Esbo behåller sin plats på A-listan över världens ledande klimatstäder

18.11.2021 10.19
Flygfoto över Alberga, Esbo. I hörnet av bilden finns CDP:s städers stämpel 2021.
Bild: Heidi-Hanna Karhu

I år upptogs 95 städer i världen på den A-lista som sammanställs av den världsledande organisationen inom klimatrapportering CDP. Av Finlands städer behöll även Helsingfors, Lahtis och Åbo sina platser på listan.

CDP (Carbon Disclosure Project) är en ideell organisation som upprätthåller ett internationellt miljörapporteringssystem. Med hjälp av miljörapporteringssystemet kan städer, regioner, investerare och företag bättre mäta och förstå sina klimateffekter.

Städers och företags miljögärningar klassas årligen från A till D. Bedömningen har skärpts jämfört med tidigare. Trots det behöll Esbo stad sin plats i klass A för sitt arbete för att stävja klimatförändringen och anpassa sig till den.

”Esbo har målet att vara en klimatneutral stad år 2030. Tillsammans med invånarna, samfunden och företagen fortsätter vi att tillsammans arbeta för att uppnå målet genom att satsa på ren energi, cirkulär ekonomi, hållbar markanvändning och byggnation samt hållbara transportsätt. Vi utvecklar stadsstrukturen för att möjliggöra ett hållbart levnadssätt”, säger stadsdirektör Jukka Mäkelä.

Med anpassning till klimatförändringen avses hur städerna förbereder sig för de risker som klimatförändringen för med sig. De största klimatriskerna i till exempel Esbo är översvämningar, störtregn och extrem hetta. Med åtgärder för att stävja klimatförändringen avses å andra sidan åtgärder genom vilka man minskar växthusgasutsläppen. Exempel på sådana är åtgärder med anknytning till förnybar energi, utsläppssnåla transporter och energieffektivitet.

Långsiktigt arbete i Esbo för att bromsa klimatförändringen

Jämfört med år 2019 sjönk Esbo stads växthusgasutsläpp med 16 procent i fjol.

När utsläppsminskningen ställs i relation till stadens ökande folkmängd, halverades utsläppen per invånare för första gången i förhållande till jämförelseåret 1990. På utsläppsminskningen inverkade i hög grad driftsättningen av det värmeverk för förbränning av träbiomassa som Fortum byggt i Stensvik.

I Esbo kommer man att frångå användningen av stenkol under år 2025, och fjärrvärme produceras med förnybara energikällor. I Esbo kommer det under de närmaste åren att byggas bland annat flera anläggningar för luft-vattenvärmepumpar och ett geotermiskt värmeverk. Driftsättningen av dessa kommer att ha stor inverkan på Esbo stads utsläpp.

”Esbo stads viktigaste åtgärder för att bromsa klimatförändringen anknyter till energiproduktionen, trafiken och planeringen av markanvändningen. När man beräknar utsläppen från energiproduktionen blir trafikens betydelse ännu större. Färdigställandet av metron, stadsbanan och Spårjokern samt elektrifieringen av trafiken främjar en koldioxidsnål trafik i Esbo”, konstaterar stadens miljöexpert Liisa Kallio.

Esbo är en föregångare också i fråga om att sammanjämka en växande stad med biologisk mångfald. Utöver en färdplan för stävjande av klimatförändringen kommer Esbo stad att under den här mandatperioden utarbeta en färdplan för att stimulera den biologiska mångfalden och uppnå total icke-försämring före år 2035.

  • Klimat