbarnspedagogiken begränsas under en eventuell strejk

Nämnden Svenska rum beslutade också att kommunala enheter inom småbarnspedagogiken i resultatenheten svenska bildningstjänster kan vara stängda under tiden för eventuella arbetskonfliktåtgärder eftersom tjänsterna inte kan ordnas på ett tryggt sätt på grund av personalbrist.

Nämnden föreslår också för stadsstyrelsen att man för klientavgiften för småbarnspedagogik ger en dagsspecifik kompensation för de dagar då man inte kunnat ordna småbarnspedagogik på grund av personalbrist som orsakats av arbetskonfliktåtgärderna.

Förhandlingsorganisationerna FOSU och JAU (JHL och Jyty) gav 21.3.2022 ett omfattande strejkvarsel för huvudstadsregionen som riktar sig också till Esbo stad. Den eventuella strejken berör undervisningspersonalen och personalen inom småbarnspedagogiken i stor utsträckning. Även måltidstjänster och andra stödfunktioner kommer att uppleva störningar ifall en strejk förverkligas.

Svenska bildningstjänster informerar vårdnadshavarna i skolorna och småbarnspedagogiken.

Möteshandlingar(extern länk, öppnas i ett nytt fönster)

Mera information om Nämnden Svenska rum

Kontakter

Barbro Högström
direktör för Svenska bildningstjänster
Esbo stad / Resultatenheten Svenska bildningstjänster
Tel: +358 50 3511497
barbro.hogstrom@espoo.fi

Eva-Lena Gästrin
Nämndens ordförande
Nämnden Svenska rum
Tel: +358 50 5448103

  • Svenska rum
Hela Esbo