Kulturernas festkalender publicerades redan för sjunde gången

19.11.2021 8.11

Festkalenderns syfte är att öka kännedom om och förståelse för olika religioner och mångkulturalism. Kulturernas festkalender har publicerats på svenska och finska. Festkalendern 2020-2021 är redan den sjunde upplagan och i den presenteras olika kulturers helgdagar under läsåret. Kalendern delas ut till skolor, daghem och ungdomslokaler.

Festkalendern har ett viktigt budskap: att vi i vardagen ska komma ihåg respektfullt bemötande av var och en samt beakta mångkulturalism i vår gemenskap. Esbo är en mångkulturell stad i likhet med många andra städer i Finland. Detta läsår har en knapp femtedel av grundskoleeleverna i Esbo och en tiondedel av gymnasiestuderandena ett främmande språk som modersmål.

I Esbo erbjuds elever i årskurs 1 tidigarelagd språkundervisning i sex olika språk och undervisning i eget modersmål i 39 språk. Esboborna har sammanlagt 141 olika modersmål. I år ordnar staden undervisning i åtta åskådningsämnen: evangelisk-luthersk religion, ortodox religion, livsåskådning, islam, katolsk religion, judisk religion, buddhism och Krishna-rörelsen. 

Staden får årligen positiv respons och förfrågningar om festkalendern över kommungränserna. Kalendern för läsåret 2021–2022 finns på finska och svenska under nyheten.

  • Fostran och lärande