Espoo Catering presenterar: Jullax gravad med rödkål
Minns du ännu kladdkakan från förra året som bara smälte i munnen? Nu är det återigen den tid på året när vi får publicera julreceptet för 2025 – och i år utlovas något alldeles speciellt! Gravlaxen, som får sin fräscha vackra färg från rödkålen, kröner julbordet.
Lax gravad med rödkål
Ingredienser:
- 1 kg laxfilé, benfri och plockad
- 0,5 dl salt
- 0,5 dl socker
- 1 msk torkade fänkålsfrön
- 1 citron
- 500 g rödkål
- 0,5 dl rödbetsjuice eller spad från inlagda rödbetor
Gör så här:
- Ta bort skinnet från laxfilén.
- Riv rödkålen med rivjärnets minsta blad.
- Tvätta citronen noggrant och riv skalet (endast den gula delen).
- Blanda ihop salt, socker, fänkålsfrön, rivet citronskal, rödkål och rödbetsjuice.
- Bred ut hälften av blandningen på botten av ett fat.
- Placera den skinnfria laxfilén ovanpå blandningen och täck med resten av blandningen.
- Täck fatet noggrant och låt stå i kylen i 2 dygn så att smaken sätter sig.
- Skölj laxfilén med iskallt vatten och torka av. Smaka av.
- Skär laxen i tunna skivor och låt dig väl smaka.
God jul önskar Jyrki – och hela personalen på Espoo Catering!