Historiaa verkossa

KAMU Espoon kaupunginmuseo kehittää jatkuvasti uusia historiasisältöjä verkkoon. KAMUn Historiaa verkossa -sivulta löydät kootusti kaikki museon digisisällöt ja verkkopalvelut. Virtuaalimuseoiden ja -näyttelyjen avulla voit tutustua Espooseen viidellä eri aikakaudella ja viidessä eri paikassa, astua Glimsin sydämeen eli tunnelmalliseen vanhaan tupaan tai vierailla entisajan kalastajatilalla espoolaisella Pentalan saarella. Mobiilioppaiden avulla voit uppoutua erilaisiin historiasisältöihin ja KAMUn Youtube -kanavalta löydät mm. näyttelyihin liittyvät opastukset ja luennot. Digipalveluihin on helppo tutustua tietokoneella, padilla tai puhelimella.

360-virtuaalimuseot ja -näyttelyt

Kaikki ja ei mitään – Arkkitehdit Kaija + Heikki Siren

Kaikki ja ei mitään – Arkkitehdit Kaija + Heikki Siren -virtuaalinäyttelyssä esitellään ensimmäistä kertaa kattavasti Kaija ja Heikki Sirenin arkkitehtuuria, niin Espoossa kuin maailmallakin. Virtuaalinäyttelyssä voit vierailla muun muassa Sirenien suunnittelemassa Otaniemen kappelissa, jonka tunnusmerkkinä on näyttävä, vuodenaikojen mukaan muuttuva alttaritaulu. Kappeli on normaalisti kiinni, joten 360°-kuvista koostuva virtuaalimuseo on helppo tapa päästä tutustumaan tilaan.
Siirry Kaikki ja ei mitään – Arkkitehdit Kaija + Heikki Siren -virtuaalinäyttelyyn(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan).

Johtolankoja juurillemme -virtuaalinäyttely

Näyttely on matka menneisyyteen. Se kertoo geenitiedon ja arkeologian keinoin tarinaa meistä jokaisesta. Siirry Johtolankoja juurillemme -virtuaalinäyttelyyn.(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)

Tuhat tarinaa Espoosta 360-virtuaalinäyttely

Tuhat tarinaa Espoosta 360 -virtuaalinäyttely kertoo Espoosta viidellä eri aikakaudella, viidessä eri paikassa: kivikauden hylkeenpyytäjistä Bosmalmissa, keskiajan maanviljelijöistä Mankbyssä, herrasväestä ja rahvaasta Albergassa, tehdastyöläisistä Kauklahdessa ja kaupunkielämästä lähiöissä. Näyttelyssä selviää, miten Espoo on syntynyt, keitä espoolaiset ovat ja miten Espoosta tuli sellainen kuin se nyt on. Verkkonäyttely kannattaa suurentaa koko näytön tilaan katselun helpottamiseksi. Siirry Tuhat tarinaa Espoosta 360 -virtuaalinäyttelyyn(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)

Talomuseo Glimsin virtuaalimuseo

Glimsin sydän, ihana vanha tupa, on nyt kuvattu 360°-kuvilla virtuaalimuseoksi. Kuvien avulla pääset tutustumaan 200-vuotiaaseen asuin- ja kestikievaritaloon myös silloin, kun museo on suljettuna tai kun et pääse paikan päälle. 1900-luvun alun kauppapuodiksi sisustettuun Tilkki-Vihtorin mökki on kuvattu samalla teknologialla, eli voit piipahtaa aina halutessasi entisajan virtuaaliostoksille. Virtuaalivierailu on helppoa niin tietokoneella kuin mobiililaitteellakin. Siirry Talomuseo Glimsin virtuaalimuseoon(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)

Saaristomuseo Pentalan virtuaalimuseo

Saaristomuseo Pentalan virtuaalimuseo vie sinut tutustumaan entisajan kalastajatilaan espoolaisella Pentalan saarella. Virtuaalinäyttely parantaa museon saavutettavuutta, sillä verkossa museoon voi tutustua etänä, jos merimatka saareen on esteenä. Saaristomuseo on avoinna vain kesäisin, mutta virtuaalimuseon kautta siihen pääsee tutustumaan ympäri vuoden.

Virtuaalimuseossa voit vierailla Pentalan kalastajamökissä, ranta-aitassa, Gurlin talossa, Villa Rosergårdissa, Lilla Villanissa ja navetassa. 
Siirry Saaristomuseo Pentalan virtuaalimuseoon(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)

Koulumuseo Lagstadin virtuaalimuseo

Virtuaalinen koulumuseo Lagstad vie kävijät tutustumaan Lagstad folkskolaniin, Espoon vanhimpaan kansakoulurakennukseen ja sen pihapiiriin. Virtuaalimuseo tarjoaa mielenkiintoisen aikamatkan Espoon koulujen historiaan. Museossa voit tutkia vanhoja luokkakuvia, kuunnella koulun äänimaailmaa ja tutustua opetuksessa käytettyihin välineisiin. Lagstadin virtuaalimuseo on kuvattu vanhan kansakoulun yläkerran vanhassa luokkatilassa.
Siirry Koulumuseo Lagstadin virtuaalimuseoon(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan).

Huvilamuseo Villa Rulluddin virtuaalimuseo

Villa Rulludd on ainutlaatuinen huvilakokonaisuus, jossa Kihlmanin kulttuurisuku vietti kesiään sadan vuoden ajan. Villa Rulluddissa on vietetty huvilaelämää, juhlittu kesää ja irtiottoa kaupunkielämän rutiineista vuodesta 1873 aina vuoteen 1980, jolloin se siirtyi Espoon kaupungin omistukseen. Nykyisin talon yläkerrassa sijaitsee KAMU Espoon kaupunginmuseon Huvilamuseo.

