Esbos första tvåspråkiga skolcentrum byggs upp i Alberga – Energieffektiva och flexibla lokaler för 1300 barn i Monikko

6.8.2021 12.12
Monikko är ett unikt skolprojekt i Alberga.

Monikko är ett unikt skolprojekt eftersom det som den första skolan i Esbo erbjuder en plats för både finsk- och svenskspråkiga barn inom den grundläggande utbildningen och småbarnspedagogiken. Skolcentret förenar till exempel de finskspråkiga skolorna Veräjäpellon koulu och Leppävaaran koulu samt den svenskspråkiga Boställskolan. Skolorna förblir separata men använder delvis samma lokaler, såsom matsalen, gymnastiksalen och ämnesklasserna.

Projektet har genomförts med hjälp av en genomförandemodell som bygger på samverkan, där affärsverket Lokaltjänster och SRV i nära samarbete har utvecklat skolplaner som på ett kostnadseffektivt sätt tillgodoser användarnas behov och projektmålen. Projektet inleddes med ett utvecklingsskede i mars 2018.

Skolcentret har tre våningar och cirka 15 000 bruttokvadratmeter. Byggandet inleddes med mark- och pålningsarbeten i mars 2019. Grindåkerns, Grindbågens och Alberga flyttbara och utvidgade skola har rivits för att ge plats för det nya skolcentret, förutom den äldsta skyddade delen av skolan från 1939. Den skyddade delen renoverades och moderniserades enligt nutida krav till en del av den nya byggnaden.

Skolcentrets livscykelförmånlighet har beaktats vid val av förnybara energilösningar. På skolcentrets tak finns 760 kvadratmeter solcellspaneler och det huvudsakliga uppvärmningssättet är bergvärme. Totalt har 11 kilometer bergvärmebrunnar borrats i området. Man använder även markkyla som leder värmen tillbaka till marken på sommaren. Ytterväggarna har också bättre värmeisolering än vanligt. Konstruktionslösningarna möjliggör energieffektivitetsklass A för objektet. Med bergvärmelösningen har man uppnått cirka 65 procent mindre koldioxidutsläpp än de traditionella fjärrvärmelösningarna.

”Det här projektet är ett berömvärt exempel på hur ett smidigt samarbete mellan de olika parterna kan skapa en funktionell och flexibel byggnad för lokalernas användare. De förnybara energilösningarna i objektet bidrar till målet med ett kolneutralt Esbo före 2030”, säger Maija Lehtinen, verkställande direktör för Lokaltjänster.

”Färdigställandet av skolcentret har en stor betydelse för området och Albergaborna ser redan fram emot det. Vi lyckades redan i utvecklingsskedet engagera användarna i planeringen, vilket gjorde genomförandet smidigt, säger Reijo Yrjölä, byggherrechef för Lokaltjänster.

Alberga