Historiaa verkossa kouluille

Tutustu historialliseen kohteeseen KAMUn mobiilioppaiden avulla luokkahuoneesta käsin tai omatoimisesti paikan päällä. Kaupunginmuseon kokoelmien valittuihin paloihin pääset tutustumaan Finna.fi -hakupalvelussa. Tai etsitkö aineistoja ryhmätyöhön oppitunnille? Tai miten opettaa turvallisesti tiedonhakua? Finna Luokkahuone -palvelu kokoaa yhteen peruskoulun ja lukion opetussuunnitelmaan räätälöityjä aineistopaketteja, joita voi hyödyntää muun muassa historian, yhteiskuntaopin, äidinkielen ja kirjallisuuden sekä kuvataiteen opetuksessa.

Etäoppitunnit

Kivikauden tunnelmaan tai arkkitehtuurin perusteisiin on nyt mahdollista uppoutua myös koululuokassa! Toiminnallisella etäoppitunnilla perehdytään tuhansia vuosia sitten eläneiden ihmisten elämään tai tutkitaan omaa asuinaluetta ja arkkitehtuurin yksityiskohtia. 

Tiedustelut ja varaukset puhelimitse tai sähköpostitse osoitteesta kaupunginmuseo@espoo.fi. Varauksia otetaan vastaan mieluiten viikkoa etukäteen. Opastukset ovat maksuttomia varhaiskasvatus-, esiopetus- ja koululaisryhmille. Opastuskielet ovat suomi, ruotsi, englanti ja selkosuomi. Varauksia otetaan vastaan ti-su klo 11-17 p. +358 9 81657052. Kerrothan meille toiveesi ja räätälöimme opastuksesta teidän tarpeisiinne sopivan. 

Tulostettavia tehtäviä varhaiskasvatukseen ja kouluille 

Espoon kaupunginmuseo on julkaissut verkkosivuillaan erilaisia tulostettavia tehtäviä ja oheismateriaalia opettajille, joiden avulla voi helposti ja kevyesti tutustua tarjoamiimme verkkosisältöihin. Tehtävät ovat samoja joita on aiemmin lähetetty opettajille retkikirjeen mukana tai teetetty opastuksella museossa. Nyt ne ovat kaikki selattavissa, ladattavissa ja tulostettavissa museomme sivuilla.

Aineistopaketit opetukseen

Koulu kuvissa

Koulu kuvissa -aineistopaketti Finna Luokkahuoneessa esittelee koulunkäynnin historiaa arjessa ja juhlassa. Paketin kautta tutustutaan myös vanhoihin luokkakuviin ja tutkitaan mitä ne voivat meille kertoa entisajan koulunkäynnistä. Mikä kouluissa on muuttunut vuosien saatossa ja mikä taas on pysynyt ennallaan?
Siirry Koulu kuvissa -aineistopakettiin(ulkoinen linkki).

Aineistopaketin lisäksi voit piipahtaa tutustumaan koulumuseo Lagstadiin virtuaalisesti. Virtuaalimuseossa voit kuunnella koulun äänimaailmaa, katsoa hauskoja videoita ja vanhoja kuvia Lagstadin koulusta.
Siirry Lagstadin virtuaalimuseoon(ulkoinen linkki)

Meri ja ihminen

Meri ja ihminen -aineistopaketin kanssa pääset tutustumaan Itämereen ja rannikkoalueiden elämään 1900-luvun alkupuolelta nykypäivään.

Aineistopaketti jakautuu viiteen kokonaisuuteen: Saariston monet elinkeinot, Liikkuminen saaristossa, Ihmisen toiminnan vaikutus elinympäristöönsä, Saaristolaiselämää ja Saariston ihmiset. Voit tutustua vain yhteen kokonaisuuteen tai kaikkiin! Jokaisen alateeman tueksi on laadittu tehtäväideoita oppitunneille.
Siirry Meri ja ihminen -aineistopakettiin(ulkoinen linkki)

Pienteollisuus Suomessa 1930-luvulta 1980-luvulle

Pienteollisuus Suomessa -aineistopaketin avulla pääset tutustumaan suomalaiseen pienteollisuuteen ja sen kehitykseen 1930-luvulta 1980-luvulle. Tapausesimerkkeinä toimivat Lindholmin saha ja Kauklahden lasi.
Siirry Pienteollisuus Suomessa -aineistopakettiin(ulkoinen linkki)

Sisällissota pääkaupunkiseudulla

Sisällissota pääkaupunkiseudulla -aineistopaketin kanssa pääset tutustumaan ensimmäisen maailmansodan sekä Suomen vuoden 1918 sodan merkkeihin ja näyttäytymiseen pääkaupunkiseudulla.