Villa Rulluddin virtuaalimuseo on kuvattu niemen kärjessä sijaitsevan huvilan sisällä ja sen ympäristössä. Virtuaalimuseota elävöittävät Kihlmanin perheen ottamat valokuvat kesänvietosta huvilalla. Virtuaalimuseon ja valokuvien avulla pääset tutustumaan espoolaiseen huvilaelämään myös silloin, kun museo on suljettuna tai kun et pääse paikan päälle.

Tervetuloa digitaaliselle sunnuntaikävelylle Villa Rulluddin virtuaalimuseoon nauttimaan huvilatunnelmasta! Siirry Huvilamuseo Villa Rulluddin virtuaalimuseoon.(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)

Virtuaalimuseot ja -näyttelyt ovat tällä hetkellä saavutettavia liikuntaesteisille, mutta eivät näkövammaisille, koska niissä pitää nykymuodossaan liikkua hiirellä. Nyt käytössä olevat virtuaalimuseot ja -näyttelyt ovat osa kokeilua, joka on päättynyt ennen saavutettavuusdirektiivin voimaantuloa ja sisältöä kehitetään alkuvuodesta 2021 alkaen. Virtuaalimuseoita pyritään kehittämään niin, että niissä voisi liikkua ilman hiirtä ja sisällöt olisivat myös kuulo- ja näkövammaisille saavutettavia. Virtuaalinäyttelyt ja -museot on tuotettu yhdessä VRealin kanssa osana Espoon Digiagendaa ja Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt -6Aika-hanketta. 

Mobiilioppaat

Tutustu historialliseen kohteeseen museon mobiilioppaiden avulla paikan päällä tai vaikka omalla kotisohvallasi! Mobiilioppaiden avulla voit uppoutua muun muassa Saaristomuseo Pentalan, Huvilamuseo Villa Rulluddin, Träskändan kartanopuiston ja Tapiolan historiaan tai vuoden 1918 sisällissodan paikkoihin Leppävaarassa. Mobiilioppaat toimivat mobiililaitteilla tai tietokoneilla, joissa on nettiyhteys.
Tutustu kaupunginmuseon mobiilioppaisiin Seinätön museo -alustalla(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan).

Eläviä kuvia historiasta ja nykypäivästä Youtubessa

Espoon kaupunginmuseon Youtube -kanavalta löydät kiinnostavia ja hauskoja videoita Espoon historiasta. Katso kanavalta mm. Espoon Helmet -luentosarjan luennot. 
 
Kanavalta löydät myös lyhytelokuvan Punaisen hirven jäljillä - Tehtävä Espoossa. Filmi kertoo espoolaisen maiseman muutoksesta viimeisen sadan vuoden aikana. Kädenjälkeään etsivä Alkuperäinen Espoolainen kohtaa outoja uudisasukkaita mitä ihmeellisimmissä paikoissa.
Siirry KAMUn Youtube-kanavalle(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)

kamu.finna.fi - Museon historia-aineistoja yhdellä haulla

Miltä Espoossa näytti ennen? Kaupunginmuseon kokoelmien valittuihin paloihin pääset tutustumaan Finna.fi-hakupalvelussa. Kuvia ja muuta aineistoa julkaistaan Finnassa jatkuvasti lisää. Tutustu mm. Asuntosäätiön aineistoihin Tapiolasta, Kivenlahdesta ja Soukasta. Finnassa julkaistut aineistot ovat vapaassa käytössä.
Tutustu KAMUn Finna-sivustoon(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)

Historiaa verkossa kouluille

Tutustu etätehtäviin Tapiolan arkkitehtuurista tai lähde inspiroivalle retkelle, jossa sukelletaan Kaija ja Heikki Sirenin arkkitehtuurin maailmaan.
Tai etsitkö kiinnostavia aineistoja ryhmätyöhön oppitunnille? Tai miten opettaa turvallisesti tiedonhakua? Finna Luokkahuone -palvelu kokoaa yhteen peruskoulun ja lukion opetussuunnitelmaan räätälöityjä aineistopaketteja, joita voit hyödyntää muun muassa historian, yhteiskuntaopin, äidinkielen ja kirjallisuuden sekä kuvataiteen opetuksessa. Tarjolla on myös erilaisia tulostettavia tehtäviä ja oheismateriaalia opettajille, joiden avulla voit helposti ja kevyesti tutustua tarjoamiimme verkkosisältöihin.
Lue lisää Historiaa verkossa kouluille -sivulta. 

Tilaa uutiskirje

Uutiskirje kertoo KAMU Espoon kaupunginmuseon kaikkien toimipisteiden ajankohtaisesta ohjelmistosta, uusista näyttelyistä ja tutkimuksista. Espoon kaupunginmuseo julkaisee uutiskirjeen noin kerran kuussa. Museon yleisen uutiskirjeen lisäksi voit tilata myös museo-opetuksen uutiskirjeen, joka kertoo museon opetuspalveluista kouluille ja päiväkodeille.
Tilaa uutiskirje(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)

 

Kaupunginmuseon kokoelmien valittuihin paloihin voi tutustua Ekm.Finna.fi-hakupalvelussa. Krokettipeli Toppelund Gårdin puutarhassa (1908-1914).Kuva: Alfred Hackman / KAMU Espoon kaupunginmuseo