Espoo Catering presenterar: Jullax gravad med rödkål

Minns du ännu kladdkakan från förra året som bara smälte i munnen? Nu är det återigen den tid på året när vi får publicera julreceptet för 2025 – och i år utlovas något alldeles speciellt! Gravlaxen, som får sin fräscha vackra färg från rödkålen, kröner julbordet.

Årets julrecept har trollats fram av Espoo Caterings Jyrki Männynsalo, köksmästare på Gumböle gård.

Lax gravad med rödkål

Ingredienser:

  • 1 kg laxfilé, benfri och plockad
  • 0,5 dl salt
  • 0,5 dl socker
  • 1 msk torkade fänkålsfrön
  • 1 citron
  • 500 g rödkål
  • 0,5 dl rödbetsjuice eller spad från inlagda rödbetor

Gör så här:

  1. Ta bort skinnet från laxfilén.
  2. Riv rödkålen med rivjärnets minsta blad.
  3. Tvätta citronen noggrant och riv skalet (endast den gula delen).
  4. Blanda ihop salt, socker, fänkålsfrön, rivet citronskal, rödkål och rödbetsjuice.
  5. Bred ut hälften av blandningen på botten av ett fat.
  6. Placera den skinnfria laxfilén ovanpå blandningen och täck med resten av blandningen.
  7. Täck fatet noggrant och låt stå i kylen i 2 dygn så att smaken sätter sig.
  8. Skölj laxfilén med iskallt vatten och torka av. Smaka av.
  9. Skär laxen i tunna skivor och låt dig väl smaka.
 

God jul önskar Jyrki – och hela personalen på Espoo Catering!