Invånarens röst avgör

22.2.2022 12.01
Spelande av Klimatpusslet
Spelande av Klimatpusslet.Bild: D-mat Oy

Ledande teman för det internationella SPARCS-projektet är energiomvälvning och sökande av hållbarare energilösningar. I mitten av all verksamhet står en Esbobo vars påverkan får synas i planeringen och beslutsfattandet.

Esbo deltar i projektet SPARCS som en av dess ledstjärnor. I projektet söker och testar man hållbarare lösningar för energi och rörlighet för att uppnå en kolneutral framtid tillsammans. Förutom dem är delaktigheten ett av projektets bärande teman. I projektet strävar man aktivt efter att påverka Esbobornas vardag genom att inkludera teman för hållbar livsstil i den. Projektet, som har varit aktivt sedan 2019, har delaktiggjort på många intressanta sätt och skapat växelverkan med invånare.  

Projektets nätverk med många samarbetspartner skapar en bra grund för delaktiggörande. Projektet har två fadderklasser i skolor i Esbo: i grundskolorna Espoonlahden koulu och Mainingin koulu. Man samarbetar med fadderklassernas elever så att den hållbara livsstilen implementeras under hela högstadiet.   

Utifrån olika verkstäder, enkäter och samtal bildas en mer exakt uppfattning om saker som unga undrar, framtidens stadsbild och attityder mot till exempel klimatförändringen. Projektpartner Citycon har velat inspirera sin fadderklass till planering av ett gemensamt stadscentrum och inlärning av hållbara energilösningar on miljövänlig rörlighet. Unga har i verkstäder planerat Lippulaiva tillsammas med Citycon, arkitekten för Lippulaiva och planerarna för Esbovikens kommande bibliotek. Unga har också besökt Lippulaivas byggarbetsplats och funderat över stadsmiljön för 2035 under stadsorientering. Målet med projektet SPARCS är att uppmuntra stadsbor till energipositivt beteende och som en del av målet har Citycons och Esbo stads experter ordnat bland annat en energilektion för unga. 

En av projektets aktörer är KONE som koncentrerar sig i projektet på undersökningen av ändring av stadsbors hållbara rörlighetsvanor samt optimeringen av energiförbrukning. KONE har gjort användarundersökning om Esbobors rörlighetsvanor och delaktiggjort stadsbor genom olika samplaneringsverkstäder. På hösten genomförde KONE tillsammans med D-mat Oy verkstäder om 1,5 graders livsstil i Esboviken och Alberga med deltagare från 26 hushåll i Esbo. I verkstaden fick deltagarna spela Klimatpusslet vars syfte är att planera klimatgärningar med hjälp av vilka hushållen skulle kunna nå de årliga koldioxidutsläppen på 2,5 ton före 2030.   

Genom Klimatpusslet planerade deltagarna konkreta gärningar för minskning av koldioxidavtrycket för boende, rörlighet, måltider och konsumtionsvanor. ”Värden, som eurobelopp, kilometer och kilogram, för olika saker skapade konkretion och motivation för genomförandet av ändringar i ens eget liv”, kommenterade en deltagare spelet. 

Verkstäder fortsätter våren 2022 i form av uppföljningsundersökning och pilotprojekt för rörlighet. För att stöda de hållbara levnadssätten kommer man i SPARCS att producera många sätt att delta och påverka, samt att erbjuda för stadsbor mer information om hållbara levnadssätt genom webbinarier som ordnas på våren. 

Hösten 2021 publicerade man i Esbos kanaler en enkät om teman för hållbar livsstil. Drygt hundra svar lämnades in och de erbjöd en bred uppfattning om teman som invånarna mest undrar i vardagen.  Utifrån dessa svar byggs en webbinarserie för slutet av våren 2022. Kartläggningen av teman garanterar teman som intresserar invånare, det erbjuds till exempel stadens exempellösningar för cirkulär ekonomi, samt praktiska tips för en hållbarare vardag. 

Mer information om webbinarserien publiceras på Esbos webbplats snart, vänligen vänta och se! 

  • Hållbar utveckling