I vargens spår – fotografier av Juha Kantakoski

Publicerad: 1.9.2021 8.23

Esbobon Juha Kantakoski har tagit bilder av en vargflocks liv i Kuhmo. Utställningen visas i Naturens hus Villa Elfvik 18.8 - 3.10.2021.

Esbobon Juha Kantakoski har tagit bilder av en vargflocks liv i Kuhmo sedan 2004. Vargflocken har levt ostörd av människan, eftersom dess revir till största delen ligger i gränszonen och på den ryska sidan av gränsen.

Vargflocken består av ett alfapar och deras avkomma. Fotografierna av vargarna har tagits från ett fotogömsle i huvudsak på hösten, då valparna är modigast. För närvarande har flocken åtta valpar som föddes på våren och som barnvaktshjälp två av fjolårets fem valpar.

Juha Kantakoski har varit naturfotograf i 30 år och är medlem i Finlands naturfotografer rf. Fotografen är på plats i Villa Elfvik och berättar (på finska) om sina möten med vargarna söndagarna 12.9 och 3.10.2021 kl. 13–15.

I Villa Elfvik presenteras också information som projektet VargLIFE(extern länk) samlat in om bland annat vargens roll i ekosystemet samt förhållandet mellan varg och människa. I Grävlingsskogen i övre våningen kan du gå på en matta med vargens och andra stora rovdjurs fotspår.

Naturens hus Villa Elfvik (Elfviksvägen 4, Esbo) har öppet måndag–fredag kl. 9–16 och  lördag-söndag kl.10-16. I oktober börjar vintersäsongen och från 1.10 är öppettiderna mån–fre kl. 9–15 och sön kl. 10–16. Café Elfvik är öppet på veckosluten samtidigt som Naturens hus.

Naturen hus Villa Elfvik

AlbergaHagalund