Varför utvecklar vi lösningar för cirkulär ekonomi i Esbo?

26.8.2021 3.23
Modeller och skisser på bordet.
Inom cirkulär ekonomi spelar planeringen en viktig roll. En välplanerad produkt är hållbar och lätt att reparera. Även återvinningens framgångar övervägs i förväg på planerarens skrivbord.

Visste du att vår stadsträdgård komposterar hästgödsel från närliggande stall eller att man använder återvunnen asfalt inom infrastrukturbyggande? Många lösningar för cirkulär ekonomi har redan länge varit vanliga inom olika verksamhetsområden.

Under de senaste åren har man dock märkt att den cirkulära ekonomin erbjuder ännu större ekonomiska möjligheter för både städer och företag. Dessutom behövs nya lösningar för cirkulär ekonomi för att vi ska kunna uppnå målen för hållbar utveckling. Därför har vi inlett projekt som rör den cirkulära ekonomin och till exempel undertecknat en förbindelse om cirkulär ekonomi.

Vad är cirkulär ekonomi?

Den cirkulära ekonomin är mycket mer än återvinning och är starkt kopplad till såväl kampen mot klimatförändringen, den hållbara användningen av naturresurser som bevarandet av den biologiska mångfalden.

Den cirkulära ekonomin är ett nytt verksamhetssätt inom ekonomin och fungerar på ett hållbart sätt inom gränserna för jordens bärkraft. Naturresurser används sparsamt, vilket minimerar antalet spill och avfall. Förutom enskilda varor och tjänster omvandlas hela samhället, inklusive staden, hållbart. Detta innebär nya sätt att agera och lösa utmaningar. Varor, komponenter och material förblir i cirkulation så länge och så värdefulla som möjligt. Den cirkulära ekonomin kan till exempel omfatta delning, reparering, återbruk eller återanvändning av material.

Med cirkulär ekonomi eftersträvas hållbar tillväxt

Enligt Berättelsen om Esbo vill vi erbjuda invånarna möjlighet att leva ett gott liv. Vår stad växer stadigt och i en pionjärstad måste det ske på ett hållbart sätt. Den cirkulära ekonomin möjliggör en hållbar användning av material, till exempel inom byggandet, och samtidigt skapas nya innovationer och arbetsplatser.

Inom cirkulär ekonomi är det särskilt viktigt att framför allt uppmärksamma dess ekonomiska potential. Sambruksbilar, biluthyrning mellan konsumenter, kläduthyrning, appar som minskar matsvinn, biobaserade alternativ till plast samt reparations-, uppdaterings- och underhållstjänster som förlänger varors livslängd är exempel på ny och till och med gammal affärsverksamhet som främjar den cirkulära ekonomin. Spillvärme kan tas till vara och därmed minskas beroendet av fossila bränslen. När hela världen börjar bekämpa klimatförändringen, har pionjärföretagen möjlighet till hållbar tillväxt.

Med cirkulär ekonomi minskas klimatutsläppen

I Esbo har vi ett ambitiöst mål att vara kolneutrala före 2030. De största utsläppskällorna är uppvärmningen av byggnader och mobiliteten. Även om det fortfarande återstår mycket arbete för att minska de totala utsläppen, har utsläppen per invånare redan halverats i den växande staden. Siffran är lägst i huvudstadsregionen.

När man granskar antalet utsläpp av växthusgaser, bör det observeras att de konsumtionsdrivna utsläppen från invånare eller företag inte ingår i kolneutralitetsmålet. Växthusgasutsläppen från till exempel byggande, mat, varor eller resande annanstans syns inte i stadens statistik. Invånarens eget koldioxidavtryck är lätt till och med tre- eller fyrfaldigt jämfört med den stadsspecifika siffran.

Vissa av åtgärderna för cirkulär ekonomi, såsom att minimera matsvinn eller gynna vegetabiliska proteiner, förlänga varornas livslängd, använda olika uthyrnings- och delningstjänster eller att utnyttja lokalerna på ett effektivare sätt, återspeglas inte till stor del i stadens egen minskning av klimatutsläppen men är en viktig del av minskningen av stadsbornas utsläpp. Naturligtvis är en del av åtgärderna för cirkulär ekonomi synliga, såsom utnyttjandet av spillvärme eller användningen av biogas som utvinns ur avloppsslam som bränsle för bilar.

Staden gör alltså sitt eget klimatarbete och minskar de direkta växthusgasutsläpp som genereras i staden men främjar också den cirkulära ekonomin för att göra det möjligt för invånarna att ha en hållbar livsstil och för att stödja företagen i hållbar tillväxt.