Samarbetet fortsätter: Smidigheten i barnfamiljers vardag stärks med matpedagogik

3.3.2022 11.07
Pumpapasta på tallriken och Venners recepthäfte.
Bild: Marko Oikarinen, Venner

Esbo stads familje- och socialtjänster fortsätter samarbetet med den sociala entreprenören Venner genom att inom familjesocialarbetet nu pilottesta effekterna av näringsrika matlådor och matpedagogik som genomförs i hemmet på det övergripande välbefinnandet för barnfamiljer i Esbo.

I pilottestet lär man ut näringsriktiga, miljövänliga och ekonomiska matlagningsfärdigheter. Det långsiktiga syftet med pilottestet är att stödja familjernas välbefinnande, delaktighet och ha en positiv inverkan på barnfamiljernas färdigheter i ekonomihantering.

Venners matlåda levereras tre gånger med en månads mellanrum till utvalda kundfamiljer som en del av familjearbetet. Matlådan innehåller alla nödvändiga ingredienser till hela veckans huvudsakliga måltider, mellanmål och frukter samt olivolja och D-vitamin. Matkonceptet omfattar även recept på maträtter och enkla matlagningsanvisningar och -videor samt information om förmånlig, näringsrik mat.

”Vi tror att den färggranna och näringsrika matlådan, som levereras hem, ger glädje och en stunds lättnad i vardagen. Alla måste ha rätt och möjlighet att erbjuda sina barn övergripande välbefinnande oberoende av familjens socioekonomiska ställning”, konstaterar Miia Kivilinko, chef för familjesocialarbetet.

Sakkunniga inom familjesocialarbetet som arbetar med familjerna stöder familjerna i matlagningen och hjälper dem att bekanta sig med nya ingredienser utgående från respektive familjs behov. Från familjerna samlar man in erfarenheter och respons om matlådorna, samt deras effekter på familjens välbefinnande.

”Vi börjar nu fördomsfritt att testa olika former av hjälp och stöd samt samla in kundernas erfarenheter av en tjänst som denna. Vi vill ta reda på om matlådan kunde vara en del av familjearbetet som familjer erbjuds”, säger Kivilinko.

Förändringar i familjernas matvanor

Familjesocialarbetet fortsätter testet, som vuxensocialarbetet inledde i juni 2021. Familjerna som deltog i den första pilottestningen uppger att de lärde sig måna nya färdigheter, såsom att laga vegetariska rätter och välja förmånliga och näringsrika livsmedel i butiken.

Emilia Järvinen från Venner lyfter hur matpedagogikmodellen är ett effektfullt och kostnadseffektivt sätt att stödja familjernas välbefinnande och stärka uppkomsten av goda praxis i hemmet. Med detta pilottest vill familjesocialarbetet även stödja hållbar utveckling och en ekologisk livsstil.

”Det är fint att vi har möjlighet att se hur vårt koncept smälter in som ett konkret verktyg till stöd för professionella inom familjesocialarbetet. Vårt samarbete med familjesocialarbetet inom Esbo stad är betydelsefullt, eftersom vi på detta sätt kan kombinera våra kompetenser för familjernas bästa”, konstaterar Emilia Järvinen.

Familjerna som deltog i den första pilottestningen uppgav även att deras matvanor har förändrats – de har börjat äta mer växtbaserat, frukter och grönsaker.

”Inom familjesocialarbetet vill vi stödja barnens och familjernas övergripande välbefinnande. Måltiderna är en viktig del av familjernas vardag. I bästa fall samlar matlagning och gemensamma måltider familjens alla medlemmar och stärker interaktionen dem emellan – utan att förglömma värdet av näringsrik mat för välbefinnandet. Venners matkoncept är ett bra stöd för arbetet som vi utför inom familjesocialarbetet”, säger Kivilinko.

Familjesocialarbetets kontaktuppgifter

Mera information