Kokonaisuudessa korostuvat erityisesti ensimmäisen maailmansodan linnoitteiden rakentaminen, sisällissodan paikalliset ihmiskohtalot sekä saksalaisten rooli sisällissodan kulussa. Paketin myötä pääset muun muassa tutkimaan vankileirille joutuneen punakaartilaisen kirjettä kotiin ja pohtimaan, miten vallihautoja rakennettiin.
Siirry Sisällissota pääkaupunkiseudulla -aineistopaketiin(ulkoinen linkki)

Seinätön museo -mobiilioppaat 

Tutustu historialliseen kohteeseen luokkahuoneesta käsin tai lähde retkelle lähiympäristöön ryhmäsi kanssa. Seinätön museo -palvelusta löydät oppaat Saaristomuseo Pentalasta, Huvilamuseo Villa Rulluddista, Tapiolasta, vuoden 1918 sisällissodan merkittävistä paikoista Leppävaarassa ja Träskändan kartanopuistosta. Villa Rulluddin mobiilioppaassa on mukana 7.-luokkalaisten tekemä tietovisa peruskoululaisille.

Historiaa kartalla mobiilioppaan kanssa voit kätevästi tutustua lähiympäristöösi ympäri Espoota. Mobiilioppaisiin voi tutustua nettiyhteydellisillä mobiililaitteilla paikanpäällä tai luokkahuoneessa tietokoneella. Kohteessa mobiilioppaan reitti paikantuu gps-signaalin mukaan. Tutustu kaupunginmuseon mobiilioppaisiin Tarinasoittimessa(ulkoinen linkki)

Finna Luokkahuone

Mistä valmiita aineistoja ryhmätöihin tai etäkouluun? Miten opettaa turvallisesti tiedonhakua? Finna Luokkahuone -palvelu kokoaa yhteen peruskoulun ja lukion opetussuunnitelmaan räätälöityjä aineistopaketteja, joita voi hyödyntää muun muassa historian, yhteiskuntaopin, äidinkielen ja kirjallisuuden sekä kuvataiteen opetuksessa. Tutustu Espoon kaupunginmuseon ja muiden suomalaisten museoiden aineistopaketteihin Finna Luokkahuoneessa(ulkoinen linkki).

Luomalla käyttäjätunnuksen voit helposti tehdä omia suosikkilistoja ja liittää niihin tehtäviä oppilaille. Kokonaisuuden voi jakaa oppilaille linkkinä. Ohjeet suosikkilistan tekoon löydät Finnasta. 

Opeta tiedonhakua turvallisesti(ulkoinen linkki)
Finnan käyttöoikeudet (ulkoinen linkki)

Historiaa verkossa

KAMU Espoon kaupunginmuseo kehittää jatkuvasti uusia historiasisältöjä verkkoon. KAMUn Historiaa verkossa -sivulta löydät kootusti kaikki museon digisisällöt ja verkkopalvelut.

Virtuaalimuseot on tuotettu yhdessä VRealin kanssa osana Espoon Digiagendaa ja Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt -6Aika-hanketta.

Digikokeilussa luodaan ja testataan VR-sisältöjä (Virtual Reality, virtuaalitodellisuus) kasvatuksen ja opetuksen tueksi. Lukiolaisten kanssa tuotetaan ja hyödynnetään VR-sisältöjä muutamissa oppiaineissa Otaniemen ja Etelä-Tapiolan lukiossa. Lukiolaiset toimivat itse sisällöntuottajina ja kehittävät näin digitaalisia taitojaan. KAMU on mukana historian ja kuvataiteen kursseilla. Kokeilun tavoitteena on arvioida virtuaalitodellisuuden tarjoamia mahdollisuuksia ja sen soveltuvuutta lukioiden opetukseen. Erityisesti kevään aikana toteutetuissa kokeilussa saadaan kokemusta, kuinka virtuaalisisältöjä voidaan luoda ja hyödyntää etäopetuksessa.

Siirry Historiaa verkossa -sivulle.