Tusen berättelser om Esbo

Tuhat tarinaa Espoosta -näyttelyn sisääntulo.

Tid

17.1.2022 – 17.1.2025 EET/EEST

Plats

KAMU Esbo stadsmuseum

Flitarvägen 5, 02100 Esbo

Se plats på kartan(extern länk)

KAMU i WeeGee

Organisatör

KAMU Esbo stadsmuseum

Pris

  • 20 € Utställningscentret WeeGee, gemensam biljett, 10 € Rabattbiljett

Köp biljett

Evenemangens webbplats

espoo.fi

Utställningen berättar historier om Esbo - vi får bekanta oss med olika människoöden, byar och herrgårdar, fest och vardag genom tiderna. Dessa berättelser har också mycket att säga om finländarna och Finland med utgångspunkt i Esbo - byasocknen som blev landets näststörsta stad.

Besökaren går genom utställningen från stenåldern till herrgårdstiden, vidare till den tidiga industrialiseringen och nya tekniska nyheter. Från glasfabrikantens stuga och spritsmugglarens sysslor tar vi oss till det snabbt växande moderna och det av konsumtionsvaror fyllda Esbo. I utställningen ser vi både föremål och fenomen som tangerar olika människors liv. Besökaren bekantar sig med såväl den medeltida guldringen som med jordbruksmotorn som inspirerat jordbrukarna och friherrinnans glans och elegans - och visst kan en uppmärksam besökare också skymta spöket på Alberga gård.

Till besökarnas glädje kan man i utställningen närma sig det förflutna från många olika perspektiv. Utställningens stora mängd föremål, de underhållande och överraskande tekniska finesserna, olika filmer, byn Mankbys miniatyrmodell och många nya möjligheter till att utforska saker och ting själv, till exempel genom att i stenåldershuset prova på hur en eldborr fungerar, erbjuder besökaren alldeles nya utställningsupplevelser.
I samband med utställningen kan man också se kortfilmen På spaning efter den röda älgen – uppdrag i Esbo. ”Filmen berättar om förändringar i Esbos omgivning under de senaste hundra åren. Den Genuina Esbobon söker sitt handavtryck och träffar på sin färd till det förflutna konstiga nybyggare på de mest underliga platser”, berättar kortfilmens manusförfattare och regissör Joonas Schwanck.

I utställningen kommer det att ordnas mängder av program och guidningar.

För KAMU Esbo stadsmuseum information och bokning, ring tel. nr +358 9 81657052 ti-sön kl 11-17.

  • Hagalund
  • kulturevenemang
  • museer