Lepuski Alt-Fest: Kissa + Teini-Pää, Malla + Handshaking

Lepuski Alt-Fest

Tid

27.10.2023 19.00 – 28.10.2023 22.30 EET/EEST

Plats

Sellosalen

Musikantplatsen 1 A, 02600 Esbo

Se plats på kartan(extern länk)

Organisatör

Sellosalen

Pris

  • 22/38 € + bokningsavgift (från 1,50 €)

Köp biljett(extern länk)

Den alternativa musikens hårdaste namn rullar längs tågspåren till Lepuski! Alberga i Esbo, också känt som Lepuski, är Sellosalens hemstadsdel. Den två dagar långa otroliga Lepuski Alt-Fest firar samtidigt den 20-åriga Sellosalen.

Fredagens hålligång garanteras av det sprudlande Teini-Pää och det mycket omtalade bandet Kissa, som har rykte om sig att vara ett farligt band. På lördagen övergår vi till en mer elektronisk stämning då artisterna Malla och Handshaking, som bakom sitt artistnamn även är känd som programledaren Fedja Kamari, charmar publiken. I foajébaren får vi höra dj-set av Tytti Roto och Kalifornia-Keke. Sellosalens stämningsfulla sal kallar: det är även tillåtet att dansa!

Kissa är en kombination av ett glittermättat glamspektakel från 1970-talet, ett dekadent uppror mot uppror och en passionerad kärlek. Bandet hämtar sin musikaliska och lyriska kraft från den bekymmersfria rock'n' roll-källan, den känsliga och bubblande pop-estetiken samt kraftpopens stora harmoniska gitarrer och melodislängar. Live är Kissa en överdrivet bullrig poprock-dröm, toppad med breda grenpositioner och skoningslöst skrikande gitarrer. Ur de färgade ljusens korseld och rosa dimma stiger en personlig och sprudlande märklig sextett, som det inte går att ta blicken ifrån. Kissas debutskiva Vaarallinen bändi släpptes i juni 2021. Skivans första upplaga såldes slut i snabb takt och numera finns det redan en tredje upplaga av skivan. På våren släppte bandet sitt subtilt känsliga och ambitiösa andra album Apinalinna.

Teini-Pää som inleder kvällen är tokpopens budbärare, vars relaterbara låtar är förtjusande. I bandets musik kombineras trallvänliga popmelodier med den gör-det-själv-estetik som kännetecknar amerikanska garageband. Teini-Pääs beroendeframkallande stilkänsla går från medryckande, häftiga rallyn till harmoniskt vemodigt trampande i molltoner. Enkelheten och melodier som fastnar likt rosa tuggummi är limmet som håller ihop helheten. Debutalbumet Maailma kyllä odottaa utkom förra året. När albumet kom ut fick det ett enormt antal positiva recensioner. Bandet var också nominerat i kategorin Kritikernas val vid Emma-galan 2023. I början av året släppte Teini-Pää sitt andra lika hyllade album med namnet Sata syytä aloittaa.

Artisten/skådespelaren Malla Malmivaara ger under artistnamnet Malla ut en skickligt gjord blandning av disco, house och finskspråkig elektropop. Malla är en finskspråkig artist som är känd för sitt fräscha, lätta och lagom disiga klubbsound. I Mallas musik leker ljusen, skuggorna och deras inbördes puls abstrakt och är i sin enkla och medryckande form musik helt och hållet för den njutning som musiken ger. Inspirationsreceptet för Mallas musik är de elektroniska rötterna som hämtar inspiration från den analoga synthens och trummaskinernas värld och den kosmopolitiska klubbkulturen, i kombination med det lilla och direkt lyriska uttrycket. Den mustiga, rytmiska produktionen som blandar stilar kombineras med melodisk uttryckskraft. I korsningen mellan house-beat, dåsig disco och sofistikerad elektropop ljuder låtarna i perfekt harmoni.

Fedja Kamari, som uppträder under artistnamnet Handshaking, är känd för sina mångsidiga DJ-spelningar och energiska liveuppträdanden. Till Kamaris tidigare musikprojekt hör bandet Töölön Ketterä, och utöver detta har han flera program i sin meritförteckning, bl.a. för Yle och Radio Helsinki. Ett visst inslag av överraskning och humor, liksom att utmana både sig själv och de fenomen och den kultur som omger honom, är de viktigaste delarna i Kamaris produktion. Artistens debut Garden Clogs (2021) var ett efterlängtat verk hos publiken inom elektronisk musik och dans, och vinylupplagan på 200 exemplar sålde genast slut. Image skrev så här om skivan: ”Handshakings debutskiva är underhållningspophouse av högsta kvalitet och kommer knappast tvåa i jämförelse med internationella motsvarigheter som Yaeji eller Peggy Gou, eller varför inte Jaakko Eino Kalevi”.

Lepuski Alt-Fest:
Fr 27.10.2023 Kissa + Teini-Pää, DJ Tytti Roto
Lö 28.10.2023 Malla + Handshaking, DJ Kalifornia Keke

Evenemang på sociala medier

  • Alberga
  • musik
  • kulturevenemang