Historia på nätet för skolor

KAMU Esbo stadsmuseum utvecklar ständigt nya innehåll på nätet med historia som tema. Med hjälp av de virtuella museerna och utställningarna kan du bekanta dig med Esbo under olika tidsperioder och på fem olika platser. Med mobilguiderna fördjupar du dig i olika historiska fenomen och ställen i Esbo och på KAMUs Youtube-kanal hittar du bl.a. guidningar och föreläsningar som anknyter till de tillfälliga utställningarna. Det är lätt att använda de digitala tjänsterna antingen med den egna datorn eller med en mobilapparat.

Lektioner på distans

Nu är det möjligt att även i det egna klassrummet fördjupa sig i hur det var att leva på stenåldern eller bekanta sig med arkitekturens värld! Under våra interaktiva distanslektioner funderar vi kring hur livet på stenåldern såg ut eller utforskar det egna bostadsområdet och arkitekturens grunder. 

Förfrågningar och bokningar per telefon eller per e-post till adressen kaupunginmuseo@espoo.fi. Bokningar senast en vecka i förväg. Guidningar och distanslektioner är gratis för grupper inom småbarnspedagogiken, förskolegrupper och skolgrupper. Guidningar går att boka på finska, svenska, engelska och finskt klarspråk. Bokningar tas emot tis–sön kl. 11–17 tfn 09 816 57052. Berätta gärna om ni har några särskilda önskemål så anpassar vi guidningen enligt era behov.

Historia med en sökning - ekm.finna.fi

Hur såg Esbo ut förr i tiden? Du kan bekanta dig med utvalda smakbitar ur stadsmuseets samlingar på söktjänsten Finna.fi. Materialet som finns publicerat i Finna kan fritt användas av skolor och andra intresserade (CC BY-ND 4.0-licens). På Finna publiceras hela tiden nya bilder och annat material. Gå till KAMUs Finna(extern länk).

Var hittar man material för grupparbeten under lektionerna? Hur lär man ut informationssökning på ett säkert sätt? I webbtjänsten Finna Klassrum sammanställs materialpaket som har skräddarsytts för grundskolans och gymnasiets läroplaner och som kan utnyttjas bland annat i undervisningen i historia, samhällskunskap, modersmål och litteratur samt bildkonst. Bekanta dig med Esbo stadsmuseums och andra finländska museers materialpaket i Finna Klassrum(extern länk)!

Mobilguider

Bekanta dig med ett historiskt objekt med hjälp av museets mobilguider! Med museets mobilguider som finns på internet kan man bekanta sig med bland annat Pentala skärgårdsmuseum, Villamuseet Villa Rulludd, Träskända herrgårdspark, Hagalund eller viktiga platser under inbördeskriget 1918 i Alberga på plats eller från klassrummet. I mobilguiden för Villa Rulludd ingår en frågesport som elever i årskurs 7 har gjort för grundskoleelever. Mobilguiderna kan användas med mobila enheter med internetuppkoppling på plats eller i klassrummet på datorer med internetuppkoppling.
Gå till Tarinasoitin(extern länk).

Historia på nätet

KAMU Esbo stadsmuseum utvecklar ständigt nya innehåll på nätet med historia som tema.  På KAMUs sida Historia på nätet hittar du en sammanställning på alla museets digitala innehåll och nättjänster. 
Gå till KAMUs Historia på nätet sidan.