Ungdomar i Esbo är intresserade av att påverka

26.10.2021 5.03

I år finns det enorma 104 kandidater till Esbo ungdomsfullmäktige. De är 13–18 år gamla och har en vilja att påverka ärenden som rör ungdomarna i sin hemstad. Röstningen äger rum 8–12.11.2021 och de 40 kandidater som fått flest röster blir valda.

Bekanta dig med kandidaterna

En röstberättigad ungdom kan hitta en lämplig kandidat till ungdomsfullmäktige med hjälp av en valkompass. Röstningen äger rum under valveckan 8–12.11.2021. Valkompassen öppnas 25.10.

De 13–18-åriga kandidaterna förenas av en vilja att påverka ärenden som rör ungdomarna. I år finns det enorma 104 kandidater, vilket är 18 fler än för den föregående fullmäktigeperioden.

Ungdomarna har informerats om valet i en omfattande kampanj på sociala medier.

”Vi hoppades att vi skulle kunna inspirera ungdomar både att ställa upp som kandidat och att rösta, säger koordinator för ungdomsarbete Mira Honkaniemi från ungdomstjänster inom sektorn för fostran och lärande.

”Ungdomar har informerats om valet i en omfattande kampanj på sociala medier och genom ett nära samarbete med aktörer som arbetar med ungdomar både i och utanför staden. Valet genomförs i samarbete med huvudstadsregionen för andra gången, eftersom fullmäktige inte bara påverkar kommunens ungdomars ärenden, utan också teman som rör hela huvudstadsregionens ungdomar.”

”Unga uppmuntras att bekanta sig med valkompassen och hitta en lämplig kandidat genom denna. En ungdom kan också hitta en lämplig kandidat genom att följa hashtaggarna #ungdomsfullmäktigeval2021, #ungdomsfullmäktigeiesbo och #dinstad på sociala medier som kandidaterna använder i sitt eget valarbete. Utöver sitt valarbete kan kandidaterna också ordna olika upptåg på sina läroanstalter, vilket skapar variation i skolans vardag och upprätthåller valbestyr bland roliga aktiviteter. Kandidaten kan genom sitt eget aktivt valarbete berätta om sig själv och göra sig mer bekant för andra ungdomar.”

Röstningen äger rum vid den egna läroanstalten eller servicepunkten

Röstberättigade som studerar i Esbo röstar vid sin egen läroanstalt på den dag då läroanstalten ordnar röstningen. Det är också möjligt att rösta vid servicepunkten i Sello och Iso Omena.

Alla ungdomar som bor i Esbo och fyller minst 13 eller högst 18 år i år har rösträtt.

Den nya ungdomsfullmäktige inleder sin verksamhet den 1 januari 2022

Den nya, demokratiskt valda ungdomsfullmäktige inleder sin tvååriga verksamhetsperiod den 1 januari 2022. Totalt blir 40 fullmäktige valda.

Ungdomsfullmäktige (NUVA) deltar i Esbo stads beslutsfattande. Den främjar ungdomars intressen, lyfter fram ungdomars önskemål och uttrycker ungdomars åsikter i aktuella frågor. Den tar ställning och lägger fram motioner och ställningstaganden för att utveckla hemstaden ur de ungas perspektiv.

Valresultatet bekräftas av stadsstyrelsen den 29 november och offentliggörs i december.