Yhteistyö jatkuu: Ruokakasvatuksella vahvistetaan lapsiperheiden arjen sujuvuutta

1.3.2022 11.12Päivitetty: 1.3.2022 11.58
Kurpitsapastaa lautasella ja Vennerin reseptivihko.
Kuva: Marko Oikarinen, Venner

Espoon kaupungin perhe- ja sosiaalipalvelut jatkaa yhteistyötä yhteiskunnallisen yrityksen Vennerin kanssa pilotoimalla nyt perhesosiaalityössä ravitsevien ruokalaatikoiden ja kotona tapahtuvan ruokakasvatuksen vaikutuksia espoolaisten lapsiperheiden kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Pilotissa opetetaan ravitsevia, ympäristöystävällisiä ja taloudellisia kokkaustaitoja. Kokeilun pitkäaikaisena tavoitteena on tukea perheiden hyvinvointia, osallisuutta ja vaikuttaa positiivisesti lapsiperheiden talouden hallinnan taitoihin.

Vennerin ruokalaatikko toimitetaan kolme kertaa kuukauden välein valituille asiakasperheille osana perhetyötä. Ruokalaatikko sisältää kaikki tarvittavat ainekset koko viikon pääaterioihin, välipaloja ja hedelmiä sekä oliiviöljyä ja D-vitamiinia. Ruokakonseptiin liittyy myös ruokien reseptit ja helpot ruuanvalmistusohjeet ja -videot sekä tietoa edullisesta ravitsevasta ruuasta.

”Uskomme, että kotiin kannettu värikäs ja ravitseva ruokalaatikko tuo iloa ja hetken helpotusta arkeen. Kaikilla täytyy olla oikeus ja mahdollisuus tarjota lapsilleen kokonaisvaltaista hyvinvointia perheen sosioekonomisesta asemasta riippumatta”, perhesosiaalityön päällikkö Miia Kivilinko Kivilinko toteaa.

Perheiden kanssa työskentelevät perhesosiaalityön ammattilaiset tukevat perheitä ruuanlaitossa, ja auttavat heitä tutustumaan uusiin ruoka-aineisiin aina kunkin perheen tarpeista lähtien. Perheiltä kerätään kokemuksia ja palautetta ruokalaatikoista, sekä sen vaikutuksista perheen hyvinvointiin.

”Lähdemme nyt ennakkoluulottomasti kokeilemaan erilaisia avun ja tuen muotoja sekä keräämään asiakkaiden kokemuksia tällaisesta palvelusta. Haluamme selvittää, voisiko ruokalaatikko olla yksi osa perheille tarjottavasta perhetyöstä”, Kivilinko sanoo.

Perheiden ruokailutottumuksiin muutoksia

Perhesosiaalityö jatkaa aikuissosiaalityön kesäkuussa vuonna 2021 aloittamaa kokeilua. Ensimmäiseen pilottiin osallistuneiden perheiden mielestä he oppivat paljon uusia taitoja, kuten tekemään kasvisruokia ja valitsemaan kaupasta edullisia ja ravitsevia elintarvikkeita.

Emilia Järvinen Venneriltä tuo esiin, miten ruokakasvatusmalli on vaikuttava ja kustannustehokas keino tukea perheiden hyvinvointia ja vahvistaa arjen hyvien tapojen muodostumista kotona. Perhesosiaalityö haluaa tämän kokeilun myötä myös tukea kestävää kehitystä ja ekologista elämäntapaa.

”On hienoa, että meillä on mahdollisuus nähdä, miten konseptimme soveltuu konkreettiseksi, ammattilaisia tukevaksi työvälineeksi perhesosiaalityössä. Yhteistyömme Espoon kaupungin perhesosiaalityön kanssa on merkityksellinen, sillä voimme näin yhdistää osaamisemme perheiden parhaaksi”, Järvinen toteaa.

Ensimmäiseen pilottiin osallistuneet perheet kertoivat myös, että heidän ruokailutottumuksensa ovat muuttuneet − he ovat lisänneet ruokavalioonsa kasviksia, hedelmiä ja vihanneksia.

”Haluamme perhesosiaalityössä tukea lasten ja perheiden kokonaisvaltaista hyvinvointia. Ruokailu on yksi tärkeä osa perheen arkea. Parhaimmillaan ruoan valmistaminen ja ruokailu kokoaa perheen jäsenet yhteen, ja vahvistaa vuorovaikutusta perheenjäsenten välillä − ravitsevan ruoan arvoa hyvinvoinnille unohtamatta. Vennerin ruokakonsepti tukee hyvin sitä työtä, jota teemme perhesosiaalityössä”, Kivilinko kertoo.

Perhesosiaalityön yhteystiedot

Lisätietoa