Kontorshuset på Studiegränden 2 i Hagalund rivs och där planläggs bostäder i stället

8.4.2022 4.55
Kontorshuset byggdes 1987.

Kontorshuset på Studiegränden 2 i Hagalund rivs och där planläggs ett femvåningshus med bostäder i stället.

Kontorshuset byggdes 1987 bredvid urmakarskolan som startat 1959. Skolhuset och det därtill anslutna elevhemmet revs efter att urmakarskolan flyttat till Alberga 2007, där den fortfarande är verksam. På platsen byggdes två flervåningshus. 

Omgivningen är även i övrigt stadd i kraftig utveckling. I Krämarbergets sluttning byggdes tre bostadshus för tio år sedan. På andra sidan Nordvägen byggdes ett par år sedan tre stjärnformade hus. Stjärnhus kommer det också att byggas bredvid utställningscentret WeeGee.

I fjol färdigställdes bredvid WeeGee ett flervåningshus med utställningslokaler på bottenvåningen. Dit flyttar Finlands ur- och smyckesmuseum Kruunu och lekmuseet Leikki (tidigare leksaksmuseet Hevosenkenkä). Urmuseet verkade ursprungligen på Studiegränden 2. Därifrån flyttade urmuseet till WeeGee och nu har det utvidgat sin verksamhet och flyttar till nya lokaler i grannhuset.

Studiegränden 2 har ett utmärkt läge med mångsidiga tjänster och god kollektivtrafik bakom hörnet

Det nya bostadshuset planläggs på en synlig plats invid Nordvägen. Arkitekturen anpassas till den byggda miljön i trädgårdsstaden Hagalund. På gatuplanet planläggs lokaler för tjänster och rörelser.

Bilplatserna planläggs i källaren. Gården blir grönskande och trädbeståndet bevaras så mycket som möjligt.

Den nya bostadsbyggnaden ligger mycket nära tjänsterna i Hagalunds centrum, metrostationen och busstationen. Den vidsträckta parken Silkesängen ligger alldeles bredvid. På andra sidan nordvägen ligger Hagalunds hälsostation och det mångsidiga utställningscentret WeeGee.

Stadsstyrelsen behandlar detaljplaneändringen måndag 11.4.2022.

  • Stadsutveckling
Hagalund